Basescu despre UE: De la emotii cu Tariceanu la viitorul "santierului" si capitalismului

Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:55
4236 citiri
Basescu despre UE: De la emotii cu Tariceanu la viitorul "santierului" si capitalismului

Presedintele Traian Basescu, a vorbit, joi, in cadrul conferintei "Romania in UE. Cinci ani de la aderare", despre drumul pe care l-a parcurs Romania de la semnarea tratatului de aderare, in 2005, pana acum, dar si despre ce trebuie facut pentru viitorul Uniunii Europene.

"Sa ma intorc putin la perioada de inceput a povestii europene a Romaniei. Tratatul de aderare s-a semnat in aprilie 2005 si imi aduc aminte cat de emotionati eram si eu si premierul (Tariceanu - n.red.) Momentul a fost marcat si au urmat doi ani de lupte cu steguletele. Subliniez acest lucru - e important sa vedem cu ce am luptat atunci si cu ce luptam acum.

In 2005-2006, fiecare ministru raporta daca a schimbat culoarea steguletelor. Imi aduc aminte de stegulete pe industrie, transporturi si multe altele. Astazi proiectam cu celelalte, as spune, 27 de state, incluzand Croatia, viitorul Uniunii Europene. E un viitor pe care nu il vedem intotdeauna la fel. Acest lucru s-a observat cu ocazia tentativei de a modifica Tratatul Uniunii. Cel mai important, nu ca nu avem aceeasi viziune, ci ca incercam sa ne armonizam viziunile si ca 27 de state incearca sa-si regaseasca sentimentul national intr-un compromis. Asta e cheia functionarii, compromisul", a spus Traian Basescu.

Basescu: Am remarcat abuzul Olandei impotriva Romaniei

"Sunt lucruri cu care UE nu face compromisuri. Romania a platit extrem de scump in interiorul acestui interval 2007-2012 inconsecventele politicienilor - infiintarea ANI - desfiintarea ANI, infiintarea DNa - tentativa de desfiintare a DNA. Exemple provenite de la politicieni care au discriminat Romania consistent. A fost nevoie de o lupta formidabila sa explici ca nu sunt politicieni antieuropeni in Romania. Una din marile porbleme - inconsecventa politicienilor, care s-a transferat in lipsa de credibilitate.

Basescu: Sunt politicieni care au discriminat Romania - MCV trebuia ridicat

Rapoartele pe Mecanismul de Cooperare si Verificare - daca Romania nu ar fi avut ezitari in doua randuri, in vara acestui an, in mod cert, in vara acestui an, s-ar fi incetat functionarea Mecanismului", a adaugat seful statului.

Singura solutie? Integrarea profunda. Un nou capitalism

"Singura solutie pentru a garanta prosperitatea cetatenilor nostri si a garanta ca UE sa fie un driver e integrarea profunda. Nu ma feresc sa spun ca solutia corecta e realizarea Statelor Unite ale Europei (...) Ne punem suveranitatea la un loc pentru a realiza o Uniune Europeana suverana, capabila sa stea in competitie cu marii actori globali (...)Viziunea mea depaseste limitele Uniunii - in timp, va trebui sa realizam un acord de liber schimb cu Statele Unite, care sa ne permita sa concuram economic cu marile puteri ale lumii viitoare.

Vom aveam un altfel de capitalism, un capitalism care trebuie sa vizeze realizarea de echilibre in modul in care se distribuie bogatia. UE are 23 de milioane de someri azi, nu putem sa spunem "nu-mi pasa, e capitalism, scapa cine poate". Aceasta formula nu poate functiona, cum nu poate functiona nici Europa sociala, pe datorie. Avem o singura solutie, sa realizam Europa performanta, Europa competitiva, Europa in care productivitatea e ridicata.

De 10 ani, diferenta de productitivate intre Europa si Statele Unite creste continuu(...) deocamdata ne multumim sa vorbim despre ea (competitivitate). Fara aceasta intregrare nu vom putea fi competitivi", s-a mai aratat de parere Traian Basescu.

Modernizarea Romaniei cu partenerul Boc

Traian Basescu a spus ca marea problema a Romaniei este faptul ca a intrat in Uniunea Europeana cu aceleasi institutii ramase de pe vremea comunismului si ca va continua sa lucreze pentru modernizarea tarii alaturi de premierul Emil Boc si ceilalti membri ai Cabinetului.

"As mai face cateva observatii - premierul Boc mi-a fost, imi este, imi va fi un partener in incercarea de a face ce e de facut. Esenta modernizarii Romaniei a fost mentinerea institutiilor dinainte de 1989, pe care am asezat legislatia europeana. Uitati-va in judete, avem aceleasi directii (...)ce am inteles amandoi si membrii Cabinetului e ca trebuie o reforma profunda a statului, fara ea nu poate fi performant. Esenta performantelor noastre si corelarea cu institutiile europene e nevoia de a ne moderniza institutiile (...)sunt prea scumpe, prea birocratice. A fost nevoie, intr-o perioada in care populatia e dominata de criza economica, sa mergem cu un proces de modernizare a statului. El trebuie continuat, vom vedea cand sunt conditii sa se continue.

Modernizarea justitiei e o prioritate, are toata legislatia sa functioneze ca o justitie eficienta (...)a trebuit sa liberalizam piata muncii, dar si libertate pentru patronat.

Legea Educatiei - optiunea a fost sa trimita legea in Parlament - intrata in dezbatere, a fost adusa la legea care era in practica, a fost nevoie sa fie retrasa din Parlament, altfel trecerea prin Parlament devenise o lupta impotriva modernizarii sistemului de educatie romanesc.

(...)Nu e suficient sa fim in familia europeana (...) noi insine trebuie sa fim performanti. Avem nevoie de institutii performante, de o economie a statului performanta si avem nevoie ca si politicienii sa fie performanti.

As spune ca, pentru a ne implini cadrul legislativ al modernizarii, mai avem nevoie de Legea Sanatatii, de reorganizarea administrativa si de noua Constitutie (...)Numai asa vom putea fi parte a acestei Europe", a mai afirmat Basescu in discursul sau.

Europa e un santier

Seful statului considera ca Europa a fost silita de criza sa se schimbe, iar in acest moment e in plin proces de reconstructie. In opinia sa, UE nu are alta sansa pentru a fi un actor global in afara unei integrari profunde.

"In ceea ce priveste Europa la zi, cum spunea si domnul comisar Ciolos, Europa e un santier, generat de criza. Probabil ca in lipsa crizei economice, declansate in 2008 si sesizata abia in 2009, acest santier n-ar fi existat.

Realitatea e ca prin criza am fost obligati la progres, in primul rand in procesul de integrare. Foarte putini politicieni isi puneau intrebarea pe care o pun oamenii simpli sau economistii care inteleg mai bine ca noi toti - cum a fost posibil ca in 1992 la Maastricht sa stabilim o uniune monetara fara sa punem sub ea suportul care s-o faca viabila? (...) Raspunsul e: atat s-a putut atunci din punct de vedere politic. Pachetul de guvernanta economica, celebrul "six pack", agenda UE 2020, pactul Europlus si tratatul pe care l-am adoptat in forma finala la Bruxelles si care incearca sa introduca generalizat disciplina bugetara. Oricine ar spune "trebuia facut mai mult". Atat s-a putut, atat au fost dispuse statele membre sa cedeze din suveranitate.

(...)S-a accentuat cedarea de suveranitate, ea e insuficienta ca in viitor sa putem avea o Uniune Europeana competitiva. Pasul urmator va trebui sa-l facem destul de repede. Nu mai e vorba de interes national, discutam de un interes european. Orice dezechilibru dintr-un stat membru genereaza problema in altul. Sunt mult prea multe legaturi sa nu privim interesul nostru impreuna (...) pana la criza datoriilor suverane(...) exercitiul de a vedea dependenta de celalalt era teoretic, acum am vazut practic ce inseamna (...)pasii pe care i-am facut inainte in procesul de integrare, insuficienti, dar sunt pasi inainte.

Acum UE culege roadele in ghililimele insuficientei integrari si nu e capabila sa comande redresarea - pentru ca nu e suficient de integrata, pentru ca nu avem politici convergente", a incheiat Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Basescu Romania UE, #Basescu UE santier , #presedinte