Basescu, de Ziua Holocaustului: Cei care au supravietuit si-au pastrat fidelitatea fata de Romania

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:25
1506 citiri
Basescu, de Ziua Holocaustului: Cei care au supravietuit si-au pastrat fidelitatea fata de Romania
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj, miercuri, cu prilejul comemorarii Zilei Holocaustului, sustinand ca acesta este un moment "cu o simbolistica aparte".

Basescu a precizat ca Ziua Holocaustului este, pentru romani, "un apel la responsabilitate fata de adevarul istoric", adaugand ca tragedia la care au fost supuse comunitatile evreiesti si rrome au marcat istoria secolului al XX-lea.

"Ziua dedicata memoriei victimelor Holocaustului din Romania este, pentru poporul roman, o datorie de onoare si un apel la responsabilitate fata de adevarul istoric. Este o zi cu o simbolistica aparte, o expresia a faptului ca statul roman s-a angajat sa garanteze libertatea si drepturile fundamentale ale tuturor cetatenilor sai, in spiritul respectului fata de alteritate si al principiilor statului de drept.

Este cutremuratoare evocarea suferintei si a persecutiilor justificate ideologic, la care au fost supuse comunitatile evreiesti si rrome. Participam astazi, prin compasiunea si respectul nostru, la evocarea acestei tragedii umane care a marcat istoria secolului XX si ale carei reverberatii vor continua sa fie simtite de generatiile care vor veni.

In acelasi timp, este important ca aceasta mostenire a suferintei care a marcat destinul poporului evreu sa lase loc sperantei si reconcilierii in numele valorilor care ne definesc si prin care ne pastram umanitatea si demnitatea", a declarat Traian Basescu, miercuri, intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Ponta, de Ziua Holocaustului: Vom lupta mereu pentru democratie si impotriva extremismului politic

Acesta a mai spus ca amintirea crimelor ar trebui sa aiba puterea de a aduce un nou spirit in Europa, dar ca dificultatile economice favorizeaza excluziunea, intoleranta si antisemitismul.

"Amintirea unor crime care au avut puterea sa clatine in profunzime temeiurile civilizatiei noastre, ale spiritului care a tinut laolalta vechea Europa, ar trebui sa aiba puterea de a cataliza prin generatia de astazi un nou spirit pentru o Europa unita in care, din nefericire, continua sa existe curentele extremiste si xenofobe. Cu siguranta, climatul economic dificil favorizeaza aceste fenomene sociale si politice extreme, dar trebuie sa realizam ca, in esenta, acestea sunt animate de vointa si alegerile pe care le facem.

Excluziunea, intoleranta, antisemitismul, dispretul fata de ceea ce nu cunoastem sunt, in egala masura, efecte ale capacitatii noastre limitate de a raspunde provocarilor pe care ni le lanseaza zilnic lumea in care traim, o lume sfasiata de tensiuni economice si sociale, de razboaie civile, de acte de cruzime fara precedent impotriva oamenilor nevinovati", a completat Basescu.

MAE, omagiu victimelor Holocaustului

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si-a manifestat aprecierea fata de autoritatile romane care si-au asumat responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat in timpul Holocaustului.

"Ministerul Afacerilor Externe saluta eforturile sustinute ale autoritatilor romane de a-si asuma partea de responsabilitate care revine Romaniei pentru ceea ce s-a intamplat acum o jumatate de veac si doreste sa aduca un respectuos omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite si rasiste", se arata intr-un comunicat al institutiei remis Ziare.com.

MAE a mai precizat ca, prin aceasta comemorare, Romania isi reafirma hotararea de a continua cooperarea cu institutiile internationale care studiaza problematica Holocaustului si disponibilitatea de a contribui la eforturile depuse de acestea, pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de combaterea antisemitismului si a xenofobiei.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu Holocaust, #Traian Basescu Ziua Holocaustului, #Traian Basescu victime Holocaust , #presedinte
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
"un apel la responsabilitate fata de adevarul istoric"
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5