Basescu, despre Ucraina: UE putea sa faca mai mult, cetateanul european e cea mai mare valoare

Luni, 21 Iulie 2014, ora 20:51
1758 citiri
Basescu, despre Ucraina: UE putea sa faca mai mult, cetateanul european e cea mai mare valoare
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu este de parere ca Uniunea Europeana putea sa faca mai multe pentru oprirea violentelor din estul Ucrainei, in contextul avionului Malaysia Airlines prabusit joi, argumentand ca cea mai mare valoare pentru un politician european este fiecare dintre cetatenii UE.

"Problema este care este responsabilitatea UE. Putea sa faca UE mai mult decat a facut pana acum? Iar raspunsul meu este, categoric, da. Sanctiuni impuse mai devreme.

Intotdeauna au fost argumente, de genul: O tara are investitii mari, o alta tara are de livrat echipamente, alta tara este dependenta de gaze, altele pur si simplu au spus ca pur si simplu este bine sa fii bine si cu UE si cu Federatia Rusa in acelasi timp", a declarat Basescu, luni, de la Palatul Cotroceni.

Basescu: Federatia Rusa a devenit partener al teroristilor din estul Ucrainei

De asemenea, seful statului a afirmat ca cetatenii europeni sunt mai importanti decat argumentele economice ale amanarii de sanctiuni pentru Rusia.

"Argumentele economice sunt extrem de importante, dar in UE vorbim despre valori. Orice politician european va va vorbi despre valori. Si as vrea sa stiu care este cea mai mare valoare a UE. Nu cumva cea mai mare valoare este cetateanul european? Siguranta cetateanului european?

Avem si valori economice, bunastarea cetatenilor se asigura din relatii comerciale, dar s-a ajuns la un punct la care am avut de optat intre siguranta cetatenilor si interesele economice. Este timpul ca Europa sa puna pe primul plan siguranta cetatenilor ei", a sutinut Traian Basescu.

Acesta a afirmat ca nu considera ca viata celor 192 de cetateni morti in accidentul aviatic de joi din Ucraina "este mai pretioasa decat a amaratilor de ucraineni care mor in est", dar ca statele europene sunt in fata unei realitati: "Nu l-am descurajat la timp pe Putin".

"Daca in Consiliul European puneam valoarea omului deasupra la orice, n-am fi putut sa luam masuri de descurajare in timp util? Azi e Ucraina, se ajunge la frontiera balticelor, a Poloniei, a Romaniei. Nu ajungem la riscul sa fie mai importante contractele economice decat solidaritatea cu statele din flancul estic?

Europa trebuie sa revina la valorile ei reale, plecand de la valoarea cea mai importanta: siguranta oamenilor, chiar daca avem pierderi economice consistente. Nu vor fi mai mari decat ale Federatiei Ruse", a mai spus presedintele.

Traian Basescu a declarat, luni, ca Federatia Rusa a devenit partener al teroristilor din estul Ucrainei, in contextul prabusirii avionului Malaysia Airlines, joi, in Ucraina, despre care se crede ca ar fi fost doborat de o racheta trasa de separatistii prorusi din apropierea orasului Donetk.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu UE Ucraina, #Basescu UE masuri Rusia, #Basescu avion prabusit Ucraina, #Basescu valori UE Ucraina , #presedinte