Basescu, despre Rusia: Nu ne pupam, dar nu inseamna ca relatia este rupta

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 14:37
1949 citiri
Basescu, despre Rusia: Nu ne pupam, dar nu inseamna ca relatia este rupta
Foto: barikada.md

Presedintele Traian Basescu a descris plastic relatia cu Rusia, spunand ca "nu ne pupam", dar ca relatia continua, prin mesaje transmise prin intermediul ambasadorilor si a consilierilor prezidentiali.

"Nu ne pupam, dar nu inseamna ca relatia este rupta, avem ambasadele, utilizam ambasadele pentru a ne transmite mesaje", a spus presedintele Romaniei, care a facut un tablou al situatiei geopolitice din regiune si a consecintelor acesteia pentru tara noastra.

"Eu nu sunt un antirus, dar nu voi accepta sa ma fac ca nu vad ce se intampla in jurul tarii mele. Riscurile sunt create de Federatia Rusa de ani buni. Pe punte se calca, sa imi fac cocoasa si sa calce toti peste mine, pentru ce? Mai bine iau un partener sa vina langa mine la Marea Neagra decat sa raman cu cocoasa tabacita.

Basescu: Romania va deveni o importanta putere militara regionala

Povestea asta cu puntea, Romania nu o poate incerca cu mine presedinte, sa o incerce cu alt presedinte. Cum sa pot cand am problema cu Transnistria? Cu Georgia, cu Osetia si Abhazia. E dificil sa faci pe puntea, pe punte poti trece si cu pasul si cu tancul", a dezvoltat Traian Basescu subiectul relatiilor prudente pe care Romania trebuie sa le aiba cu Rusia.

"Mi-am dorit tot timpul o relatie corecta cu Rusia. Dar nu poate sa ma convinga nici MAE rus, nici presedintele, nici premierul Medvedev, ca Rusia este purtatoare de ramuri de maslin", sustine Traian Basescu.

Presedintele a avertizat in privinta intentiilor strategice pe termen lung ale Rusiei in regiunea din care face parte si Romania.

Rusia ameninta Ucraina cu un razboi ca in Georgia, in 2008

"Federatia Rusa are responsabilitati majore in intretinerea si sustinerea tacita cu elemente specializate, la Slaviansk, Odessa. Se apropie de gurile Dunarii. Care vor fi costurile acestor operatiuni vom vedea", a spus Basescu care a mentionat posibilitatea ca Rusia sa doreasca acces la Dunare. "Un obiectiv strategic al Federatiei Ruse este sa aiba din nou acces la Dunare in mod direct", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele Romaniei a evidentiat si riscurile care apar pentru tara noastra din actuala situatie internationala. "Romania nu are o amenintare directa iminenta. Acum vedem valoarea intrarii noastre in NATO. Romania face parte din regiunea in care se afla Ucraina, daca va fi cotata ca regiune de risc, si Romania va avea de pierdut. Romania imprumuta bani de pe pietele externe si ar fi afectata.

Daca regiunea e destabilizata am avea costuri de imprumut mult mai mari. Si doi, investitiile straine directe ar fi mult mai putine", a mai spus Traian Basescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu pupat Rusia ambasade, #Basescu relatie Rusia pupat, #Basescu Rusia pup tensiune , #presedinte