Basescu, despre principalele decizii ale Summitului NATO

Marti, 22 Mai 2012, ora 00:02
3254 citiri
Basescu, despre principalele decizii ale Summitului NATO
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut luni seara, la Chicago, o conferinta de presa la care a prezentat pe scurt principalele decizii ale Summitului NATO.

Printre acestea, seful statului roman a mentionat interesul aratat de membrii Aliantei fata de Balcanii de Sud, dar si decizia de a introduce in declaratia oficiala o referire la "elementele de risc la securitatea nationala" pe care le presupun conflictele inghetate.

"Cand veti consulta declaratia summitului, veti constata ca se mentine interesul NATO pentru Balcanii de Vest, pentru vecinatatea estica, adica Marea Neagra, Caucazul de Sud. De asemenea, declaratia summitului reflecta un alt obiectiv de politica externa romanesc, legat de elementele de risc la securitatea nationala generata de conflictele inghetate.

Veti vedea mentionata in declaratia summitului si problema Transnistriei, in mod special o mentiune pentru Transnistria, precum si reafirmarea organizatiei noastre, reafirmarea Aliantei cu privire la sustinerea fara rezerve a principiului de drept international generat de suveranitatea statelor precum Rep. Moldova, Georgia, Azerbaidjan.

Pentru Transnistria as face o mentiune speciala. Formatul de solutionare a conflictului transnistrean este vazut de Alianta ca fiind prin negocieri in interiorul sistemului deja creat de 5+2. Deci nici SUA, nici UE nu se situeaza in afara sistemului de solutionare a problemei transnistrene", a precizat Traian Basescu.

De asemenea, seful statului a subliniat ca, desi Romania face parte din putinele state care nu au recunoscut independenta Kosovo, a reusit sa reitereze in comunicatul oficial al summitului pozitia sa traditionala, mai exact o "abordare neutra" fata de Kosovo, "atat din punct de vedere NATO, cat si al structurii militare".

"Desi facem parte dintr-o organizatie in care doar foarte putine tari nu au recunoscut independenta Kosovo, iata ca reusim in comunicat sa reiteram pozitia traditionala a Romaniei care este legata de respectarea rezolutiei 1244 a Consiliului de securitate si o abordare neutra cu privire la Kosovo, neutra atat din punct de vedere NATO, cat si din punct de vedere a structurii militare care functioneaza in Kosovo", a mai spus presedintele.

Seful statului a facut si "o ultima observatie legata de un subiect care la un moment dat parea uitat,(..) abandonat sau toata lumea vroia sa scape de el ca urmare a pozitiei unuia dintre parteneri".

"Este vorba de CFE, se reitereaza interesul Aliantei pentru ca cele stabilite la Istanbul (1990 - n.red.) sa fie readuse pe masa negocierilor cu Federatia Rusa, in perspectiva solutionarii reducerii armamentelor conventionale. Cam acestea sunt cateva elemente care, daca vreti, sunt amprenta unica a diplomatiei romanesti in concluziile acestui summit si care ne arata inca o data ca in interiorul Aliantei si cei mari, si cei de marime medie, cum e Romania, dar si cei mici, stiu sa fie solidari unii cu problemele si cu realitatile celorlalti si ca niciun efort diplomatic nu este prea mic atunci cand o tara ca Romania are interese care tin de propria ei securitate nationala si de vecinatatea imediata, fie ca e vorba de Marea Neagra, de Balcanii de Vest, de sudul Caucazului sau de problematica legata de dezarmare", a spus Basescu.

Presedintele a precizat ca va gasi o solutie pentru a prezenta la Bucuresti intregul document rezultat in urma lucrarilor Summitului NATO de la Chicago.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu declaratie summit NATO, #declaratie summit NATO Chicago , #presedinte