Basescu: Daca nu trece Guvernul Negoita, voi desemna un alt premier

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 21:50
4969 citiri
Basescu: Daca nu trece Guvernul Negoita, voi desemna un alt premier

Daca Guvernul Negoita nu va trece de Parlament, presedintele Traian Basescu a anuntat ca va gasi o varianta alternativa si va numi un alt premier.

"Am desemnat un premier, eu nu ii voi retrage mandatul. (...) Daca nu primeste votul vin cu un al doilea premier", a declarat Basescu, la postul national de televiziune, adaugand ca nu va incerca "sfidarea Parlamentului", propunandu-l tot pe Liviu Negoita, ci va gasi alta varianta.

Presedintele a adaugat ca porneste de la premisa ca "exista responsabiltiate la nivelul Parlamentului", iar alesii nu ar avea niciun motiv sa nu investeasca Guvernul Negoita.

"Am inteles ca domnul Geoana a fost in concediu, dar se intoarce incepand de maine si probabil ca se va vota Guvernul. Nu vad de ce n-ar instala guvernul acum pentru ca avem obligatii de indeplinire a conditiilor FMI, ca trimiterea bugetului in Parlament", a declarat Basescu, la TVR1.

Intrebat ce se va intampla in conditiile in care Parlamentul a refuzat propunerile de premier ale presedintelui, Basescu a declarat ca intervalul de 60 de zile in care poate fi constituit un Guvern poate fi prelungit de catre presedinte, care are si optiunea de a dizolva Parlamentul.

In cazul in care se finalizeaza perioada de interimat a ministrilor actuali, ministerele vor fi conduse de secretarii de stat, a declarat Basescu.

Seful statului crede ca a procedat corect prin faptul ca nu a acceptat sa desemneze premierul propus de partidele majoritare, Klaus Iohannis, desi in mandatul sau a facut o serie de greseli.

"In mandatul meu am facut greseli, dar de data aceasta am convingerea ca am procedat absolut corect", a declarat presedintele. Basescu a adaugat ca grupul de politicieni in frunte cu Iliescu, Voiculescu, Hrebenciuc si Vanghelie au vrut un guvern pe care sa il controleze.

"Nu v-am lasat sa controlati Guvernul cinci ani de zile, nu va las nici in ultima saptamana de mandat", a declarat Basescu.

Blocarea desemnarii Guvernului ne costa 35-40 de milioane de euro

Intrebat ce consecinte are pentru Romania faptul ca nu a mai fost livrata a treia transa din imprumutul de la FMI, presedintele a raspuns ca a luat decizia, impreuna cu premierul Emil Boc, ca statul sa se imprumute, indiferent cat ar fi de scump, pentru a plati salariile si pensiile.

"Este o problema ca ii imprumutam mai scump, dobanzile sunt mai ridicate decat cele de la Fond (n.r. FMI). Ne costa blocarea desemnarii guvernului de catre parlamentari vreo 35-40 de milioane de euro", a declarat presedintele Basescu.

La emisiunea "Tu decizi! Cinci ani pentru Romania", difuzata de TVR1, au fost prezenti, ca sustinatori, membri marcanti ai PD-L precum Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Emil Boc, Adriean Videanu, premierul desemnat Liviu Negoita, Radu Berceanu, Gheorghe Pogea, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, dar si liderul PNTCD, Marian Milut.

Citește și:
Momentul în care i s-a tăiat microfonul lui Traian Băsescu, în timp ce se dezlănțuise în Parlamentul European. „Păstrați ordinea” VIDEO
Momentul în care i s-a tăiat microfonul lui Traian Băsescu, în timp ce se dezlănțuise în Parlamentul European. „Păstrați ordinea” VIDEO
Fostul președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, a avut un discurs miercuri, 5 octombrie, în Parlamentul European, în care a vorbit despre foști lideri europeni care ”s-au pus...
Băsescu denunță în Parlamentul European ”premieri ai UE care s-au pus în slujba lui Putin”. De ce i-a fost tăiat microfonul
Băsescu denunță în Parlamentul European ”premieri ai UE care s-au pus în slujba lui Putin”. De ce i-a fost tăiat microfonul
Fostul președinte Traian Băsescu a denunțat în Parlamentul European ceea ce el numește ”problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene”. Băsescu a enumerat o...