Basescu, despre delegarea lui Ciolos la Consiliul European: Nu e oportuna. Iohannis nu trebuie sa abdice!

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 12:42
3253 citiri
Basescu, despre delegarea lui Ciolos la Consiliul European: Nu e oportuna. Iohannis nu trebuie sa abdice!
Foto: Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu este de parere ca "nu este oportuna" delegarea premierului Dacian Ciolos la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, care va avea loc pe 17-18 decembrie.

"In Uniunea Europeana este criza de incredere. Iohannis nu trebuie sa abdice! Consiliul European de Iarna este traditional destinat politicii externe a Uniunii Europene. Cu siguranta, pe 17-18.12.2015, la Bruxelles, se vor discuta oficial si neoficial teme fierbinti", a scris pe Facebook Traian Basescu.

Printre acestea se numara reintroducerea controalelor la granitele spatiului Schengen, controlul migratiei ilegale, repartizarea noilor cote de refugiati, precum si situatiile din Ucraina si din Siria, problema atentatelor teroriste si relatia UE - SUA - Rusia in ce priveste interventia in Siria.

"Toate sunt teme de politica externa cu reflexie in politicile de securitate nationala, regionala, europeana si globala.

Toate sunt probleme care tin direct de responsabilitatile constitutionale ale presedintelui Romaniei. La un astfel de Consiliu European, delegarea domnului Dacian Ciolos nu este oportuna, exceptie, daca nu vrei sa-ti asumi responsabilitatea reprezentarii si apararii intereselor tarii intr-un moment complicat pentru Uniune.

Acolo este nevoie de autoritatea si forta celui ales direct de romani. Premierul poate fi delegate dar la consilii preponderent economice", mai sustine fostul presedinte.

In cele din urma, acesta precizeaza ca, in conditii de criza profunda in Uniunea Europeana, Iohannis nu trebuie sa abdice de la obligatiile sale.

"In Uniunea Europeana este o criza profunda. Iohannis nu trebuie sa abdice de la obligatiile constitutionale doar pentru ca legal poate delega participarea.

PS - nu este un atac la presedinte, ci doar o ingrijorare", a mai scris Traian Basescu.

Dacian Ciolos, desemnat de Iohannis sa participe la Consiliul European. Suspendarea Schengen, pe agenda

Prim-ministrul Dacian Ciolos va participa la ultima reuniune din acest an a Consiliului European, de la Bruxelles, dupa ce presedintele Klaus Iohannis l-a delegat in acest sens. Consiliul European va avea loc pe 17-18 decembrie.

Este pentru prima oara cand presedintele il deleaga pe premier pentru a participa la aceasta reuniune, dupa ce in ultimii ani nu a existat consens intre ocupantii acestor doua functii pe aceasta tema.

F.N.

Citește și:
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere...