Basescu despre dezamagirea lui Ponta: Cine a propus Romaniei 48 de miliarde?

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 09:03
7819 citiri
Basescu despre dezamagirea lui Ponta: Cine a propus Romaniei 48 de miliarde?

Chestionat in legatura cu afirmatia premierului care s-a aratat "dezamagit" de banii obtinuti de Romania din bugetul UE, presedintele Basescu a intrebat cine a propus vreodata Romaniei 48 de miliarde de euro.

La remarca unui jurnalist prezent la conferinta de presa sustinuta de presedinte, care a spus ca Victor Ponta a declarat in tara ca este ,,foarte dezamagit" de rezultatul final al alocarii bugetare pentru Romania, care in opinia lui este foarte rea fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, Traian Basescu a spus ca ,,propunerea initiala a Comisiei (pe tot bugetul UE, n.r.) era pe 108 miliarde si acum avem 960".

Intrebat daca premierul i-a spus inainte de a veni la Bruxelles ca speranta lui este ca Romania sa obtina 48 de miliarde de la UE, presedintele a refuzat sa comenteze, spunand doar ca el i-a pus la dispozitie lui Victor Ponta ultimul document pe care l-a transmis Uniunii. ,,Cine a propus vreodata Romaniei 48 de miliarde? Am o rugaminte, nu ma bagati, nu va spun ce discutam. Eu i-am pus la dispozitie ultimul document pe care l-am transmis UE", a afirmat Traian Basescu.

Premierul Ponta a declarat, vineri seara, ca Romania nu a obtinut nimic prin alocarea bugetara a UE si ca presedintele a venit cu "smecherii de PR" vorbind tehnic pentru a ascunde esecul, iar legenda ca Traian Basescu e mare negociator "a murit azi".

"Presedintele prezinta in culori frumoase ceea ce e o realitate. Romania a avut 48 miliarde euro (propunere, n.r.), ceea ce era foarte putin fata de alte tari. Restul e PR. E prezentarea unui esec ca fiind ceva ce nu e foarte rau. O sa pierdem cu totii din aceste 9 miliarde. Plus foarte multe lucruri tehnice: s-a redus prefinantarea, co-finantarea. E pacat si e foarte rau pentru Romania. E smecheria de PR a presedintelui sa intre in detalii pe care multi oameni nu le cunosc. Eu le cunosc.

Romania a avut in 2007-2013 ca si Bulgaria cea mai mica alocare. Cand s-au propus 48 de miliarde, tocmai asta a fost ideea, ca Romania a avut foarte putin. Nu a fost facuta pentru ca nu aveam ce sa facem cu banii. Apoi s-au taiat 9 miliarde de la Romania, 9 miliarde din 40 de miliarde cat s-au taiat in total", a declarat Victor Ponta la RTV.

Primul-ministru a adaugat ca Romania ar fi trebuit sa primeasca pentru perioada 2014-2020 o finantare mult mai consistenta, in conditiile in care precedentul buget pus la dispozitia Bucurestiului a fost oricum mult sub marea parte a tarilor UE.

"Daca eram acolo nu stiu daca puteam obtine mai mult pentru Romania, dar mai putin nu puteam sa obtin, pentru ca mai putin nu se putea obtine. Rezultatul e foarte prost, oricum il prezentam. Nu s-a obtinut nimic pentru Romania. Din 48 de miliarde, s-au obtinut 39 de miliarde. Legenda cu domnul Basescu de mare negociator a murit in acesta seara. Nu a obtinut nimic. Oare Romania nu poate obtine nimic, in afara de cearta si reprosuri? Un mare negociator obtinea ceva. Asta nu e negociere, e PR", a subliniat premierul.

Citeste si:
Cum a redus Elena Lasconi la jumătate tarifele pentru gaz și energie electrică. "Sunt singurul primar cu această inițiativă"
Cum a redus Elena Lasconi la jumătate tarifele pentru gaz și energie electrică. "Sunt singurul primar cu această inițiativă"
Primarul orașului Câmpulung Muscel, județul Argeș, se laudă că a reușit să facă economii de 1,5 milioane de lei în bugetul municipiului plătind facturi mult reduse la gaz metan și...
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Angajații Administrației Prezidențiale au răspuns punctual unor cereri privitoare la scandalul plagiatului premierului Ciucă. Cu alte cuvinte, președintele n-a formulat un punct de vedere...