Basescu: Daca Boc ar fi clacat si si-ar fi dat demisia eram in mare dificultate

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 20:20
5477 citiri
Basescu: Daca Boc ar fi clacat si si-ar fi dat demisia eram in mare dificultate

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca s-ar fi aflat in mare dificultate daca premierul Emil Boc ar fi clacat si si-ar fi dat demisia, pentru ca se redeschidea problema majoritatii guvernamentale, iar PNL si PSD nu sunt capabile sa treaca tara prin criza.

"Daca Boc si-ar fi dat demisia eram intr-o mare dificultate. Se redeschidea problema majoritatii guvernamentale, trebuiau incepute negocierile cu toate partidele, iar abordarile publice ale PNL si PSD arata ca aceste formatiuni nu sunt capabile sa scoata Romania din criza", a declarat seful statului la TVR.

In opinia lui Traian Basescu, atat PNL cat si PSD ar fi mers pe "solutii imposibile, care ar fi inglodat tara in datorii". In ceea ce priveste longevitatea Cabinetului Boc, presedintele si-a exprimat speranta ca acest guvern va sta destul in functie cat sa scoata Romania din criza.

Totodata, seful statului a tinut sa ii laude pe democrat liberali pentru masurile luate pana acum, afirmand ca "spre deosebire de alte partide, PD-L a luat masuri bune. Poate ca nu le-a luat atat de repede cum as fi vrut eu".

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca in interiorul Partidului Democrat Liberal nu exista grupuri de interese, asa cum s-a tot zvonit prin presa.

"Cunosc bine PD-L. Povestile cu grupul Elena Udrea, cu grupul tinerilor, nu sunt adevarate. Sunt oameni mai obisnuiti sau nu cu disciplina de partid. Sunt oameni mai vechi sau mai noi in PD-L. De aici pana la a construi grupuri... Nu exista grupuri in interiorul PD-L", a declarat presedintele Basescu.

"As fi putut sa colaborez cu premierul in gasirea ministrilor"

In ceea ce priveste recenta remaniere a Guvernului Boc, presedintele Traian Basescu a declarat ca in urma acestui proces au fost adusi in Executiv oameni hotarati sa se implice in problemele Romaniei.

"Guvernul trebuia scos dintr-o anumita inertie. Remanierea, desi nu a adus personalitati cunoscute, a adus niste oameni hotarati sa se implice. Cred ca solutia de a aduce numai parlamentari in guvern e o decizie buna. Crizele nu se trec cu tehnicieni, ci cu politicieni care isi asuma reducerile salariale si alte masuri. Numai politicienii pot sa isi asume masurile", a mai spus Basescu.

Seful statului a mai spus ca, anterior remanierii, s-ar fi putut consulta cu premierul pentru a stabili ce ministru trebuie schimbat, dar ca a preferat sa lase decizia PD-L, ca principal partid de guvernamant, sa-si asume integral responsabilitatea.

"As fi avut posibilitatea sa colaborez cu premierul in gasirea unor oameni. Am preferat sa las decizia PD-L in utilizarea propriilor resurse, asa cum le are. Cred ca asa e corect. Sunt partid de guvernamant, sa-si asume integral responsabilitatea remanierii", a explicat seful statului.

In ceea ce priveste cresterea numarului de ministri remaniabili, de la trei, in varianta initiala, la sase, Basescu a explicat ca a fost hotarata dupa o analiza mai atenta in cadrul PD-L.

Intrebat cum evalueaza activitatea fostului ministru al Agriculturii, presedintele a avut cuvinte de lauda. "Parerea mea despre fostul ministru al Agriculturii este buna. E problema PD-L-ului de ce l-a schimbat. Poate ca ministrul trebuia sa dea mai multe explicatii publice. Cred ca din punctul de vedere al acordarii fondurilor europene ministrul Dumitru a fost foarte bun", a spus Traian Basescu.

"Mi-as dori un ministru de Finante cum a fost Remes"

Rferitor la desemnarea noului ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, Traian Basescu este increzator, pentru ca vine din zona de control, din ANAF.

"Se va iesi din zona teoretica a Finantelor in care se spune n-am bani, deci, n-am solutii", a spus Traian Basescu.

Totodata, seful statului a declarat ca si-ar dori ca Gheorghe Ialomitianu sa fie ca Decebal Traian Remes, "dar fara sa ia ciubuc".

"Mi-as dori sa fie un ministru de Finante cum a fost Remes. Nu sa ia ciubuc, dar sa fie spre rezolvarea lucrurilor. Dam deoparte incidentul. Mi-as dori sa fie un ministru eficient. Intre 1996-2000 oricate proiecte faceam ramaneau pe hartie, dar s-a reabilitat cea mai mare retea de sosele. Si la Remes ma duceam si ii ziceam sa imi dea bani. Si imi dadea.

Eu am fost coleg in guvern cu Remes si nu l-am auzit spunand "nu sunt bani", spunea "hai sa cautam solutii", a mai declarat Basescu.

Maximul crizei a fost depasit

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca "maximul crizei a fost depasit", mentionand ca el nu a mai facut aprecieri pe aceasta tema, dar acum poate spune acest lucru.

Replicand unui comentariu al realizatorului emisiunii referitor la momentul de "criza maxima", Basescu a spus ca "maximul crizei a fost depasit".

Moderatorul a facut observatia ca ar mai fi existat opinii in acest sens. "Eu nu am facut aprecieri pana acum, acum va spun ca a fost depasit maximul crizei", a spus seful statului.

Trebuie sa gasim solutii pentru a elibera 1,5 miliarde din imprumuturi pentru investitii

In zilele urmatoare Traian Basescu va avea discutii cu Guvernul pentru a se vedea unde se vor gasi solutii pentru a elibera 1,5 miliarde euro, "din banii imprumutati", pentru investitii.

"Trebuie sa ne pregatim pentru anul 2011. O sa am discutii cu guvernul pentru a gasi solutii pentru a elibera 1,5 miliarde pentru investitii", a promis Basescu.

Potrivit sefului statului, deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4%, adica 5,7 miliarde euro. Basescu a precizat ca "deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor" pe diferite fonduri, precum cele de pensii, somaj, arierate. El a aratat ca acesti 5,7 miliarde euro vor fi imprumutati.

"Pentru la anul trebuie sa avem un deficit de 4,4%, deficit convenit cu FMI. Dar avem 2,4% din PIB deficit la pensii. Avem o jumatate de procent deficit la fondul de somaj. Avem 1,5 miliarde datorii la firme. Si mai avem deficit la pensiile militare inca 0,5 miliarde euro. Toate adunate fac exact cat ne imprumutam. Ne punem problema ca imprumutam sa construim un metru de autostrada? Raspunsul este nu", a precizat seful statului.

Traian Basescu a mai spus ca a avut o discutie cu ministrii si luni si marti seara, apreciind ca, din banii pe care-i imprumutam, macar 1,5 miliarde sa fie pentru investitii.

El a subliniat ca nu mai trebuie sa se incurajeze "nemunca". Iar in acest sens, Basescu a spus ca venitul minim garantat ar trebui diminuat sau chiar scos.

"Acel venit minim garantat, care a facut ca in mediul rural sa nu mai gasesti un om dispus sa mearga o zi la cules sau sapa, trebuie eliminat sau dat numai acelora care chiar au nevoie de el", a opinat presedintele.

Nu vreau sa schimb sistemul de republica

Presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca nu vrea schimbarea "sistemului de republica". Presedintele a precizat ca, in prezent proiectul, de modificare a Constitutiei se afla in analiza la Presedintie si va fi transmis la Parlament.

"Guvernul si-a facut treaba, a trimis proiectul de modificare a Constitutiei catre presedinte, iar in aceasta toamna va fi trimis catre Parlament.

Constitutia in fondul ei este o Constitutie buna, dar juristii trebuie sa constate toate blocajele pe care le-a generat legea fundamentala prin neclaritatea formularilor, iar viitorul proiect catre Parlament trebuie sa inlature aceste neclaritati. Scopul nu este schimbarea tipului de republica. Republica semi-prezidentiala este solutia corecta, cu conditia clarificarii relatiei cu guvernul si cu Parlamentul", a spus Basescu.

Acesta a spus ca se va tine cont de dezbaterea publica ce a avut loc dupa aparitia proiectului de revizuire a Constitutiei. Intrebat cine va putea dizova Parlamentul, Traian Basescu a raspuns ca "vor ramane aceleasi conditii de dizolvare a Parlamentului. Aici nu se umbla. Raporturile dintre presedinte si premier trebuie clarificate ca sa nu mai existe confuzii".

Presedintele a sustinut inca o data varianta votului uninominal pur pentru a face reforma politica. "Voi incerca sa conving clasa politica sa facem uninominal pur. Ori in doua tururi ori intr-un singur tur astfel incat cel care e pe primul loc sa ia mandatul.

"Face parte din traditia rromilor nomazi sa mearga din loc in loc

In ceea ce priveste problema rromilor expulzati din Franta, Traian Basescu a declarat ca "face parte din traditia rromilor nomazi sa mearga din loc in loc".

Seful statului a tinut sa precizeze ca in primii 500 de rromi repatriati, nu a fost niciun infractor, afirmand ca nu le da dreptate guvernantilor francezi.

"Nu le dau dreptate guvernantilor francezi. Dar nu putem pune responsabilitatea numai la guvernul francez. Cea mai mare responsabilitate este chiar la romi. Fiecare este responsabil pentru soarta lui", a declarat presedintele Traian Basescu..

Presedintele Traian Basescu a fost prezent, miercuri seara, la TVR.

Seful statului a discutat despre remanierea Guvernului, dificultatile prin care trece Romania, precum si despre oportunitatea incheierii unui nou acord cu Fondul Monetar International.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu

- Maximul crizei a fost depasit. Eu nu am facut aprecieri pana acum dar acum va spun ca maximul crizei a fost depasit.

- Cred ca remanierea care s-a facut a adus niste oameni hotarati sa se implice.

- Aveam posibilitatea sa colaborez cu premierul in privinta remanierii dar am preferat sa las PD-L sa utilizeze propriile resurse. E partid de guvernare, deci trebuie sa-si asume guvernarea.

- In interiorul PD-L nu exista grupuri de interese. Grupul lupilor tineri, grupul Elenei Udrea sunt povesti.

- Parerea mea despre fostul ministru al Agriculturii este o parere buna. Cred ca ministrul Dumitru a fost bun din punctul de vedere al apropierii intereselor agricultorilor de finantarea de la Bruxelles.

- S-a facut o evaluare in interiorul partidului. A fost facuta analiza, s-a stabilit remanierea min istrilor iar eu nu am intervenit.

- Solutia de a aduce numai parlamentari in Guvern a fost foarte buna. De criza nu trecem cu tehnicieni ci cu politicieni.

- Avem nevoie de un moment de solidaritate in contextul actual. Din pacate, tara are resursele pe care le are. Sa nu credeti ca nu ma gandesc la oameni. Ma uit si la realitate. Nu mai putem sa imprumutam la infinit pentru a plati pensii si salarii.

- Pentru un guvern care are cadere economica de 7% este foarte dificil sa mentina un deficit bugetar si sa plateasca in acelasi timp pensiile si salariile. Este un moment in care oamenii politici trebuie sa se ridice deasupra vremurilor.

- Nu e usor deloc. Sa nu credeti ca exista om politic caruia sa ii placa sa spuna: v-am taiat din salarii.

- Pentru la anul trebuie sa avem un deficit de 4,4%, deficit convenit cu FMI. Dar avem 2,4% din PIB deficit la pensii. Avem o jumatate de procent deficit la fondul de somaj. Avem 1,5 miliarde datorii la firme. Si mai avem deficit la pensiile militare inca 0,5 miliarde euro. Toate adunate fac exact cat ne imprumutam.

- Ne punem problema ca imprumutam sa construim un metru de autostrada? Raspunsul este nu.

- Deficitul de la fondul de pensii este un dezastru pentru Romania.

- Pentru aprobarea proiectelor cu bani europeni, nu se da niciun ban pana nu se fac achizitiile de terenuri, care nu sunt eligibile pe bani europeni.

- Potrivit cheltuielilor bugetare, Romania nu poate accesa bani europeni la anul pentru ca nu are bani de co-finantare. Daca vom consuma timpul si nu tragem 1,5 - 2 miliarde euro pana la finalul lui 2011, se redistribuie fondurile.

- Solutia ar fi ca din banii imprumutati, o parte sa mearga spre investitii.

- Indemnul meu este sa nu mai incurajam nemunca. Vremurile crizei nu se trec cu oameni lasi.

- Spre deosebire de alte partide, PD-L a luat masuri bune. Poate ca nu le-a luat atat de repede cum as fi vrut eu.

- Trebuie sa ne pregatim pentru anul 2011. O sa am discutii cu Guvernul pentru a gasi solutii pentru a elibera 1,5 miliarde pentru investitii.

- Cred ca desemnarea noului ministru al Finantelor, facuta de PD-L si semnata de mine, este de bun augur.

- Mi-as dori ca noul ministru de Finante sa fie la fel cum a fost Remes. Nu sa ia ciubuc. Dar sa fie la fel de bun ca si el. Mi-as dori sa fie un ministru eficient. Am fost coleg in Guvern cu Remes dar nu l-am auzit niciodata spunand "nu sunt bani". Spunea mereu: "Hai sa cautam solutii".

- Nu au fost presiuni in PD-L pentru schimbarea ministrilor.

- Daca premierul si-ar fi depus mandatul eram in mare dificultate. Celelalte partide nu ar fi capabile sa scoata tara din criza.

- Sper ca oamenii sa inteleaga ca acest Guvern nu a fost impotriva lor, ci a solutionat o criza.

- M-a suparat ca s-au dat stimulente in mai multe ministere. S-au facut greseli.

- Orice premier este de sacrificiu in perioada de criza, orice presedinte este de sacrificiu in perioada de criza.

- Sunt momente in care ori esti solidar cu cei care fac ce trebuie, ori ti-ai pierdut menirea. Asa e in politica.

- Nimeni in lumea asta nu a eradicat evaziunea fiscala. Cresterea veniturilor din reducerea evaziunii fiscale e un proces dificil care nu se poate face peste noapte.

- Ca sa relansezi economia, trebuia sa construim autostrazi, lucrari mari. Cu ce bani? Noi ii duceam in salarii si pensii. Anul acesta, in orice conditii, guvernul trebuie sa lase 1,5 miliarde pentru accesarea fondurilor europene.

- Eu cer acestui Guvern sa largeasca baza de impozitare.

- Astept punerea in insolventa a companiilor feroviare. S-a politizat foarte tare conducerea lor.

- Guvernul si-a facut treaba, a trimis proiectul de modificare a Constitutiei catre presedinte, iar in aceasta toamna va fi trimis catre Parlament.

- Constitutia in fondul ei este o Constitutie buna, dar juristii trebuie sa constate toate blocajele pe care le-a generat legea fundamentala prin neclaritatea formularilor, iar viitorul proiect catre Parlament trebuie sa inlature aceste neclaritati. Scopul nu este schimbarea tipului de republica. Republica semi-prezidentiala este solutia corecta, cu conditia clarificarii relatiei cu guvernul si cu Parlamentul.

- Voi incerca sa conving clasa politica sa facem uninominal adevarat.

- In primii 500 de rromi repatriati nu a fost niciunul infractor. Nu vrem sa afectam relatia romano-franceza.

- Nu le dau dreptate politicienilor francezi. Insa si la noi exista o resposabilitate. Dar cea mai mare responsabilitate o au rromii.

- Statul roman a creat conditii rromilor. Ei isi pot trimite copiii sa studieze. Rromii in Romania au locuri asigurate la scoala, la Universitati.

- Tiganii nomazi nu trebuie obligati sa stea intr-un loc, pentru ca acest lucru face parte din cultura lor. Se poate gasi o formula sa fie ajutati sa isi cumpere rulote, dupa modelul spaniol.

- Putem fi optimisti in ceea ce priveste Romania daca reusim sa rezolvam problema deficitelor.

Remanierea Guvernului: Dumitru, Vladescu, Berceanu, Sandu, Seitan, Videanu - inlocuiti

Basescu, din nou activ

In ultimele zile, scena politica romaneasca a fost marcata de diverse evenimente. Saptamana trecuta Colegiul Director al PD-L a decis numele ministrilor propusi de democrat-liberali spre remaniere. Premierul Emil Boc a anuntat ca este vorba despre Adriean Videanu (Economie), Radu Berceanu (Transporturi), Sebastian Vladescu (Finante), Mihail Dumitru (Agricultura), Mihai Seitan (Munca) si Gabriel Sandu (Comunicatii).

Ei au fost inlocuiti de Ion Ariton - Ministerul Economiei, Anca Boagiu - Ministerul Transporturilor, Gheorghe Ialomitianu - Ministerul Finantelor, Valeriu Tabara - Ministerul Agriculturii, Ioan Botis - Ministerul Muncii si Valerian Vreme - Ministerul Comunicatiilor.

Basescu: Vom discuta incheierea unui nou acord cu FMI (Video)

Apoi, la inceputul acestei saptamani, a fost randul presedintelui Traian Basescu sa iasa la rampa cu declaratii. El a anuntat luni ca la viitoarea misiune FMI in Romania, care va avea loc in octombrie, va trebui discutata posibilitatea incheierii unui nou acord cu Fondul.

Guvernul a aprobat semnarea scrisorii suplimentare de intentie cu FMI

Miercuri, in sedinta de Guvern, a fost aprobata semnarea scrisorii suplimentare de intentie cu Fondul Monetar International.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Traian Basescu remaniere guvern, #Traian Basescu acord FMI , #presedinte