Basescu, de la presedinte jucator la Diazepam? (Video)

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 18:18
5640 citiri
Basescu, de la presedinte jucator la Diazepam? (Video)

Al cincilea discurs al lui Traian Basescu in fata parlamentarilor a durat 48 de minute, a primit aplauze anemice la final si n-a smuls prea multe tresariri din partea parlamentarilor plictisiti de ultimele zile de mandat.

Presedintele a reluat teme dezvoltate de multe ori, a folosit cuvinte dragi precum "oligarhi", "democratie" sau "birocratie". Fara agresivitatea specifica, presedintele s-a referit pana si la productia medie de porumb la hectar, care pare-se ca nu i-ar fi pe plac, in comparatie cu cea a nemtilor.

"In anul 2005, in domeniul cerealier, in care Romania are cele mai bune conditii naturale din Europa, productia medie de porumb la hectar a fost de circa 3.950 de kilograme, in timp ce in Germania a fost de 9.200 kg".

Un discurs lipsit de atacurile, sau macar intepaturile la adresa clasei politice sau a Guvernului din discursurile anterioare, lipsit de forta pe care Basescu o exercita in fata maselor, lipsit chiar si de agresivitatea de care da dovada in preajma jurnalistilor.

Presedintele Basescu a incercat, miercuri, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, sa accentueze ideea ca Romania ramane o tara a contrastelor si are doua deficiente majore: un deficit de alocare eficienta a resurselor si unul de democratie.

Desi mai toata lumea sa astepta ca atacurile politice sau macar "soparlitele" sa nu lipseasca din discursul prezidential, Basescu s-a multumit sa reia teme prafuite, intr-un moment in care clasa politica se pregateste de o batalie electorala care se anunta dura si chiar murdara.

Spre deosebire de momentele in care se foloseste de strategia marinareasca "ataca si scufunda", de cele mai multe ori la talk-show-uri televizate sau prin vizite oficiale, discursul lui Basescu a fost clar contrastant cu... insasi personalitatea presedintelui.

Sa fie vorba de noua imagine a presedintelui, pregatita special pentru campanie? Mai serioasa, mai elitista, mai bine documentata cu cifre multe si referiri concrete? Sa aleaga presedintele, in mod aproape sinucigas, trecerea abrupta de la rolul de presedinte-jucator la cel cu efect de Diazepam?

"Personal, voi conlucra cu orice guvern care nu este dependent de oligarhie sau de interese de grup", a spus seful statului, in discursul sustinut in fata Parlamentului. Ceea ce ar putea insemna ca, avand deja patru ministri zburati din scaune pentru probleme cu justitia, PNL - "partidul oligarhilor" in opinia exprimata de mai multe ori a presedintelui - ar putea fi scos din calcul.

Numele grele din PSD care fac, din cand in cand, coada la DNA, ar descalifica si PSD-ul pentru viitorul guvern preferat de Basescu. Ce ramane? Un PD-L cotat in sondaje cu insuficienta putere pentru a obtine majoritatea in Parlament si un UDMR prea slab pentru a fi un coechipier puternic.

Discursul prezidential a abordat un amalgam de teme, fara a insista suficient pe vreuna, de la cresterea economica, problemele legate de educatie, agricultura, increderea romanilor in justitie si pana la pozitia tarii noastre fata de conflictul din Georgia.

"Este nevoie de o noua viziune, noi instrumente de guvernare democratica, noi atitudini, noi comportamente", a declarat presedintele, fara sa detalieze insa de unde atatea "noutati".

In final, dupa aproape o ora de cuvinte scoase parca din manualul de economie si stiinte politice, presedintele a plecat, insotit tot de vicepresedintele Senatului, pesedistul Doru Ioan Taracila, ca la venire.

Singurul lucru bine conturat care a ramas dupa discursul lipsit de vlaga al presedintelui a fost o intrebare: Ce a vrut sa ne transmita, de fapt, Traian Basescu?

Drept la replica

In legatura cu titlul acestui articol, am primit din partea Departamentului de Comunicare al Administratiei Prezidentiale, un drept la replica pe care il publicam integral:

In atentia Redactiei "Ziare.com"

Va rugam sa aveti amabilitatea de a publica urmatorul Drept la Replica:

"Ne exprimam regretul ca folositi in articolele publicate pe site-ul ziare.com exprimari si sintagme jignitoare la adresa presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

"Basescu, de la presedinte jucator la Diazepam?" este o astfel de exprimare. Ulterior, restul textului explica sensul in care este folosita, dar acest lucru nu anuleaza caracterul injurios si ofensator al titlului."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Basescu, #discurs, #Parlament , #presedinte