Basescu, despre parteneriatul cu SUA: Multa lume a ras la inceput, uite ca a fost posibil

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 22:23
1498 citiri
Basescu, despre parteneriatul cu SUA: Multa lume a ras la inceput, uite ca a fost posibil

Presedintele Traian Basescu a prezentat, miercuri, pe scurt si in premiera, cateva dintre cele mai importante prevederi ale acordului privind amplasarea scutului antiracheta in Romania, precizand inca o data ca acesta va fi prezentat pe larg si in totalitate imediat dupa ce va fi desecretizat de comun acord cu SUA, de catre negociatorul sef al Romaniei, Bogdan Aurescu.

Seful statului a punctat ca atat Romania cat si SUA "castiga securitate" in urma semnarii acestui acord si a tinut sa reaminteasca faptul ca scutul este unul defensiv, absolut necesar in conditiile in care "toate studiile arata cresterea riscurilor unor lovituri cu rachete balistice".

Traian Basescu a tinut sa remarce faptul ca "Securitatea unei tari nu vizeaza numai loviturile militare, ci si informatia", reamintind in acest context ca in cadrul vizitei sale in SUA a avut intalniri inclusiv la CIA cat si la Pentagon.

Printre cele mai importante formulari prevazute in acord se numara faptul ca "SUA sunt angajate in mod ferm pentru securitatea Romaniei", dar si "angajamentul ferm al SUA de a apara Romania impotriva amenintarilor si atacurilor balistice".

Basescu, la TVR: Cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara - Live text

Traian Basescu a mai explicat ca baza de la Deveselu se va afla sub comanda romaneasca si va incerca sa realizeze un echilibru intre deciziile privind declansarea unor lovituri, care vor fi in responsabilitatea SUA, si functionarea in baza legislatiei romanesti.

"Costurile pentru echipamente sunt ale SUA, costurile cu functionarea bazei se impart.(...) pentru ca baza e mai mare decat suprafata ce va fi utilizata pentru echipamentele militare.(...)

Tot ce se intampla pe teritoriul Romaniei e in raspunderea noastra, ce se intampla in afara e in responsabilitatea SUA. Lansarea unei rachete poate sa rezulte caderea in afara teritoriului nostru a unor elemente ale rachetei, pot cadea pe mare, pe o nava. Prejudiciile sunt in responsabilitatea SUA pentru tot ce se intampla in afara", a mai spus presedintele.

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA - Interviu Ziare.com cu Bogdan Aurescu

Traian Basescu a mai declarat ca prin acest acord partile se angajeaza sa colaboreze pentru dezvoltarea sistemului NATO, iar la Chicago, unde va fi urmatorul summit NATO se va discuta acest subiect si se vor lua decizii importante.

Ne putem permite sa nu luam in considerare riscurile, cand avem doua reactoare nucleare?

"In acord este stipulat in mod expres ca utilizarea sistemului se face in conformitate cu dreptul international la autoaparare. Nu este un sistem agresiv, indreptat impotriva cuiva, ci defensiv, de protejare", a mai declarat presedintele, adaugand insa: "Ne putem permite sa nu luam in consideratie riscurile zilei, cand avem doua reactoare nucleare in functiune, combinate chimice in functiune, sau alte obiective industriale? Riscurile sunt in crestere".

Seful statului nu a negat faptul ca prin amplasarea de elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul ei, Romania devine o "tinta prioritara".

"Dar riscul este balansat de sistemele de securitate. Trebuie sa existe forte capabile sa riposteze, echipamente de securitate care sa previna astfel de situatii. (...)Se iau masuri de contracarare a acestor riscuri. Dar cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara", a subliniat seful statului.

In acest context el a oferit mai multe detalii in privinta avioanelor multirol pe care Romania s-ar putea sa le achizitioneze, F-16.

"Securitatea Romaniei nu este conditionata de avioane. Dar la aderara la NATO ne-am angajat sa avem 48 de avioane NATO.(...) SUA au propus Romaniei, Bulgariei, Ungariei si Croatiei o viziune regionala. Regional s-ar putea crea o structura de forte aeriene apartinand NATO care sa poata asigura patrularea aeriana in cadrul Open Sky si securitatea statelor. Deocamdata niciun stat nu a dat un raspuns, dar se gandesc. Noi am spus ca nu avem bani, dar ni se poate spune ca ne-am angajat la intrarea in NATO. Se cauta o solutie care sa nu afecteze bugetul", a dezvaluit presedintele, precizand si ca "Romania poate suporta un program pe termen lung, in care MApN sa suporte anual 2-3 sute de milioane".

In caz contrar, tara noastra s-ar putea vedea nevoita sa plateasca pentru a-si asigura securitatea aeriana. "Atunci cand nu iti poti face obligatiile trebuie sa platesti si e extraordinar de scump sa platim altor state sa faca politia aeriana, dar e si o chestiune de demnitate", a mai spus el.

Traian Basescu a tinut sa remarce colaborarea excelenta dintre toate structurile de securitate romanesti si cele americane.

"Cel mai important este ca acest proiect ne leaga definitiv si pe termen lung problemele de securitate de SUA. A fost unul din obiectivele mandatului meu, multa lume a ras, dar uite ca a fost posibil. Toate structurile de securitate ale Romaniei au fost un partener excelent si consecvent al SUA, acest lucru a facut posibil acordul si Parteneriatul Strategic", a spus acesta.

Nu in ultimul rand, presedintele a afirmat ca Rusia este constienta ca sistemul nu este unul ofensiv.

"Declaratiile se lanseaza la nivele suficient de scazute ca sa dea presei de lucru si sa se creeze atmosfera, nu sunt pozitii la nivel inalt. Rusia stie ca e vorba de dreptul legitim al unui stat de a se pregati pentru a se apara", a conchis presedintele.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com