Basescu, de Ziua Europei: Liderii UE sa recladeasca increderea cetatenilor in integrare

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 18:59
1784 citiri
Basescu, de Ziua Europei: Liderii UE sa recladeasca increderea cetatenilor in integrare
Foto: cotidianul.ro

Datoria liderilor europeni este de a recladi increderea cetatenilor in integrarea europeana, se arata in mesajul de Ziua Europei al presedintelui Traian Basescu, care le-a urat romanilor cu acest prilej "multa sanatate si fericire".

In mesaj, presedinte aminteste ca, tot la 9 mai, Romania si-a castigat independenta, in urma cu 135 de ani.

"Sarbatorim astazi Ziua Europei, moment de celebrare si de bilant al unui proiect care a inregistrat, cu fiecare an, progrese pe care le simtim in societate si in viata fiecaruia dintre noi. Ziua Europei este o zi de sarbatoare pentru Uniunea Europeana, pentru statele membre, pentru cetatenii care au investit impreuna in proiectul unei Europe unite. Ziua de 9 mai reprezinta in egala masura un moment important in istoria moderna a Romaniei, acela al castigarii independentei noastre ca stat national in urma cu 135 de ani si imi ofera prilejul de a aduce un omagiu tuturor celor care au realizat acest act creand conditiile de a fi ceea ce suntem noi astazi", se arata in mesajul presedintelui.

"Ziua Europei este o zi dedicata istoriei unui continent care a daruit un model de cultura si de civilizatie, un model de solidaritate, de dialog si de colaborare pentru binele comun. Europa este numele dat unei comunitati de valori si idealuri pe care le impartasim, fata de care ne-am angajat raspunderea, fie ca suntem oameni politici sau cetateni. Nu putem recunoaste indeajuns contributiile unor Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer sau Robert Schuman pentru curajul lor extraordinar in promovarea acestei constructii de cooperare internationala fara precedent, care confirma astazi intrutotul viziunea expusa initial - azi, Uniunea Europeana este un spatiu comun pentru 27 de state si 500 milioane de cetateni, cu un loc de prim rang pe scena internationala", transmite Traian Basescu.

Seful statului subliniaza ca actualul climat este plin de "incertitudini", dar remarca faptul ca liderii europeni au datoria de "a recladi" increderea cetatenilor in procesul de integrare.

"Celebram astazi Ziua Europei intr-un climat aparte, marcat de incertitudini, dar si de sperante. Datoria noastra, a liderilor europeni, este aceea de a recladi increderea cetatenilor nostri in integrarea europeana, de a ne mobiliza vointele, de a ne solidariza, intr-un cuvant de a da dovada acelui curaj al inaintasilor nostri care au construit Europa in conditii cu mult mai dificile.

Agenda europeana este inca dominata, dupa aproape patru ani, de problematica economica. Au fost facuti pasi importanti in directia reinscrierii economiei europene pe cursul stabil al cresterii si al crearii de locuri de munca. Impasul in care Uniunea se afla nu a fost inca depasit, dar eforturile noastre se desfasoara in continuare pentru gasirea solutiei potrivite", precizeaza Basescu.

Presedintele noteaza faptul ca apartenenta la UE trebuie sa devina "o stare de spirit".

"Pentru Romania, a fi stat membru presupune un comportament credibil si predictibil, consolidat in permanenta. In Romania, apartenenta la Uniunea Europeana trebuie sa devina, ca in statele membre vechi, o stare de spirit, un reflex cotidian, ceea ce nu se poate realiza fara o abordare consecventa atat in raport cu statele din interiorul Uniunii, cat si cu cele din exteriorul sau.

Avem nevoie sa fim predictibili in ochii partenerilor nostri din comunitatea euroatlantica pentru ca de aceasta predictibilitate este direct legata increderea pe care noi insine o asteptam de la ei. Am convingerea ca actiunea noastra in UE trebuie sa se cladeasca pe ceea ce am construit cu mari eforturi in anii precedenti, pentru ca numai in acest fel vor putea fi atinse obiectivele pe care cetatenii nostri ni le-au incredintat", se arata in mesaj.

In opinia presedintelui, bilantul aderarii Romaniei la familia europeana este unul pozitiv.

"Celebram in Romania Ziua Europei in cel de-al saselea an de la aderare, cu un bilant pozitiv - suntem parte la procesele decizionale de la Bruxelles, suntem beneficiarii actiunii de solidaritate a celorlalte state membre si a institutiilor europene in plan financiar. A fi stat membru al Uniunii Europene inseamna toate aceste drepturi, dar inseamna si obligatii.

Uniunea Europeana constituie un cadru favorabil pentru conservarea si dezvoltarea identitatii nationale, constructia europeana fiind inainte de toate expresia unitatii in diversitate. Specificul Uniunii Europene rezida in convietuirea diferentelor si identitatii fiecarei culturi, iar noi suntem datori sa ne pastram fidelitatea fata de acest crez pe care il vom transmite tinerilor. Avem nevoie de valori, de performanta in toate domeniile de activitate si mai ales, in domeniul in care Europa a dovedit continuitatea unei traditii importante: educatia.

O societate care investeste in elite isi asigura viitorul. Nu avem doar o datorie nationala, ci avem o datorie europeana, comuna, de a sustine si de a forma noile generatii in spiritul performantei si al competitivitatii", le transmite seful statului romanilor, carora le ureaza, "in dubla lor calitate de cetateni ai tarii noastre si cetateni europeni, multa sanatate si fericire".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Traian Basescu Ziua Europei, #mesaj Basescu Ziua Europei , #presedinte