Basescu, despre criza din Siria: Ma gandesc la ce e mai rau

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 15:16
3308 citiri
Basescu, despre criza din Siria: Ma gandesc la ce e mai rau

Presedintele Traian Basescu a reiterat luni ca Romania isi mentine consecvent pozitia privind prudenta fata de situatia din Siria si solidaritatea cu aliatii, el explicand ca se gandeste la ce e mai rau si prezentand unele dintre posibilele evolutii din Orientul Mijlociu.

"SUA pun problema unei interventii chirurgicale pe infrastructuri ale Siriei. Romania nu poate interveni, dar asta nu inseamna ca nu vom fi solidari cu SUA. Nici Romania nu poate accepta ideea utilizarii gazelor toxice. Problema este unde ne duce o astfel de pozitie. Eu am spus ca ne mentinem liniile de politica externa consecvent, prudenta fata de Siria si solidaritate cu aliatii. Nu o sa ma consulte nimeni, stiind ca nu am capabilitati militare pentru tipul acela de interventie", a declarat seful statului, la Adevarul Live.

Basescu: Ponta a fost o speranta, dar nu are caracter, e mincinos si corupt

Astfel de capabilitati, a mentionat Basescu, le au Marea Britanie, Franta, Canada.

"Aici e o uriasa probema care m-a facut sa vorbesc despre nevoia de prudenta: sunt diverse abordari ale statelor din jurul Siriei. Problema care se pune in cazul unei interventii este: va avea sau nu riposta? SUA programeaza o interventie pentru diminuarea capacitatii Siriei de a utiliza gaze toxice.

Parerea mea e ca Damascul riposteaza. Ce se intampla daca Damascul loveste unul dintre distrugatoarele americane? Cum reactioneaza Hezbollah? Daca Turcia primeste cateva rachete pe teritoriul ei din partea Hezbollah, invadeaza Siria? Ce tip de conflict e? De aceea am spus: prudenta. Ma gandesc la ce e mai rau. Sa imaginam evolutia reactiei de la Damasc", a adaugat presedintele Basescu.

Acesta a mentionat ca SUA cheama aliatii terestri, Iran continua sa sustina Siria.

"Ultimul scenariu: cade Guvernul al-Assad si actualul front de eliberare nationala vine la putere. Cu cine? Cu Fratii Musulmani, Al-Qaeda? Ce se intampla cu influenta rusilor in Siria daca se schimba regimul Assad? Explodeaza Orientul Mijlociu. Cine vine la putere dupa Bashar? Mai ramane Rusia cu singura ei baza militara din Mediterana de Est. Unde se va recompensa Federatia Rusa ca pierdere de prestigiu? Dupa Kosovo, s-a recompensat in Georgia.

Ce ar fi la indemana acum? Transnistria. Lucrurile sunt complicate si ma deranjeaza declaratiile copilaresti. La fel de bine se poate ca al-Assad sa nu reactioneze. Nesanctionarea poate incuraja la folosirea lor ca s-a creat precedentul. Daca nu reactionezi la bomba atomica a saracului - astea sunt gazele toxice de lupta - nu reactionezi nici la bomba atomica a Coreei de Nord? Daca am sti ca Damascul nu raspunde si in doua zile s-a terminat, ar fi usor. Am fost unul dintre putinii lideri care a spus: prudenta. Marea Britanie a ajuns la Parlament, Franta si ea", a declarat Traian Basescu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Basescu criza Siria, #Siria interventie SUA, #Basescu pozitie conflict Siria , #presedinte