Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Basescu, despre R. Moldova: Un singur popor, aceeasi istorie, aceeasi limba, acelasi destin european

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:24
2809 citiri
Basescu, despre R. Moldova: Un singur popor, aceeasi istorie, aceeasi limba, acelasi destin european

Presedintele Traian Basescu vorbeste despre parteneriatele ce pot fi dezvoltate intre Romania si Republica Moldova, explicand si de ce crede ca este un politician atat de popular peste Prut.

"Cu siguranta cea mai buna explicatie o pot da chiar cetatenii Republicii Moldova. Daca as risca o explicatie a acestui lucru, m-as gandi poate la insistenta cu care, in primul mandat de presedinte al Romaniei, am promovat la nivelul Consiliului European ideea ca Republica Moldova trebuie sa fie cuplata in pachetul de integrare al Balcanilor de Vest, ceea ce acum a devenit o realitate. Poate, as mai adauga, perseverenta cu care am promovat abordarea 'un singur popor, aceeasi istorie, aceeasi limba, acelasi destin european'.

Desigur, faptul ca am promis crearea unei legislatii favorabile redobandirii cetateniei romane de catre cei care au pierdut-o fara voia lor si urmasii acestora si legea a devenit realitate a avut rolul sau, la fel ca atunci cand am promis cresterea numarului de burse pentru tinerii care doreau sa studieze in Romania si acest lucru s-a intamplat. Poate ca a fost apreciata initiativa daruirii a peste un milion de carti in limba romana si cine stie cati de "poate" mai intra intr-o explicatie completa a simpatiei si a aprecierii fratilor nostri de peste Prut. Sau, poate, romanii de pe stanga Prutului chiar au simtit ca ii iubesc", a declarat Traian Basescu, intr-un interviu cu prilejul lasansarii Evenimentul Zilei Chisinau.

Presedintele roman a precizat ca se considera in continuare optimist in ceea ce priveste integrarea R. Moldova in UE.

"Daca am reusit sa fiu optimist in timpul mandatului lui Vladimir Voronin, un presedinte care a lucrat impotriva intereselor tarii lui, cum as putea sa nu fiu optimist astazi, cand conducerea tarii este asigurata de Alianta pentru Europa", a spus Basescu.

El a vorbit si despre criza din R. Moldova din prima jumatate a acestui an.

"Intotdeauna democratia genereaza si dispute, chiar si in interiorul unei Aliante aflate la guvernare. Ce s-a intamplat in Republica Moldova in acest an s-a intamplat si in multe alte tari membre UE. Important este ca s-a reusit stabilizarea Aliantei in interes national", a apreciat Basescu.

De asemenea, presedintele roman a comentat si faptul ca unii comentatori de la Chisinau reproseaza Bucurestiului cele 100 de milioane de euro promise si care nu au fost livrate.

"Cine si-a imaginat ca vom trimite o masina cu 100 de milioane de euro bani gheata spre Chisinau nu stie cum functioneaza programele de ajutor nerambursabil in interiorul UE. Noi am cerut Guvernului moldovean proiecte pe care sa le finantam, in valoare de 100 de milioane de euro. Singurul proiect concret pe care l-au solicitat pana acum la Bucuresti este gazoductul despre care tocmai am vorbit. Este un proiect mare, dar si extrem de important pentru securitatea energetica a Moldovei, care se apropie de valoarea totala a ajutorului stabilit", a comepletat Basescu.

In ceea ce priveste o reunificare a R. Moldova cu Romania, in 25 de ani, Basescu spune ca "se va intampla mult mai devreme, pentru ca Republica Moldova va intra in Uniunea Europeana".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Basescu Republica Moldova, #integrare Moldova UE, #Basescu unificare Moldova Romania , #presedinte