Basescu, despre afacerea Bechtel: Era un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 17:11
6551 citiri
Basescu, despre afacerea Bechtel: Era un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a declarat in SUA ca, asa cum a fost facut contractul cu Bechtel pe vremea guvernarii Nastase, ambii parteneri au vrut sa fure.

"Construiam cea mai scumpa autostrada din lume, intr-un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure. Da?! Un contract care s-a atribuit fara licitatie. Statul roman nu putea sa accepte la nesfarsit, fie ea si o firma mare, sa plateasca cu 19, 20, 30 de milioane de euro km de autostrada", a spus Basescu, citat de Realitatea TV.

Explicatia a fost oferita de presedinte, la Washington, unei romance care s-a interesat de ce tara noastra nu a mai acceptat Bechtel ca partener la construirea autostrazilor.

El a facut referire si la rolul Bancii Mondiale, spunand ca a tacut in acest caz si acum vine sa dea lectii.

"Recomandarea Bancii Mondiale ar fi trebuit sa fie: atentie ,stat roman, ca noi lucram cu voi de vreo 20 de ani, nu faceti acest contract, ca a fost public si atunci Banca Mondiala a tacut si acum vine sa dea oarecare lectii, imi pare rau. Si Banca a tacut si Fondul a tacut si BEI a tacut si BERD a tacut", a spus Basescu.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat la inceputul lui septembrie ca in maxim doua saptamani va fi prezentat Guvernului noul contract cu Bechtel, urmand ca, in baza acestor modificari, Executivul sa isi dea acordul asupra documentului.

"In maxim doua saptamani, ne ducem in Guvern cu modificarile de la contract. Astazi (vineri, n.r.) colegii mei terminau de negociat si clauzele tehnice, pe langa cele financiare si urmeaza sa semneze acordurile. Mai ramane ca Executivul sa isi dea acordul pe noua forma de contract", a precizat ministrul.

Boagiu a estimat ca anul acesta vor fi scoase la licitatie restul de tronsoane ale Autostrazii Transilvania care nu vor fi construite de Bechtel.

Ministrul Transporturilor a afirmat cu o luna in urma ca renegocierea contractului pentru autostrada Transilvania va reduce costurile finale estimate de la 9,9 miliarde de euro la 3,8 miliarde, compania Bechtel renuntand la executarea a sase din cele opt tronsoane de autostrada.

"In conditiile actuale ale contractului, costul final al autostrazii ar fi fost de 9,9 miliarde de euro. Costul pe care il vom avea de suportat in urma acestei negocieri, va fi de 3,8 miliarde de euro. Risipa pe care nu o mai face statul roman este de 6 miliarde de euro", a declarat Anca Boagiu.

Eveniment Quarterly Report

Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal,...
#Traian Basescu SUA, #contract Bechtel Romania , #presedinte
Comentarii