Basescu: Romania nu e incapabila sa contribuie mai mult la FMI. Deficit de 0,5% in Constitutie

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 16:04
3741 citiri
Basescu: Romania nu e incapabila sa contribuie mai mult la FMI. Deficit de 0,5% in Constitutie
Foto: TVR Info

Romania nu este o tara incapabila sa participe la majorarea resurselor Fondului Monetar International, ce va avea un nivel de 200 de miliarde de euro, din care 50 de miliarde de euro de la statele non-euro, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa de la Bruxelles.

Basescu a tinut sa precizeze ca, fiind in acord cu FMI, Romania nu trebuie sa participe la acest fond.

Totusi, "Romania nu ar fi incapabila sa participe", a precizat el. "Sunt diverse moduri de a participa. Poti sa faci un plasament la fond si, atunci, poate fi facuta din rezerva BNR la fond si sa fie considerat resursa, sa conteze in rezerva BNR, si mai primesti si o mica dobanda, daca-i un plasament. Sau se poate pune la dispozitie o suma care nu se misca din BNR, ci doar daca este nevoie este trimisa", a explicat seful statului.

"Nu vreau sa ganditi ca Romania este o tara incapabila sa participe la un efort comun. Sigur, nu tipam ca vrem sa dam bani. Dar, am putea sa fim solidari, daca este nevoie, cu conditia sa se aiba in vedere ca nu avem un buget excendentar, care sa ne permita sa facem cadouri. Pentru a se incerca evitarea intrarii in incapacitate de plati a unui stat partener, lucru care ne-ar afecta foarte tare, iti diminuezi rezerva.

Nu suntem o tara nepunticioasa. Dar nu este o oferta sa facem asa ceva, dar daca ni s-ar cere, putem reactiona", a continuat Basescu.

Boc: Romania ar trebui sa nu participe la majorarea resurselor FMI

Deficitul structural de 0,5 la suta trebuie introdus in Constitutie

Cel mai important aspect al discutiilor de la summit-ul european il reprezinta includerea in legislatia nationala a angajamentului pentru un buget national echilibrat si in surplus, a mai declarat presedintele Traian Basescu.

"Acest lucru inseamna ca deficitul structural anual nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB. Nu exista alta cifra convenita. Este vorba de deficit structural anual maxim 0,5%. N-as vrea sa fac o lectie plictisitoare, dar, de exemplu, daca Romania trebuie sa platesca la piloinul II din pensii 1% din PIB, aceasta este o plata temporara, pe care o face un an, doi, trei. Ea nu se ia in consideratie in deficitul structural", a precizat seful statului.

Potrivit spuselor sale, marea problema o reprezinta faptul ca acest deficit structural trebuie introdus intr-un act normativ care sa fie echivalent Constitutiei sau in Constitutie.

"Acest lucru il poate constata numai Curtea de Justitie a UE. Romania nu are un act normativ echivalent cu Constitutia si nici un politician nu ar trebui sa se joace cu termenii", a comentat Basescu, adaugand ca, la politicienii romani, revizuirea Constitutiei este la stadiul "take it or leave it".

Potrivit spuselor sale, Romania nu poate fi credibila decat daca introduce in Constitutie aceasta obligatie. "Imaginati-va ca te-ai gandit sa stai confortabil cu deficit de 3%. Inseamna sa te imprumuti in continuu. Daca vrei sa fii un stat suveran, trebuie sa treaca pe un excendent bugetar, ca sa inceapa sa-si plateasca datoriile. Romania, pana nu va avea excendent bugetar, nu-si poate plati datoriile, lucru valabil si pentru Germania, Franta sau Grecia. Ai deficit de 1%, iti cresti cu 1% din PIB dependenta", a explicat seful statului.

Sah la euro - Urmareste LIVE cel mai important summit din istoria UE

Pentru tarile care depasesc un deficit de 3 procente, vor exista sanctiuni automate, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

"Va veni o vreme dificila, pentru ca banii imprumutati trebuie dati inapoi celor care au finantat prosperitatea superficiala. Romania nu are o datorie mare, dar care nu-i nici prea mica, multi bani trebuie inapoiati pe termen scurt. Avem o sansa uriasa de a recupera decalajele intre noi si ceilalti, care si-au asigurat prosperitatea prin imprumuturi, ei vor trebui sa stea un timp, in care noi vom progresa, poate viteza cu care vom recupera aceste decalaje se va mari. Cu cat incetam sa avem un deficit bugetar mai repede, cu atat ne vom redresa mai repede", a sustinut seful statului.

Basescu a adaugat ca va informa, saptamana viitoare, partidele parlamentare despre ce s-a discutat in cadrul summit-ului. "O sa incerc sa organizez o intalnire cu partidele, si de la putere, si din opozitie, sa le prezint ce ar urma, pentru ca s-ar putea ca partidele sa spuna 'Nu vrem sa fim in acest acord de guvernanta fiscala'. Eu, insa, am informat Consiliul ca Romania va merge in acest acord interguvernamental, pentru ca sunt doua lucruri esentiale: in primul rand, chiar programele pe care noi le avem cu FMI, UE si BM sunt indreptate catre convergenta", a spus seful statului.

Acordul trebuie semnat pana in martie

Presedintele a precizat ca miza Consiliului European a fost legata de gasirea solutiilor la criza economica si, dupa ce primele doua solutii au picat - modificarea tratatului si modificarea protocolului 12 din tratat - s-a ajuns la solutia a treia: Acordul de Guvernanta Fiscala, un nume provizoriu.

"Lungi au fost discutiile azi-noapte. Acordul interguvernamental este deschis oricarui stat membru, indiferent ca se afla in afara sau in interiorul zonei euro. Suntem extrem de dependenti economic de tot ce se intampla in zona euro, chiar finantarea noastra este consistent afectata de ceea ce se intampla in zona euro.

Economia noastra e dependenta de banci din zona euro. Nu in ultimul rand, exporturile noastre sunt extrem de dependente de zona euro, Romania avand drept principala tinte de export Spania, Italia sau Franta", a subliniat Basescu.

El a precizat faptul ca toate statele din Uniunea European sunt membre ale zonei euro, care au o derogare de la folosirea monedei pana in momentul in care sunt indeplinite conditiile necesare acestui lucru, prin urmare nu puteam sa nu fim de acord cu reglementarile prevazute in acordul de guvernanta fiscala.

Ce s-au inteles liderii UE, mai putin Marea Britanie - vezi prevederile pactului fiscal

"Euro nu este o moneda a unui grup de state, ci a UE. Toate argumentele acestea au dezlegat lucrurile. Acordul este deschis celor 17 state membre ale zonei euro, plus statelor care doresc din afara. Romania si-a manifestat deja dorinta de a fi parte acestui proces. Dar, trebuie sa vedem ce se intampla, cum vor decurge lucrurile mai departe", a confirmat seful statului.

Pana la sfarsitul lunii decembrie, expertii europeni vor produce un proiect de acord, iar acesta ar trebui semnat pana la sfarsitul lunii martie din 2012. Ulterior, acordul trebuie ratificat in interiorul fiecarui stat care l-a semnat.

Nu in ultimul rand, potrivit lui Basescu, daca Marea Britanie isi schimba pozitia privind modificarea tratatelor europene, acest lucru va avea loc.

Fermierii vor primi 1500 de euro pentru 1000 de metri pătrați cultivați cu legume. Condiția anunțată de Ministerul Agriculturii
Fermierii vor primi 1500 de euro pentru 1000 de metri pătrați cultivați cu legume. Condiția anunțată de Ministerul Agriculturii
Ministerul Agriculturii va finanţa, din anul 2025, prin programele pentru susţinerea cultivării legumelor în spaţii protejate, fiecare mie de metri pătraţi, cu obligativitatea ca jumătate...
Tesla prezintă Cybercab, Robovan și Optimus: Roboții autonomi care ar putea schimba viitorul
Tesla prezintă Cybercab, Robovan și Optimus: Roboții autonomi care ar putea schimba viitorul
Tesla a dezvăluit în cadrul evenimentului „We, Robot” trei roboți autonomi care promit să revoluționeze transportul și automatizarea: Cybercab, Robovan și Optimus. Lansarea a avut loc pe...
#summit UE, #Traian Basescu, #criza zona euro , #presedinte
Comentarii
Poza hideen62
hideen62
rank 3
Poza 3trandafiribaroi
3trandafiribaroi
rank 5
@hideen62, excepțională scrisoarea! Dar cine-i CTPopescu?
  1. Imagini spectaculoase și foarte rare cu luptele între doi cerbi, în timpul boncănitului, surprinse într-o pădure din România VIDEO
  2. Fermierii vor primi 1500 de euro pentru 1000 de metri pătrați cultivați cu legume. Condiția anunțată de Ministerul Agriculturii
  3. Câți români consideră schimbările climatice ca fiind cea mai importantă problemă actuală și ce îi îngrijorează mai mult
  4. Tesla prezintă Cybercab, Robovan și Optimus: Roboții autonomi care ar putea schimba viitorul
  5. Toți utilizatorii Samsung așteptau asta. Ce puteți face acum cu Google Wallet în doar două secunde
  6. Compania care a anunțat că va concedia 17.000 de angajați. Disponibilizările vizează inclusiv directorii și managerii
  7. Tarifele RCA, plafonate doar „în teorie”: Șoferii plătesc sute de lei în plus față de anul trecut. Cum reușesc asiguratorii să mărească tarifele
  8. Compania care trimite acasă mii de angajați. De ce s-a ajuns la concedieri masive
  9. Creatorul de conținut care a făcut o avere de un miliard de dolari din YouTube și cheltuie banii în scopuri caritabile și divertisment. Cum a ajuns Jimmy la milioane de abonați din toată lumea VIDEO
  10. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc, complet lovit la cap”