Basescu, despre acciza: E un act de sadism, Ponta incearca sa-si arate puterea

Luni, 31 Martie 2014, ora 15:30
4823 citiri
Basescu, despre acciza: E un act de sadism, Ponta incearca sa-si arate puterea

Presedintele Traian Basescu a lansat un ultim apel, luni dupa-amiaza, catre premierul Victor Ponta, pentru a nu introduce acciza la combustibil, incepand de marti.

Seful statului a spus ca introducerea accizei reprezinta "un act de sadism" al premierului care incearca astfel "sa-si arate puterea".

De asemenea, presedintele a explicat ca ar putea fi mari probleme birocratice, odata cu returnarea catre transportatori a 4 eurocenti din acciza de 7 eurocenti. Seful statului a precizat ca vor aparea facturi pentru masini ce nu au alimentat niciodata si ca vor fi dificultati in citirea tuturor bonurilor.

Traian Basescu a vorbit si despre acciza la combustibil introdusa de Guvernul Emil Boc, aratand ca, in acel caz, cresterea pretului la benzina si motorina a fost inclusa in tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

Nu in ultimul rand, presedintele a salutat relaxarea situatiei de la granita Ucrainei cu Rusia si a vorbit inca o data despre posibilitatea semnarii unui Acord de Asociere si a unuia de liber schimb dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, la 27 mai.

Basescu, nou apel catre Ponta: Renuntati la acciza suplimentara

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- As incepe prin a saluta inceperea dezangajarii fortelor militare ale Federatiei Ruse, de la frontiera cu Ucraina. Este un prim semn de inceput de relaxare in regiune.

- Probabil ceea ce intampla in aceste ore - inceperea retragerii unitatilor militare ale Rusiei - este un prim rezultat al discutiilor la cel mai inalt nivel intre presedintele Barack Obama si presedintele Putin.

- Un semn bun, care insa nu trebuie sa ne reduca atentia cu privire la eventuale evolutii care pot fi in aceasta regiune. Federatia Rusa probeaza ca poate fi impredictibila.

- Fara o legatura expresa cu acest lucru, va pot informa ca pe data de 25 am transmis o scrisoare tuturor membrilor Consiliului European, in care rugam sa analizeze posibilitatea ca Acordul de Asociere si de liber schimb cu R. Moldova sa fie semnat pe 27 mai.

- La ultimul Consiliu, la solicitarea mea s-a obtinut o devansare din august pana cel mai tarziu in iunie.

- Sigur, in afara de vointa politica, mai avem si o problema tehnica, daca vor fi gata acordurile in cele 23 de limbi oficiale ale UE.

- Cred ca este cea mai importanta stire a ultimelor saptamani - faptul ca Rusia incepe dezangajarea militara de la frontiera estica a Ucrainei.

Basescu: Premierul incearca sa strambe axa Londra - Washington

- Revenind la problematica interna: Observ ca astazi prim-ministrul a muncit din greu si nu as vrea sa ramana fara raspuns, inclusiv aprecierea legata de marcarea la Presedintie a 10 ani de la intrarea Romaniei in NATO.

- Chiar daca nu mi se pare ca are dreptate, eu ii spun ca am fost un politician foarte implicat in acest proces care nu s-a intamplat intr-o noapte. Am fost ministru in perioada 1996-2000.

- Am fost sustinator fara rezerve al drumului Romaniei catre NATO si UE. Vorbeam despre axa Londra-Washington, pe care prim-ministrul incearca sa o mai strambe acum, sa o duca prin alte zari.

Basescu: Romania a avut, in tratatul de aderare la UE, cresterea accizei

- Are fracturi de logica, este evident, dar cele mai grele fracturi de logica sunt cele legate de introducerea accizei.

- Nu exista niciun document intre Guvernul Romaniei si FMI prin care Romania sa fie obligata sa introduca acciza la combustibil. Nu veti gasi asa ceva.

- Scuza pe care o spune este o minciuna in stil propriu, cum nu exista in documentele semnate sau aprobate cu FMI "electorata", despre care vad ca nu mai vorbeste mare lucru acum. Probabil a inceput sa-si dea seama ce enormitate economica era.

- Inteleg ca dl Victor-Viorel Ponta imi reproseaza ca nu i-am scris si premierului Emil Boc. Nu i-am scris, recunosc, si poate e bine sa stie si motivele din care am facut-o.

- In primul rand, Romania are un tratat de aderare la UE.

- Iata explicatia cresterii pretului la combustibil si de ce nu i-am scris premierului Boc: La pag. 156 din tratatul de aderare se gaseste un punct 4a, care spune ca Romania va introduce acciza pana la 1 ianuarie 2011.

- Acelasi tratat spune ca Romania trebuie sa introduca o acciza de 330 de euro la fiecare mie de litri de motorina, pana la 1 ianuarie 2013.

- Vreau sa subliniez ca nu e bine sa minti in spatiul public, mai ales cand esti prim-ministru. Nu se poate guverna numai cu minciuna.

- Romania a avut in tratatul de aderare sa creasca acciza. Este o taxa pe combustibil pe care Romania a fost obligata, prin tratatul de aderare, sa o introduca.

- Nu puteam sa il cert pe Emil Boc, mai ales ca in perioada crizei, pretul barilului de titei a crescut, asa cum a crescut si pretul miei de litri de benzina si de motorina.

- Vreau sa subliniez inca o data si pentru Victor-Viorel, ca eu mi-asum parteneriatul cu Guvernul Emil Boc. Imi asum si cele bune, si cele rele. Stiu ca s-au intamplat lucruri rele populatiei in mandatul lui Emil Boc si acelea au fost solutiile ca Romania sa nu mai fie si astazi in criza.

Dezvaluirea lui Ponta: In timpul guvernelor lui Basescu, pretul benzinei a crescut!

- N-aveam de salarii, n-aveam bani de pensii si a trebuit sa gasim solutii. Singura solutie pe care resping a fost cresterea TVA. Nu sunt un adept al cresterii taxelor, mai ales in timp de criza, dar s-a preferat in coalitie aceasta solutie. In rest, sunt solidar cu toate masurile pe care le-a luat Guvernul.

- Ar fi fost dramatic daca prim-ministrul Romaniei era Victor-Viorel, sustinut si de Crinut prin Parlament.

Despre acciza la combustibil: O suferinta inutila pentru economie si populatie

- Venind acum la acciza pe care prim-ministrul se cramponeaza sa o introduca: ea este o suferinta inutila pentru economie si pentru populatie.

- Obligatiile pe care le aveam prin tratat ni le-am indeplinit, iar masura pe care o ia Victor-Viorel Ponta este abuziva impotriva economiei si populatiei. Nu are nevoie de acesti bani. Poate evita adaugarea accizei prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare.

- Miza lui Victor-Viorel Ponta este sa-si creeze resurse pentru a-si alimenta baronii locali, in mod deosebit in vederea campaniei prezidentiale.

- Sursele pe care Guvernul le are in bugetul de stat le-am mai spus si le repet: Excesul de finantare de la ministerul domnului Dragnea. Acolo are bani alocati pe care ii poate reduce - 1,8 miliarde. Poate sa ia fara grija 1,2 - 1,5 miliarde din bugetul care a crescut exponential, pentru a alimenta baronimea.

- Are excedente si la asistenta sociala, in mod cert, si in multe alte locuri.

- Aici v-am dat unde sunt sumele mari - la Dragnea si la serviciul datoriei. Dar de peste tot se poate aduna pana la concurenta sumei de 1,8 miliarde, cat preconizeaza sa incaseze pe ultimele 3 trimestre.

- Este si un act de sadism, incearca sa-si arate si puterea de prim-ministru. Baronii au pus piciorul in prag: "Frate Viorele, ori ne dai banul, ori la alegeri praf si pulbere se alege, ca nu vom scoate oamenii la vot!".

Probleme si pentru transportatorii cinstiti

- Intelegerea cu transportatorii este un lucru complicat - Victor-Viorel spune ca vor lua banii inapoi cei care vor alimenta cinstit.

- Victor-Viorel, iti spun de pe acum: O sa primeasca Finantele camioane de facturi pentru masini care nu au alimentat niciodata. Si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat.

- Imaginatia romanilor va functiona si la fel va afla dl Victor-Viorel cum e sa consumi mult mai multa motorina decat in mod real s-a consumat.

- Dupa scripte va iesi ca s-a consumat mult mai multa motorina, va fi o competitie cine va produce mai multe bonuri de alimentare.

- In plus, vor fi costuri de alimentare foarte mari - vor trebui sa gasesca functionari care se vor uita de dimineata pana seara in bonurile de alimentare. Ma gandesc cum vor scoate cand conducatorul auto va pune si covrigi. Va fi o munca titanica.

- Se creeaza o nisa de evaziune si de incasare de venituri nejustificate foarte mare. Nu o sa ii acuz pe marii transportatori, care sunt seriosi, ca n-au cum sa aiba un alt tip de comportament.

- Vor trebui confruntate cantitatile celor care vand combustibil cu ceea ce primeste ministerul cu rambursarea de 4 eurocenti.

- Aparatul birocratic nu va face fata, va fi foarte greu de gestionat un astfel de proces. Sunt tari in care un astfel de proces exista, dar el a fost cu siguranta pregatit cu mult timp inainte.

- Ceea ce Victor-Viorel preconizeaza - ca se face rambursarea o data pe trimestru, este o eroare.

- Are doua alternative: Ori sa ii pacaleasca pe transportatori, ori sa nu-i pacaleasca si sistemul sa nu functioneze. Sistemul va avea foarte multe vulnerabilitati, pentru ca este nepregatit pentru o asemenea operatiune.

- Vom vedea, nu am nicio ezitare sa spun ca vor fi pacaliti si agricultorii. Inteleg ca dl ministru Constantin a anuntat o oarecare compensare, partiala.

- Dupa ce s-au introdus atatea taxe pentru agricultori, o crestere a costurilor la combustibil este tot ce isi mai doreau agricultorii, intre ghilimele.

- Firmele mici, cu 3-5 salariati, cum vor primi aceste cresteri, pentru ca spre exemplu la o firma de curierat costul combustibilului este important. Vor afecta foarte multe societati mici, familiale, foarte multe afaceri individuale, afectate de aceasta crestere.

- Pe de alta parte, de ce firmelor le acorzi o rambursare de 4 eurocenti si populatiei nu? Este o discriminare grosolana care se face intre consumatorii de combustibil. Pentru ce te indrepti strict asupra populatiei si a firmelor mici?

- Eu cred ca cea mai buna solutie este renuntarea in ultimul moment la aceasta acciza. Ajung cele 35 de taxe noi introduse de Victor-Viorel. Ajunge in intrarea in plata a taxei pe stalp, de la 1 aprilie, nu mai trebuie si taxa de 42 de bani pe fiecare litru de combustibil.

- Daca ar fi fost o necesitate, n-as fi spus nimic, dar este o nevoie politica, pentru a avea bani sa dea baronilor.

- Pentru taxa pe stalp nu a avut in mine o adversitate, pentru ca de mult spun ca trebuie largita baza de impozitare. Dar aceasta acciza este un abuz.

- Romania este tara care are cea mai mare resursa - motorina va fi mai scumpa decat in Germania. Motorina va fi mai scumpa decat in Austria, in conditiile in care OMV austriac exploateaza resursele din Romania.

- Este inadmisibil si economic, si moral ce face Victor-Viorel Ponta.

- De aceea, imi permit sa ii cer inca o data sa nu introduca aceasta acciza pe care vreau sa intelegeti - n-o sa moara nimeni din ea. Cum romanii au suportat atatea, vor suporta si asta. Dar in loc sa mergem spre bine, dupa ce am trecut de criza, introducem taxe, introducem acciza suplimentara, in conditiile in care s-a dovedit ca aparatul de stat al Romaniei a functionat si cu resursa mult mai mica.

- Dar cand vrem sa dam bani la baronii locali, facem asemenea excese.

- Niciodata, daca in mod real bugetul ar fi avut lipsa de resurse, nu as fi avut aceasta pozitie fata de acciza.

- Este o taxa inutila care va mari si preturile, multe afaceri mici vor fi ingropate pur si simplu, spre satisfactia baronilor locali.

- Daca Victor-Viorel Ponta nu intelege de unde poate reduce cheltuieli, eu sunt gata sa ii arat in 30 de minute.

- Deficitul de care vorbeste Victor-Viorel Ponta nu este in raport cu nevoile obligatorii, este in raport cu cat si-a propus el sa aiba in buget pentru a satisface nevoile clientelei politice.

- Fac un apel la premier: daca nu stie, poate ca nu stie, ii arat de unde sa reduca din cheltuielile bugetului de stat, in asa fel incat sa nu trebuiasca sa introduca acciza.

Intrebari:

Plata pensiilor si salariilor ar putea fi pusa in pericol?

- Nu cred asta, ca mai stiu si eu sa citesc bugetul. Dna ministru Petrescu a fost intr-un moment de slabiciune. Dar v-a tradus dl Victor-Viorel Ponta.

Despre contractul Guvernului cu Huawei

- In masura in care o astfel de actiune este legata de trecerea STS la Guvern, va fi un lucru inadmisibil, daca activitatile STS ar putea fi puse sub controlul unei astfel de firme.

- Eu sunt un adept al consolidarii relatiilor comerciale si cu China, si cu Rusia. Ce nu pot accepta este o reorientare politica.

- Nicio alta tara decat SUA nu si-a marit efectivele in bazele militare romanesti, n-a fost altcineva. Aici este grija mea, o corecta abordare a relatiei dintre Romania si China, o abordare pe baze de interes economic, fara sa afectam directia politica fundamentala.

- Sa priviti la Germania si Franta: Presedintele chinez a vizitat ambele tari, s-au semnat contracte de miliarde si cu Franta, si cu Germania, si nimeni nu a fluierat la ei "ce faceti, ca aveti relatii cu chinezi?". Cheia este in alta parte - ce poti oferi.

- N-am gasit raspuns: Ce putem vinde Chinei din ceea ce China nu poate sa faca de cea mai mare calitate? Francezii vand Airbus, nemtii vand BMW si Mercedes.

- Ne-au cerut 500.000 de porci. Victor-Viorel, la vapoare cu ei, daca ii ai!

- Eu as merge pe un sistem care sa ne fie foarte bine cunoscut. Sa nu credeti ca Orange, Vodafone nu folosesc componente chinezesti.

- Cred ca trebuie sa avem grija de zonele strategice, de comunicatii, pe care nu le putem da nici americanilor, nici francezilor, nici englezilor.

V-a promis premierul daca amana mai mult aceasta acciza?

- N-o sa va reproduc discutiile.

- Ma bazez pe speranta revenirii la ratiune. Am facut o invitatie sa-i arat de unde sa taiem 1,8 miliarde. Bugetul de stat al Romaniei inseamna 217 miliarde. Si un copil isi da seama ca este imposibil sa nu gasesc de unde sa reduc cheltuielile cu 1,8 miliarde, ca sa nu mai duc in spatele populatiei o crestere inutila.

- De ce trebuie sa creezi un excedent fata de nevoile obligatorii, doar ca sa dai la baronii locali banii necesari pentru alegeri?

- Acum nu mai am bugetul, dati-mi bugetul inapoi si fac la fel!

- Nu regret, ca atunci erau probleme cu neintrarea bugetului in functiune, am reusit o amanare de trei luni si am sperat ca in acest interval vom deveni irationali. Dar suntem mai mult politician decat premier al Romaniei.

Daca acciza va fi introdusa, ce veti face?

- Asta e. Nu am ce face. Am facut o invitatie publica, in momentul de fata. Mai mult decat atat nu am ce sa fac.

- Va multumesc mult, va doresc o zi buna la toti!

Citeste si:
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat duminică, 15 mai, pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS)....
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fostul primar al Sectoarelor 4 și 5, Cristian Popescu Piedone, a postat duminică, 15 mai, un nou mesaj din detenție, după ce mai mulți susținători ai săi au protestat în fața...