Basescu, despre Holocaust: Este o crima care nu poate fi vreodata uitata

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 13:52
3488 citiri
Basescu, despre Holocaust: Este o crima care nu poate fi vreodata uitata

Presedintele Traian Basescu a prezentat, in numele statului roman, un omagiu victimelor Holocaustului, cu ocazia inaugurarii Monumentului dedicat acestora, in centrul Capitalei, aratand ca "Romania isi exprima astazi cu demnitate constiinta propriei responsabilitati in fata istoriei".

"Cu prilejul comemorarii zilei Holocaustului in Romania inauguram memorialul victimelor Holocaustului, expresia cinstirii memoriei membrilor comunitatii evreiesti si ai comunitatii rroma, victime ale persecutiilor sistematice si ale ideologiei urii din timpul celui de-al doilea razboi mondial", a sustinut Traian Basescu, in cadrul ceremoniei dedicate comemorarii victimelor Holocaustului.

Seful statului a aratat ca intre anii 1940 si 1944 responsabilitatea a apartinut conducerii statului roman, lui Ion Antonescu, si, de altfel, tuturor celor care au tacut si nu s-au impotrivit abuzurilor si crimelor impotriva comunitatii evreiesti si al comunitatii Roma.

"Este o crima care nu poate fi vreodata uitata sau minimalizata pentru ca memoria victimelor si a supravietuitorilor Holocaustului ne aduce in fata constiintei responsabilitatea de a cunoaste, de a asuma si de a transmite adevarul istoric. Amintindu-ne de cei deportati, de cei fortati sa-si paraseasca tara, de cei deposedati de bunurile lor, de drepturile lor fundamentale, ne facem un necesar examen de constiinta", a spus seful statului, aratand ca inaugurarea Monumentului in Bucuresti da ocazia statului roman posibilitatea de a-si asuma trecutul si adevarul istoric.

"Memorialul victimelor Holocaustului ridicat in Capitala de sculptorul Peter Jacobi este raspunsul matur al societatii romanesti la urgenta recuperarii memoriei si a privirii critice lucide asupra trecutului", a aratat Basescu.

Seful statului a mai spus ca Romania are datoria de a cinsti memoria celor care au murit in progromurile de la Dorohoi si Galati din iunie 1940, Bucuresti, ianuarie 1941 si Iasi 1941, a evreilor din Basarabia si Bucovina precum si a romilor deportati in Transnistria si a evreilor din nord-vestul Romaniei deportati la Auschwitz in 1944 de catre autoritatile maghiare de ocupatie.

Presedintele a subliniat si necesitatea de a actiona impotriva oricaror manifestari xenofobe sau antisemite.

"O rugaciune evreiasca spune "Sa ne amintim", asa cum sugereaza si Coloana memorialului. Sa ne amintim pentru a-i cinsti pe cei care au murit nevinovati, sa ne amintim pentru a spune copiilor si nepotilor nostri tragedia Holocaustului, sa ne amintim pentru a nu se mai repeta niciodata. Sa ne amintim pentru ca umanitatea sa nu mai renunte niciodata la propria umanitate, sa nu mai decada prin violenta, persecutii si crime", a spus presedintele.

Basescu a multumit celor care au facut posibila realizarea Monumentului Holocaustului, una din recomandarile Comisiei Internationale pentru studierea Holocaustului din Romania prezidata de Elie Wiesel.

Totodata, presedintele si-a exprimat incredera ca ca Romania va dezolta in continuare programe formative si de cercetare a istoriei Holocaustului, asa cum a inaugurat Institutul national Elie Wiesel pentru studierea Holocaustului din Romania si a lansat un manual de Istorie a evreilor pentru elevii de liceu.

"Gratie contributiei tuturor celor care participa la acest proces Romania isi exprima astazi cu demnitate constiinta propriei responsabilitati in fata istoriei", a incheiat seful statului.

Dupa alocutiunile rostite de marele rabin si seful statului, presedintele Traian Basescu, Liviu Beris si Dumitru Tranca, supravietuitori ai Holocaustului si lideri ai comunitatii evreiesti, respectiv rome, din Romania, au dezvelit placa Memorialului.

Apoi, cei trei au depus in Memorialul Holocaustului o urna cu pamant din gropile comune ale victimelor pogromului din 1941 de la Iasi.

La evenimentul comemorarii victimelor Holocaustului au participat, pe langa reprezentanti ai comunitatilor evreiesti si Roma, membri ai corpului diplomatic, ai cultelor, dar si politicieni: presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ministrii Theodor Paleologu, Vasile Blaga, Catalin Predoiu, Mihai Stanisoara, primarul Capitalei Sorin Oprescu, si deputatii care reprezinta in Parlament minoritatile evreiesti si Roma din Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu Holocaust, #Basescu omagiu Holocaust, #Ziua Holocaustului, #Memorialul victimelor Holocaustului , #presedinte