Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:50
9583 citiri
Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti
Foto: Digi 24

Traian Basescu a anuntat, luni seara, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca nu semneaza memorandumul cu FMI, din cauza accizei de sapte eurocenti la combustibili.

Totodata, Traian Basescu a aratat cu degetul catre banii pe care alesii locali ii vor primi in anul 2014, precizand ca este vorba de circa 1,5 milioane de lei, aceasta fiind doar o parte din suma care ar putea fi obtinuta la buget pentru a nu se impune cresterea pretului benzinei si motorinei.

Potrivit sefului statului, cresterea efectiva la pompe va fi de 12 eurocenti, adica de peste 50 de bani pe litru, insemnand o majorre cu 8 la suta pretului carburantilor, ceea ce ar anula cresterea pensiilor si a salariului minim, precum si a salariilor medicilor si profesorilor.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Este doar o declaratie de presa, nu conferinta, spre marea voastra satisfactie. Vor fi zile multe de acum inainte...

- Subiectul este legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de catre Guvern, care abordeaza doua teme - aprobarea rezultatului discutiilor purtate cu FMI, UE si BM si cea de-a doua tema a memorandumului este aprobarea semnarii memorandumului de catre dl ministru Chitoiu si dl ministru Voinea.

Discutarea acordului cu FMI, in luna decembrie, nu va mai avea loc

- Este vorba despre memorandumul despre aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu FMI, UE si BM.

- Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care si le asuma Guvernul: Majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru. Nu imi voi asuma aceasta masura pe care o consider antieconomica impotriva intereselor Romaniei si sanselor de relansare economica.

Renegocierea memorandumului nu creeaza probleme de finantare pentru Romania

- Romania nu este dependenta de transe de bani de la FMI. Faptul ca trebuie renegociat memorandumul nu genereaza probleme de finantare pentru Romania.

- Motivul pentru care nu aprob semnarea scrisorii este legat tocmai de relansarea economica.

- Acciza suplimentara se va reflecta in realitate in 12 centi, la pompa. Acciza ajunge la pompa 52 de bani la motorina si 53 de bani la benzina, ceea ce inseamna un cost de 8 la suta a costului combustibilului.

- Efectele vor fi cresterea preturilor, o crestere suplimentara a inflatiei, foarte multe companii de transport care vor intra in insolventa si faliment si cel mai rau efect va fi acela exact la adresa acelora pe care Guvernul spune ca vrea sa ii ajute.

Basescu: E inadmisibil sa pui accize pe combustibil sa faci rost de bani de campanie pentru baroni

- Aceasta crestere a preturilor carburantilor va afecta pensiile mult mai mult decat cresterea de 3,76 la suta pe care legea obliga Guvernul sa o faca. Cei mai afectati vor fi pensionarii, care vor fi afectati de cresterea preturilor la orice.

- Vor fi afectati toti salariatii, indiferent din ce categorie fac parte.

- Cresterea accizelor va inghiti si cresterea salariului minim pe economie, va inghiti si cresterea salariului medicilor rezidenti.

- Toate facilitatile pe care le povesteste Guvernul de dimineata pana seara vor fi anulate prin efectul cresterii cu 8 la suta pretului carburantilor.

- Guvernul trebuie sa renunte la cresterea accizei la combustibil.

- Benzina si motorina ar primi doua cresteri - cresterea taxei pe constructii si cresterea accizei.

Banii din cresterea accizelor pe combustibili pot fi recuperati din alte parti - peste doua miliarde de lei

- Nu voi semna memorandumul si vreau sa avertizez si Guvernul si Parlamentul sa renunte la minciuna, pentru ca neaplicarea acestei taxe se recupereaza cu reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde lei la miniserul Dezvoltarii si am mai vazut un excedent de resursa pus la plata serviciului datoriei, de unde se pot lua 600 de milioane de lei fara nicio problema.

- N-as vrea sa intru in detalii in buget, pentru ca s-ar putea sa mai gasesc vreo doua miliarde la care se poate renunta.

- Bugetul mai cuprinde o minciuna - taxa pe constructii este evaluata ca venit la circa 480 de milioane, ceea ce este o mare minciuna. Asa cum este scrisa ordonanta, poate produce orice suma intre 500 de milioane si 15 miliarde. O aplicare rezonabila a acestei noi taxe aduce circa doua miliarde de lei in buget. Este o alta rezerva pe care Guvernul Ponta o ascunde.

Ponta: Nu mai avem practic acord cu FMI si CE

- Resursele de la Ministerul Dezvoltarii sunt dedicate baronilor si nu populatiei, pentru ca ce vrea sa faca Dragnea cu acesti bani sunt programe care se pot face cu bani europeni, doar ca aia se fura mai greu. Si fiind alegeri, primarii si presedintii de Consilii Judetene trebuie sa aiba bani pe care nu ii controleaza Uniunea Europeana.

- Toata suma poate fi acoperita si nu se afecteaza nici bugetul pensiilor, nici cresterea salariului minim, deci niciuna din aceste facilitati care sunt prevazute in buget nu sunt afectate daca se renunta la acciza suplimentara de 7 eurocenti.

- Am vrut sa motivez de ce nu pot sa semnez memorandumul.

Basescu: Am atentionat Guvernul si Parlamentul, nu semnez memorandumul

- Daca FMI va accepta o relatie directa cu Guvernul, este problema lor. Ei pot modifica si legea, prin ordonanta de urgenta, dar nu pot da ordonanta de urgenta pentru modificarea Constitutiei, ca ar face-o, n-am dubii.

- Am atentionat Guvernul, am atentionat Parlamentul: Nu semnez acest memorandum, pentru ca ce fac este fara precedent.

- Acest Guvern nu este in dificultate, nu este o nevoie stringenta pentru aceasta taxa, ci doar pentru a crea resurse destinate alegerilor din anul 2014. Guvernul sa-si faca campanie electorala pe banii lor si nu pe banii populatiei.

- In afara de producatorii de combustibili lichizi - benzina, motorina - daca ne referim la costurile suplimentare de la electricitate si de la gaze, acestea nu sunt pe deplin liberalizate.

- Este clar ca, avand inca preturile administrate, poate fi absorbita in programul preturilor pana la liberalizare. De aceea sunt mai putin exigent cu aceasta taxa, pentru ca are solutii de absorbtie in pretul viitor.

Basescu: Este prima oara cand nu semnez un memorandum negociat de Guvern, Washington-ul stie pozitia mea

- Este fara precedent, este prima data cand refuz semnarea unui memorandum negociat de Guvern. Si Guvernul trebuie sa recunoasca ca a negociat fara sa aiba un mandat. Cu atat mai mult nu imi pot cere sa le validez ceea ce au negociat fara mandat.

- Am mai semnat acordul trecut, l-am semnat chiar daca nu au avut mandat.

- Motivele semnarii acordului au fost sa continuam programul de restructurare a aparatului de stat si a companiilor de stat.

Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

- Introducerea unei astfel de accize nu face decat sa inhibe consumul si nu creeaza premise de relansare a consumului, a cresterii economice, dimpotriva, ori acest lucru mi se pare inacceptabil.

- Eu am informat FMI cu privire la pozitia mea. La Washington este cunoscuta pozitia mea cu privire la acciza.

- In ianuarie se poate renegocia acest punct si se poate intra in boardul FMI ce se va face imediat dupa, in luna februarie sau martie.

- Guvernul isi poate asuma sa trimita fara semnatura mea acest memorandum, dar eu nu semnez o crestere a accizei la combustibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Basescu semnare memorandum buget, #Basescu refuz buget, #Basescu acciza combustibili, #declaratii Traian Basescu, #Basescu declaratii buget , #presedinte