Basescu lauda Guvernul si ataca o parte a presei, dupa raportul pe Justitie

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 13:53
5957 citiri
Basescu lauda Guvernul si ataca o parte a presei, dupa raportul pe Justitie
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a comentat raportul Comisiei Europene pe Justitie, publicat miercuri, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria, apreciind in special eforturile facute de Guvern si de alte institutii, dar a atacat ICCJ, CSM si o parte a presei.

Seful statului a considerat ca o parte a presei acuza in mod nejustificat puterea politica de interferenta in functionarea tocmai acelor institutii care au fost laudate de CE in lupta anticoruptie, adica DNA, Parchetul General, Directia Generala Anticoruptie din cadrul MAI, Directia de Investigare a Fraudelor si Agentia Nationala de Integritate.

El a spus ca eforturile membrilor presei si ale unor politicieni de a decredibiliza aceste institutii nu fac decat sa-i "penibilizeze".

Daca despre respectivele institutii a spus ca sunt "autonome, fara comanda politica", Traian Basescu a acuzat Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturi ca "ezita, nu stiu incotro sa se orienteze".

In schimb, Basescu a apreciat eforturile Guvernului, dar a spus si ca UE a fost nedreapta cand a acuzat Parlamentul, considerand ca, fara o majoritate parlamentara care sa sustina initiativele Executivului, progresele nu ar fi putut fi realizate.

Ati urmarit LIVE declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- as trage o prima concluzie - raportul este un raport corect. Un raport care releva, pe de o parte, progrese facute in directia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de justitie eficient. Pe de alta parte, insa, raportul pune degetul si pe problemele care se perpetueaza in justitie si afecteaza credibilitatea sistemului de justitie si a Romaniei.

-raportul facut public azi e o consolidare a raportului pozitiv avut in februarie, un raport de etapa, dar care e consolidat acum de acest raport.

Raportul CE pe Justitie - vezi ce i se reproseaza Romaniei

- as spune ca raportul certifica progresele pe care Romania le-a facut in ultima perioada.

-e un raport pozitiv pentru Guvern - a dovedit determinare si angajament. Va pot da o mica explicatie a acestei formulari - faptul ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe cele 4 Coduri, pe Legea micii reforme, a revenit cu o formula acceptabila pentru ANI si a repus in drepturi DLAF - au fost elemente care au convins CE ca exista o deplina determinare a Guvernului sa creeze cadrul pentru functionarea justitiei si lupta anticoruptie.

- nu voi ezita sa-mi exprim punctul de vedere cu privire la institutii - e punctul meu de vedere - institutiile sa aiba si ele punctele lor de vedere. Dincolo de Guvern, care e apreciat pozitiv, aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul General, Directia Generala Anticoruptie din MAI, Directia de Investigare a Fraudelor si ANI, care si-a refacut track recordul.

-institutii neconvingatoare sunt Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM si Parlamentul Romaniei. Daca mi-as permite un comentariu, ar fi legat de Parlament - a existat o majoritate care a sustinut toate asumarile de raspundere privind Justitia, dar faptul ca Parlamentul a reactionat mai putin pozitiv legat de ridicarea de imunitati si extinderea de anchete a generat aceasta apreciere.

- e clar ca, oricata vointa ar fi avut Guvernul, daca nu exista o majoritate sa-l sustina, n-ar fi putut sa implementeze aceasta legislatie. E posibil ca, la nivelul Comisiei, sa se fi considerat ca trecerea prin Parlament ar fi alterat continutul Codurilor sau micii reforme. Poate ca e prea dura aprecierea legata de Parlament.

Ce au inteles parlamentarii romani din raportul Comisiei Europene pe justitie

-sustin si aprecierile legate de activitatea neconvingatoare a ICCJ si CSM.

-parte din presa nu mai poate minti la nesfarsit.

-institutiile functioneaza autonom si toata incercarea dumneavoastra de discreditare, spunand ca lucreaza la comanda politica, nu fac decat sa va penibilizeze. Nu va mai crede nici Comisia Europeana. Intelegeti ca cei 4 ani de la instituirea mecanismului si pana acum au insemnat un efort pentru ca institutiile sa devina autonome. Avem confirmarea ca o serie de istitutii au devenit autonome si au un singur stapan - legea.

Parchetul General: Raportul CE prezinta o imagine obiectiva a justitiei

- mai avem institutii care ezita, nu stiu sa se pozitioneze - ma refer la ICCJ si la CSM, care nu e convingator. Principalul mesaj - Romania a inceput sa aiba institutii autonome. Ele nu mai functioneaza ca in 2004, marea lor majoritate sunt autonome.

-as face o observatie care vizeaza instantele de judecata - referitor la functionarea lor - in special la ICCJ, privind judecarea dosarelor de coruptie la nivel inalt. E obligatoriu ca si judecatorii sa inteleaga ca nu presedintele, nu Guvernul le cere, ci e o conditie obligatorie privind raportul din 2012. Raportul remarca acceptarea nejustificata a unui mare numar de termene.

Horia Georgescu (ANI): Raportul CE subliniaza evolutiile pozitive ale Agentiei

- Masura decisa de ICCJ cu scoaterea din perioada de prescriptie a timpului cat dosarele au stat la Curtea Constitutionala nu e credibila. Acest paleativ nu poate fi crezut nici la Bruxelles, nici in Romania. Tare as vrea sa ma insel si sa vad ca vor scoate perioada de blocaj de la CCR.

-as mai face o observatie legata de raportul tehnic - e vorba de achizitii publice si de sistemul de sanatate. In ceea ce priveste achizitiile publice, in urma unor verificari, audituri facute de CE, va aduceti aminte de auditul facut la drumuri, vreau sa stiti ca am propus Guvernului sa aiba o abordare extrem de riguroasa legata de achizitii. Marea problema e, pe de o parte, respectarea procedurilor si, pe de alta parte, cresterea pretului in executie.

CSM: Romania sa-si creeze propriul mecanism de cooperare si verificare

- Ministerele Dezvoltarii si Tranposturilor au limitat cresterea pretului - maxim 10%. Riscam o mare problema - ce am discutat cu membrii Guvernului - pentru moment, Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles

- e cu totul altceva daca autoritatile romane constata, iau masuri, iar fondurile sunt realocate

- masura premierului, de a nu se transmite pe moment facturi la Bruxelles e una corecta si necesara

- avem probleme serioase la achizitiile de medicamente - probabil lobby-ul furnizorilor e prea puternic si nimeni nu reuseste sa stapaneasca cresterea - nu trebuie platit niciun leu privind arieratele la medicamente pana nu se reglementeaza sistemul de achizitii. A continua la fiecare 6 luni sa constatam ca avem arierate, cred ca e o mare greseala, indiferent cine ne cere sa platim cu prioritate.

Dacian Ciolos, despre raportul CE pe Justitie: Este unul pozitiv pentru Romania

-v-as ramane teribil de dator daca ati citi cele cinci pagini pe care vi le-am dat.

-raportul arata progres si stabileste 18 obiective pe care ar trebui sa le indeplinim pana anul viitor. A doua precizare, a trecut vremea cand cineva se putea plange ca nu exista cadru institutional. El exista, depinde de fiecare institutie sa implementeze cadrul existent. E raspunderea ICCJ, a CSM, a curtilor de apel si asa mai departe. Fiecare are sarcini precise pana anul viitor.

- Romania nu considera corect ca MCV sa fie anexat la conditiile de intrare in Spatiul Schengen, dar constata ca sunt state care spun ca raportul MCV sa fie luat in considerare. Intre aceste doua, lege si vointa statelor, e clar ca trebuie sa gasim moduri de a impaca ambele exigente.

-esti in fata unei realitati pe care n-o poti contrazice. Trebuie sa tii seama de exigenta acestor state. E inadmisibil ce s-a intamplat saptamanile trecute - dupa ce tii dosarul trei ani de zile la ICCJ, il retrimiti pentru ca nu stiu ce procedura nu a fost indeplinita. Apelul meu, al Comisiei Europene, nu e pentru un anume verdict, insistenta e pentru a se judeca, nu sa se faca intr-un anumit fel, dar nu sa se tina dosarele deschise.

Raportul pe Justitie - critici si aprecieri

Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a spus ca Romania a facut mari progrese fata de raportul de anul trecut, dar ca trebuie sa mai depuna eforturi pe adoptarea viitoarelor coduri in justitie, restructurarea sistemului judiciar si confiscarea averilor ilicite.

"Romania ar trebui sa implementeze noile coduri si sa restructureze sistemul judiciar. In al treilea rand - Romania trebuie sa aiba rezultate mai bune privind confiscarea activelor nejustificate", a spus Gray.

El a cerut Romaniei sa continue lupta anticoruptie, spunand insa ca e nevoie de o noua strategie in acest domeniu.

"Progresele inregistrate in lupta anticoruptie trebuie continuate(...)lupta anticoruptie ar trebui sa fie o prioritate, e nevoie de o noua strategie".

Gray a mai spus ca Romania trebuie sa ia masuri urgente pentru ca procesele de mare coruptie sa nu se prescrie si sa dovedeasca rezultate mai bune privind confiscarea activelor nejustificate.

"Pentru a accelera pasul reformei, Romania trebuie sa ia masuri rapide pentru intrarea in vigoare a Codului Civil si a celor 3 coduri care vor intre in vigoare in 2013. In acest scop, reforma judiciara a Romaniei trebuie adoptata printr-un plan de actiune(...) Nou-infiintatul CSM trebuie sa dovedeasca Romania a facut niste pasi insemnati pentru a respecta recomandarile de anul trecut. E nevoie de un angaj continuu in perioada urmatoare pentru a consolida lupta anticoruptie". a mai adaugat Gray.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu raport justitie, #Traian Basescu raport UE, #Basescu raport MCV declaratii, #Basescu declaratii raport justitie , #presedinte