Basescu: Daca in NATO se va lua o decizie cu privire la Siria, vom fi solidari cu aliatii nostri

Marti, 27 August 2013, ora 16:50
3922 citiri
Basescu: Daca in NATO se va lua o decizie cu privire la Siria, vom fi solidari cu aliatii nostri

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Romania va fi solidara cu aliatii NATO, indiferent de decizia care se va lua la nivelul organizatiei nord-atlantice cu privire la o interventie militara in Siria.

"Pentru Romania, esenta este, in opinia mea, consecventa si prudenta. Prudenta nu poate merge pana a nu fi solidari cu aliatii nostri, daca la nivelul NATO sau al statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliatii nostri, dar nu cred ca trebuie sa ne situam pe pozitia de campioni, pentru ca nu avem informatie.

Imediat ce vom avea o pozitie a expertilor ONU cu privire la gazele toxice din Siria, Romania se va pronunta, dar pana atunci avem doar informatii neconfirmate", a declarat seful statului.

Acesta a explicat ca Romania exclude posibilitatea sa aiba vreun fel de relatii cu un stat care a utilizat gaze toxice de lupta, indiferent care ar fi numele acestuia. De asemenea, presedintele a asigurat ca niciunul dintre cei 14-16 mii de cetateni romani aflati in Siria de la inceputul conflictului civil nu a fost victima, manifestandu-si spernta "sa nu fie nici in continuare".

"Suntem afectati de acest tablou care devine tot mai violent, parca. (...) Avem peste 10.000 de romani care traiesc in Siria. Atat estimam ca au mai ramas. Au fost la inceputul razboiului 14-16 mii", a precizat presedintele.

"Fata de ultima noastra intalnire, consider ca sunt evolutii consistente in mediul international. Mediul international a devenit mai complex, mai complicat, mai sofisticat si mai instabil decat acum doi ani, mai violent.

S-a mai linistit criza datoriilor suverane in Europa, dar avem o criza sociala, generata de incapacitatea economiilor europene, cu mici exceptii, de a genera crestere economica si, in felul acesta, absorbtia fortei de munca aflate in somaj", a mai spus seful statului.

SUA au probe ca in Siria s-au folosit arme chimice. Obama vrea ca vinovatii sa fie trasi la raspundere

Peste 300 de oameni au fost ucisi, miercuri, in urma unui atac cu arme chimice al fortelor regimului sirian de la Damasc. Pe de alta parte, activistii antiguvernamentali au transmis ca numarul mortilor este mult mai mare - 1.300.

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat, luni, ca autoritatile din Siria au folosit arme chimice impotriva civililor si ca apoi au distrus dovezile, adaugand ca presedintele Barack Obama crede ca Guvernul sirian trebuie sa fie tras la raspundere.

De asemenea, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a spus, luni, ca Statele Unite ale Americii vor interveni in Siria doar in intelegere cu comunitatea internatonala si cu justificare legala ca raspuns la atacurile cu arme chimice din Damasc.

In plus, Ministrul de Externe al Frantei, Lauren Fabius, a declarat joi ca "o reactie de forta trebuie avuta" daca se confirma reclamatiile activistilor sirieni ca Guvernul a folosit arme chimice.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...