Basescu, despre posibilitatea de a-si scurta mandatul in schimbul revizuirii Constitutiei

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 Martie 2012, ora 21:24
2955 citiri
Basescu, despre posibilitatea de a-si scurta mandatul in schimbul revizuirii Constitutiei

Presedintele Traian Basescu a reluat, luni seara, tema scurtarii mandatului sau in schimbul revizuirii Constitutiei pe baza rezultatelor de la referendumul din 2009, privind Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

"Mandatul meu nu se poate desfasura decat pe Constitutia existenta. Asa cum rezulta din stenograma (de la consultari - n.red.), sunt dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie daca nu se intampla un lucru grav pentru democratia romaneasca: trecerea peste vointa a 80% din cei de la referendum", a spus Basescu, invitat la TVR.

"Au fost circa 9 milioane de votanti care vor Parlament unicameral si 300 de parlamentari", a continuat presedintele.

Traian Basescu a demontat si propunerea USL, privind reducerea la 200 a numarului de deputati si 100 a numarului de senatori. "O sa va spun de ce este un fals propunerea USL: conform Constitutiei, reprezentantii minoritatilor sunt in Camera, noi avem 18. Daca raportezi acest numar la 300 de locuri in Parlament, este un procent, daca il raportezi la 200 de parlamentari iti dai seama ca un numar foarte mic de oameni, reprezentand un numar mic de oameni, dobandesc 10% in Parlament, dintre care multi stiti ca intra cu 300 de voturi, ei nu intra cu norma unui parlamentar... Si cu minoritatea maghiara si te trezesti cu 20% reprezentand minoritati. Solutia este cu 300 de parlamentari, care face un raport apropiat cu cel din societate", a explicat seful statului.

Partidele romanesti, indiferent daca sunt la putere sau in opozitie, ar trebui sa voteze pentru revizuirea Constitutiei, crede presedintele. "Daca UDMR nu vrea, sunt alte partide in Parlament care ar trebui sa tina cont de votul dat de majoritatea din Romania. Nu este responsabilitatea UDMR sa raspunda vointei electoratului, ci intregul Parlament... Domnul Ponta si domnul Antonescu s-au suparat pe Parlament. Te poti supara la tine in partid. In Parlament esti trimis prin vot sa ii reprezinti pe cetateni".

"Oricum, cu sau fara UDMR, coalitia nu poate trece revizuirea Constitutiei. Cum te duci la alegeri? Te duci cerand voturi, pe de alta parte te duci in fata acestui electorat spunand ca n-ai vrut sa raspunzi votului de reducere a numarului de parlamentari. Eu n-am sa tac pe acest subiect in campanie. A fost propus de mine, il apar pana la ultima resursa politica", a incheiat Basescu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Traian Basescu scurtare mandat, #Traian Basescu revizuire Constitutie , #presedinte