Basescu despre relatia cu Rusia: Exista un sentiment de neincredere

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 10:20
3027 citiri
Basescu despre relatia cu Rusia: Exista un sentiment de neincredere
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu recunoaste ca intre Romania si Rusia exista un sentiment reciproc de neincredere care nu va disparea decat in momentul in care Rusia va respecta si interesele Romaniei.

Intr-un interviu acordat pentru Romania Libera, seful statului a fost intrebat cand va deveni Rusia prietena Romaniei.

"Oricand va respecta si interesele Romaniei, adica pentru mine, de exemplu, si acelasi sentiment este si la Moscova, functioneaza inca neincrederea. Cred ca nici la Moscova nu este mai multa incredere decat increderea care este la Bucuresti fata de Moscova", a raspuns Traian Basescu, explicand apoi de ce tara noastra nu are incredere in Moscova.

De ce e nevoie de o asemenea flota intr-o mare atat de mica?

"Pentru ca nu ne simtim deloc confortabil cu trupe ale Federatiei Ruse langa granita noastra, in Transnistria. Nu ne simtim deloc confortabil ca Federatia Rusa a tinut sa-si prelungeasca acordul de stationare a flotei de la Sevastopol pana in 2042. Daca Rusia priveste cu atat drag la statele din Regiunea Marii Negre, de ce e nevoie de o asemenea flota intr-o mare atat de mica?", a intrebat retoric Traian Basescu.

Presedintele a mai afirmat ca a sustinut o pozitie similara si la summit-ul de la Lisabona, unde Romania a fost sprijinita si de Polonia.

"Sigur ca da: fara referire la flota din Sevastopol, dar cu referire directa la atitudinea Federatiei Ruse fata de Republica Moldova si Georgia, tari foarte apropiate de noi. Deci nu poate fi acoperita realitatea cu declaratii de bune intentii, aceasta a fost interventia mea la Summitul NATO-Rusia", a declarat presedintele Traian Basescu.

In opinia sefului statului roman, adevaratul test in relatia cu Moscova va fi retragerea trupelor rusesti din Transnistria.

"Din punctul nostru de vedere, va fi intr-adevar un test. Si cred ca si Germania este interesata de acest lucru. Noi suntem printre cei mai exigenti in relatia cu Federatia Rusa, asa ca, daca va fi un test pozitiv pentru noi, va fi si pentru Alianta(n.red: NATO) la fel", a mai afirmat presedintele.

Lumea nu s-a transformat intr-un loc populat cu ingeri

Intrebat daca spionii rusi vor fi in vreun fel descurajati de noile relatii NATO-Rusia stabilite la summit-ul de la Lisabona, Traian Basescu a raspuns: "Lumea nu s-a transformat intr-un loc populat cu ingeri. Romania are prieteni si adversari. Romania, ca stat membru NATO are ca adversari si adversarii Aliantei, de aceea este atractiva pentru spionajul altor state".

In acest context, seful statului a declarat ca inca mai exista oameni politici si chiar ziaristi care sustin partida ruseasca si ca aceasta partida este indreptata impotriva Romaniei.

Nu se poate vorbi de o coincidenta, ci de o misiune a unor securisti

"Categoric da. Sunt oameni influentati sau influentabili care fac jocuri folositoare altor state, nu Romaniei. Nu poti sa-i acuzi de rea-credinta intotdeauna. De multe ori interesele lor se manifesta intr-un mod convenabil unor tari care n-ar vrea stabilitate in Romania si de aici coincidenta de actiune.

Astfel de situatii cred ca exista in foarte multe tari. Mai sunt lideri politici foarte atacati de presa in UE, uneori pe merit, dar acest lucru convine unor structuri din afara structurii tarii lor. Nu poti considera nevinovata o discreditare de tipul 'familia presedintelui este implicata in trafic de armament'. Aici nu se poate vorbi de o coincidenta, ci de o misiune a unor securisti", a mai acuzat Traian Basescu, adaugand ca respectiva "misiune" nu este din afara tarii ci "si-o asuma din interior, fiindca nu le plac nici stabilitatea, nici democratia, nici justitia.

Mai mult, presedintele a sustinut ca se poate constata de catre oricine coincidenta intre interesele tripletei Vintu, Voiculescu si Patriciu "si puteri din afara care vor discreditarea puterii democratice din Romania".

"Spionajul nu a disparut, iar faptul ca Romania devine parte a sistemului antiracheta o face mai atractiva. Nici n-au nevoie sa fie platiti. Atat timp cat trusturi media detinute de fosti informatori, cu nume de cod cunoscute, Felix, Nus, nu cred ca trebuie sa avem multe dubii despre cei care sunt gata sa devina agenti de influenta", a mai afirmat seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu Rusia, #Basescu NATo Rusia, #Basescu Rusia Transnistria , #presedinte
Comentarii
Poza exit
exit
rank 2
"TRUSA GOLF - 1500 RON TRUSA GOLF1500 RON Presedintele Traian Basescu recunoaste ca intre Romania si Rusia exista un sentiment reciproc de neincredere care nu va disparea decat in momentul in care Rusia va respecta si interesele Romaniei."