Basescu, despre modificarea statutului militarilor: Tradare nationala sau profunda prostie

Autor: Ana Ilie
Joi, 21 Martie 2013, ora 20:42
5399 citiri
Basescu, despre modificarea statutului militarilor: Tradare nationala sau profunda prostie

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi seara, in cadrul unei conferinte de presa, ca a retrimis la reexaminare legea prin care se modifica statutul cadrelor militare, intrucat, in starea actuala, este fie un "act de tradare nationala" fie o "prostie profunda".

"Am trimis spre reexaminare o propunere de modificare a legii 80, statutul cadrelor militare. Aceasta lege este plecata dintr-o initiativa legislativa a catorva parlamentari, a fost respinsa in Camera si adoptata de Senat, camera decizionala. Pot sa o interpretez ca o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, ori un act care dovedeste o profunda prostie", a spus presedintele.

Traian Basescu a explicat ca efectul legii ar fi trecerea in rezerva a 51 de generali pana la sfarsitul anului, ceea ce ar fi dus la o situatie in care ramanea un singur general, la Comandamentul Fortelor Aeriene.

"Daca as fi promulgat-o astazi, luni, 41 de generali ar fi fost trecuti in rezerva. Comandamentul Fortelor Terestre ar fi ramas fara niciun general, Comandamentul Fortelor Navale la fel, Comandamentul Fortelor Aeriene cu un singur general. Statul Major general ramanea cu un singur general. Pana la sfarsitul anului alti zece ar fi trebuit trecuti in rezerva".

Aceasta situatie ar fi avut loc deoarece "oamenii acestia au varsta de 55 ani si 6 luni, pragul de pensionare voluntara. Acum, fiecare general poate opta sa prelungeasca pana la varsta de 60 de ani. Nu este dependent politic de ministru sa ramana sau nu". Insa, in modificare, "se pensioneaza si fiecare cu aprobarea ministrului poate ramane. Este pentru prima data cand se incearca trecerea generalilor sub controlul politic. Ramanem o armata de ofiteri superiori".

"Mi se pare in neregula ca toti oamenii acestia, la 55-56 ani, sunt generalii care au fost in Irak, Afganistan, am avut politica sa fi trecut prin teatrele de operatii. Generalii acestia nu sunt cei imediat dupa revolutie. Sunt cei care la inceputul anilor 2000 erau capitani, maiori, locotenenti colonei, au modernizat armata, s-au instruit in comandamente NATO. O astfel de decapitare printr-o lege naroada este inexplicabila si un act impotriva securitatii nationale si armatei romane... Sunt generali din generatia tanara, nu generalii lui Mos Teaca, din generatia lui Dogaru", a continuat seful statului.

Basescu a aratat ca a retrimis legea in Senat si spera sa nu mai treaca de Parlament. "Mi s-a parut ori o prostie ori o lovitura data armatei, n-ar fi singura lovitura data institutiilor, recomandarea mea e ca Senatul sa fie mai atent iar Senatul poate uita de aceasta lege. Daca discutam de un nou statut al cadrelor militare, trebuie discutat cu militarii si nu facuta initiativa legislativa de cativa parlamentari. Din pacate unul dintre initiatori este si un fost ministru al Apararii".

Traian Basescu a mai aratat ca a purtat discutii pe marginea modificarii cu ministrul Apararii si seful Statului Major, care i-au dat dreptate ca efectele acesteia nu sunt de dorit.

Ministrul Dusa: Eu, ca ministru al Apararii, am foarte multe discutii cu presedintele

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a reactionat la spusele presedintelui aratand, intr-o interventie la Romania Tv, ca discuta frecvent cu seful statului. "Eu, ca ministru al Apararii, am foarte multe discutii cu presedintele, care e seful armatei".

Dusa a precizat ca va intoarce legea la promulgare: "Este o initiativa legislativa a parlamentarilor. Impreuna cu comisiile de aparare si alte structuri voi analiza scrisoarea si vom face precizarile de rigoare si vom intoarce legea la promulgare".

Citeste si:
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...