Basescu, despre R. Moldova: Suntem doua state, un singur popor si avem viitor comun

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 21:17
3982 citiri
Basescu, despre R. Moldova: Suntem doua state, un singur popor si avem viitor comun
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Iasi, ca Romania si Republica Moldova sunt "doua state", cu "un singur popor" si cu un viitor comun.

Declaratia a fost facuta cu prilejul intalnirii cu studentii si elevii basarabeni organizata la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iasi, la care a participat si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, aflat in vizita in Romania.

"Suntem doua state si un singur popor si avem un viitor comun. Cei 22 de milioane de oameni din aceasta parte sunt parteneri pentru cele patru milioane de cetateni de dincolo de Prut. Dreptul la libera circulatie este cel mai important lucru, trebuie sa puteti circula liber atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana. Am modificat Legea cetateniei, desi erau politicieni care spuneau ca vom fi sanctionati de catre Europa. Nimeni din UE nu ne-a atras insa atentia", a spus presedintele, citat de Mediafax.

Seful statului a mai afirmat ca autoritatile romane vor ajunge sa solutioneze cate 10.000 de cereri pe luna pentru redobandirea cetateniei de catre cei care au pierdut-o fara voia lor.

"Ma uitam pe ce se-ntampla la Ministerul Justitiei in evolutia de la modificarea legii si luna trecuta s-a ajuns la acordarea de 5.300 de cetatenii. Aparatul nou pus in functiune nu este inca suficient de eficient pentru ca obiectivul nostru este sa satisfacem 10.000 de cereri pe luna. Va asigur ca pana la sfarsitul anului vom ajunge la aceste cifre pentru ca avem toate resursele sa o facem", a sustinut presedintele Basescu, citat de Newsin.

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, le-a multumit autoritatilor de la Bucuresti pentru ca in anul universitar 2010-2011 aproximativ 5.000 de tineri basarabeni vor avea prilejul de a studia in Romania, informeaza Agerpres.

Sustinerea aderarii la UE si 100 de milioane de euro, de la Basescu pentru Ghimpu

La randul sau, Traian Basescu a precizat ca este o necesitate absoluta ca sistemul de educatie din Romania sa nu se mai axeze doar pe memorarea unor informatii, ci pe dobandirea de competente de care economia unei tari are nevoie.

"Noi ar trebui sa ne obisnuim sa nu ne mai lamentam ca oamenii pleaca in alta parte sa munceasca. In fond suntem una dintre tarile care duc cea mai mare lupta pentru libera circulatie a fortei de munca. De aceea, a dobandi competente prin sistemul de educatie romanesc trebuie sa fie obiectivul nostru major. Vrem ca absolventii din Romania sa fie competitivi pe piata muncii din Uniunea Europeana", a completat presedintele Traian Basescu.

La intalnire au participat aproximativ 350 de studenti si elevi basarabeni. La finalul acesteia cei doi sefi de stat au semnat in cartea de onoare a Universitatii, dupa care au mers la Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde au fost primiti de mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan.

Miercuri la pranz, cei doi presedinti au vizitat Manastirea Putna, unde au fost intampinati de copii si de localnici in costume nationale si cu flori in maini. Cei doi presedinti au avut o scurta intalnire cu IPS Pimen si cu staretul manastirii Putna, Velnic Melchisedec, ei primind cadou din partea fetelor bisericesti cate o icoana reprezentadu-l pe Stefan cel Mare si Sfant.

Basescu si Ghimpu au depus flori la mormantul lui Stefan cel Mare

Presedintele interimar al Republicii Moldova a inceput, marti, o vizita oficiala de doua zile in Romania, la invitatia sefului statului roman, Traian Basescu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Basescu Romania Moldova, #Basescu Ghimpu Iasi, #Basescu Ghimpu vizita , #presedinte
Comentarii
Poza ciubotaru
ciubotaru
rank 3
s-a spunem lucrurilor pe fata ,am mai fost 3 state cu un singur popor acum suntem 2 state cu acelasi popor ,poporul roman