Basescu, despre cazul Hayssam: Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 18:10
13149 citiri
Basescu, despre cazul Hayssam: Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat

Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri seara, despre modul in care Omar Hayssam a ajuns in custodia autoritatilor romane, anuntand ca tara noastra a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat pentru a duce la bun sfarsit aceasta misiune.

Seful statului nu a dat detalii, ba chiar a precizat ca nu poate sa confirme informatii care aparusera in presa de-a lungul zilei. Mai exact, Basescu a spus ca nu confirma ca Hayssam ar fi fost preluat din Siria, ca ar fi fost adus in tara cu un avion al armatei romane si nici ca ar fi fost adus in tara in baza unui acord de extradare.

Hayssam urmeaza sa-si ispaseasca pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru acte de terorism, in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, in anul 2005.

Omar Hayssam, adus in Romania: Basescu anunta, Ponta gafeaza, politicienii se incaiera

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Comunicatul a venit de la Presedintie dintr-un motiv simplu, deoarece era vorba despre aducerea in tara a unui terorist, aceasta fiind o atributie a CSAT, iar presedintele CSAT este presedintele tarii.

- Lupta antiterorista este o atributie a mea.

- A fost o operatiune asumata, la nivelul la care trebuia asumata si s-a desfasurat cu bine. Nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria.

- De asemenea, nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al armatei romane si de asemenea nu confirm ca a fost repatriat pe baza unui acord de extradare.

- Comunicatul Presedintiei vorbeste despre multumiri aduse ofiterilor implicati si institutiilor de siguranta nationala implicati si atat.

- A fost un efort colectiv al unui numar foarte mic de oameni care se ocupa de cinci ani de acest proces al aducerii lui Hayssam in tara.

- Cand a plecat, Hayssam nu avea niciun mandat de parasire a tarii. In 2006, cand a plecat din tara, Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasa a frontierei de stat.

- Pana la condamnare, functiona prezumtia de nevinovatie. Aceasta condamnare s-a produs in anul 2008.

- Abia din 2008 el a devenit un obiectiv major in vederea implinirii justitiei.

- Vreau sa felicit institutiile implicate in toti acesti cinci ani, pentru ca sunt singurele care nu vorbesc si nu fac declaratii publice.

- Din acest moment, in problema Omar Hayssam am constiinta impacata ca s-a facut tot ce a trebuit ca justitia sa fie indeplinita.

- Omar Hayssam este o problema - politica, economica si o problema penala mai ales. Este sarcina justitiei sa afle tot ce mai e de aflat. Din punct de vedere al presedintelui, consider misiunea incheiata.

- Avand in vedere varsta lui Hayssam si avand in vedere ca are deja trei condamnari, nu cred ca la comunicarea pedepselor va ramane doar cu 20 de ani, poate ca e mai bine sa coopereze cu institutiile statului roman, cu justitia romana, pentru ca 25 de ani sunt mult si cand ai varsta inaintata sunt mult prea mult.

- Nu este nicio secretomanie, ci sunt doar motive de securitate pentru care nu se pot da mai multe detalii, ci este un mod de a proteja institutiile statului roman, in al doilea rand este vorba despre oameni, care trebuie si ei protejati.

Despre intalnirea cu reprezentantii FMI

- Foarte multi au apreciat ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI. Sunt foarte multe motive pentru care eu cred ca Romania mai are nevoie de un acord cu FMI.

- Romania este stabilizata, dar este o stabilitate fragila.

- Prima prioritate este sa iesim din zona asta de puternica dependenta ori de micile imbunatatiri ale veniturilor in sectorul bugetar pe care le face Guvernul, ori sa fim tot mai putin dependenti de situatia economica din zona euro.

- Romanii au facut sacrificii enorme, au fost si sacrificii politice facute de Guvernul de la acel moment si ar fi pacat sa alunecam din nou intr-o zona de dezechilibre fiscale. Consolidarea fiscala ar trebui sa fie primul obiectiv.

Basescu, laudat de FMI pentru implicarea in acorduri: M-a costat foarte mult politic

- Al doilea ar trebui sa fie legat de reformele structurale, in ce priveste in primul rand sanatatea.

- Am sustinut ca trebuie gasita o formula de acordare de garantii de stat catre IMM-urile care doresc sa ia garantii de la banci.

- A fost doar o declaratie de presa, va doresc o seara placuta si ne vedem dupa weekend.

Intrebari:

De unde a fost preluat Omar Hayssam, daca nu din Siria?

- Cum sa va spun, cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat? Nu va pot confirma si infirma nimic! O seara buna va doresc la toti.

Anuntul ca Hayssam e in Romania, facut de Presedintie

Informatia privitoare la capturarea si predarea lui Omar Hayssam a fost dezvaluita de Administratia Prezidentiala. Sirianul are cinci dosare in total pe rolul instantelor romanesti.

"In dimineata zilei de 19 iulie, a fost predat Politiei Romane domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak stabilita de instantele romanesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman.

Presedintele Romaniei multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in aceasta ampla operatiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmarit cu tenacitate sa-l aduca in tara pe domnul Omar Hayssam pentru ispasirea pedepsei", a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Oprea, printr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...