Basescu, despre onestul Boc, naivii reformisti si Blaga cel lipsit de fair-play

Luni, 14 Martie 2011, ora 22:24
2661 citiri
Basescu, despre onestul Boc, naivii reformisti si Blaga cel lipsit de fair-play
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu critica PD-L ca trateaza cu prea mare usurinta motiunea de cenzura de miercuri, dar si pe Vasile Blaga personal, acuzandu-l ca a"furat startul" la alegerile din partid si ca este sustinut de trusturile de presa ale mogulilor.

Invitat luni seara la TVR, seful statului a explicat mai intai ca a dorit sa se intalneasca duminica, la Vila Lac, cu conducerea partidului pentru ca este ingrijorat de usurinta cu care alianta de guvernare tratateaza motiunea de cenzura pe Codul Muncii, o lege extrem de importanta pentru comunitatea oamenilor de afaceri.

"Au raspuns pozitiv, sper sa nu avem surprize si sa vedem parlamentari PD-L votand motiunea de dragul populismului", a precizat presedintele.

O sa reiau discutia despre premierul independent cand va fi cazul

Intrebat de moderatoarea emisiunii daca a abandonat ideea numirii unui premier independent, Traian Basescu a spus ca aceasta solutie de recastigare a increderii populatiei in actul de guvernare "este inca in analiza".

"Am solutii nu plec niciodata la razboi fara munitie. Dar deocamdata Romania are premier, care trebuie sa treaca printr-o motiune. Mai are multe de facut. O sa reiau discutia cand va fi cazul", a mai spus presedintele, precizand ca nu a mai avut discutii recente pe aceasta tema cu liderii PD-L.

"Dar nici nu am prea mare predispozitie sa discut atributiile mele constitutionale. Cezar Preda isi da cu parerea,(...) el nu a reusit sa castige alegerile la Buzau ca primar, sa isi vada fiecare de treburile lui", a mai adaugat seful statului.

Blaga a furat startul si e sustinut de Intact si Realitatea

Traian Basescu a confirmat ca si-a exprimat sustinerea pentru Emil Boc la intalnirea de duminica de la Vila Lac, si a explicat de ce a facut-o.

"Da, intr-o conjunctura care mi s-a parut neplacuta. Unul din candidati a furat startul, a inceput sa stranga semnaturi. Am aflat ca ieri, inainte sa vin eu, Boc si Blaga si-au anuntat candidatura, si m-am manifestat. S-au grabit. Conventia e pe 14 mai, cred ca s-au grabit. Emil Boc nu a avut ce sa faca, tinand cont ca Blaga a inceput sa stranga semnaturi.Nu mi-a placut ca s-a furat startul.(...)

Eu sunt un om cu experienta in acest partid, am trecut prin multe alegeri, la primarie, la presedintie, la referendum. Lansarea timpurie a competitiei interne ma ingrijoreaza. Acest partid trebuie sa aiba ca prioritate guvernarea", a atentionat presedintele.

Mai mult, acesta l-a criticat pe Vasile Blaga pentru faptul ca a inceput sa stranga semnaturi inca de lunea trecuta, dupa CNC, in conditiile in care Emil Boc este ocupat cu guvernarea.

"Multi au sesizat ca s-a inceput strangerea de semnaturi de lunea trecuta. Ceva nu a fost in regula. E clar ca cele doua televiziuni ale mogulilor, si grupul Intact si Realitatea s-au angajat deja de una din parti in lupta interna din PD-L. Vad in sintezele de presa. Nu am niciun dubiu. Cele doua televiziuni au slabiciune pentru unul din candidati, acest lucru dauneaza partidului. Trebuie sa scurteze campania. Au responsabilitatea guvernarii. Daca ar fi in opozitie nu au decat sa isi sparga capetele", a mai declarat presedintele.

Boc e un om onest, PD-L a castigat toate alegerile sub presedintia lui, nu a mea

Traian Basescu si-a exprimat simpatia fata de Emil Boc, un "om onest", care "si-a sacrificat simpatia populatiei pentru a face ce trebuie" si care a castigat toate alegerile in care a candidat, si ca primar al Clujului si ca lider PD, respectiv PD-L.

" E un politician care a castigat alegeri cand a candidat. Sa nu ai nimic castigat in cariera ta si sa vrei sa ii fii presedinte e greu. Sau sa fii secretar general, ca Cezar Preda. Nu il recomanda nimic. Nu a reusit sa castige nici macar alegerile din judet", a spus presedintele.

Acesta a respins speculatiile de presa cu privire la neintelegerile sale cu Vasile Blaga.

"Blaga a fost si este partenerul meu. Dar trebuie sa functioneze si fair-play-ul in partid. Sub presedintia lui Boc, nu a mea, PD-L a obtinut cele mai mari succese electorale. Nu e in regula sa profiti de criza si sa spui 'acum pleaca'. (...) Emil Boc a castigat de doua ori la Cluj, partidul la fel, de cand e el presedinte", a reamintit seful statului.

Macovei, Preda, Voinescu - niste naivi care vor sa faca ceva pentru PD-L,dar nu au inteles cum

In ceea ce ii priveste pe Macovei, Preda si Voinescu, asa-numitul "grup al reformistilor" din PD-L, Traian Basescu a declarat ca acestia au dovedit o lipsa de tact in abordarea subiectului criteriilor de integritate.

"Pe de o parte au avut o lipsa de tact, dar am vazut si discursurile de infierare de pe vremuri. Ei nu au avut tact, iar infierarea a fost pe masura, nu mi-a placut. Noroc ca nu mai am par ca mi se ridica parul in cap de cat de indarjit erau infierati. De fapt sunt niste naivi care vor sa faca ceva pentru PD-L, nu au inteles cum. Eu le-am recomandat sa nu ceara derogare, discutam de functia de presedinte al PD-L. E singura functie in care nu se dadusera derogari. Ea inseamna mult aincredere. Nu poti sa spui 'am un an in partid' si vreau sa fiu presedinte", a comentat Traian Basescu cele intamplate la CNC-ul PD-L, exprimandu-si insa convingerea ca cei trei reformisti vor fi invitati de conducatorii de motiune sa li se alature, vor fi cautati.

Presedintele si-a exprimat opinia personala potrivit careia ar trebui pedepsiti cu excluderea din partid doar cei dovediti vinovati de instanta.

"Cred ca PD-L trebuie sa aiba in statut niste criterii, nu poti insa transforma partidul in instanta, nu poti sa frangi cariere pentru ca exista o suspiciune. Trebuie cautate solutii inteligente.(...) Cea mare parte a oamenilor care sunt intr-un partid nu au niciun avantaj, sunt organizatii voluntare. Cred ca trebuie asteptata sentinta inainte sa judeci intern. E o solutie corecta", a mai spus presedintele, refuzand sa faca alte comentarii pe tema situatiei din acest partid, dar explicand de ce s-a aratat totusi interesat de ce se intampla in PD-L: "Cat sunt la guvernare ma intereseaza ca acest partid sa fie echilibrat, daca trec in Opozitie e treaba lor".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu Blaga, #Basescu Boc alegeri, #Basescu reformisti PDL, #Basescu criterii integritate , #presedinte