Ziare.com

Basescu, despre unirea cu R.Moldova: Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a fi impreuna

de Andreea Ghinea
Joi, 27 Martie 2014, ora 19:05

   

Basescu, despre unirea cu R.Moldova: Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a fi impreuna
Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat, joi seara, ca atat Romania, cat si Republica Moldova trebuie sa faca tot ceea ce se poate pentru unire.

"Nu avem voie sa uitam ca Basarabia a fost prima provincie care, in 1918, a facut pasul spre infaptuirea Romaniei Mari. Astazi suntem impartiti in doua state, dar suntem acelasi popor, iar romanii de peste Prut fac parte din corpul natiunii romane.

Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a fi din nou impreuna. Avem o relatie de sange, vorbim aceeasi limba si vrem ca intre statele noastre sa existe aceasta relatie unica", a declarat Traian Basescu la Palatul Cotroceni, dupa ceremonia de decorare a unor cetateni moldoveni.

Basescu a oferit ordinul "Steaua Romaniei" mai multor personalitati din R.Moldova, printre care si Chirtoaca

Presedintele Romaniei a adaugat ca toti cetatenii Republicii Moldova au parte de respectul cuvenit, indiferent de etnie.

Acesta a adaugat ca si in Romania exista minoritati ruse care se bucura de toate conditiile pentru a-si pastra specificul si limba.

Basescu: Sustinem integrarea europeana a Republicii Moldova

"Sustinem integrarea europeana a Republicii Moldova, pentru ca vrem ca toti romanii sa se bucure de drepturile pe care UE le ofera cetatenilor sai", a continuat Basescu, precizand ca in incercarea de a se apropia de Republica Moldova a simplicat modalitatea de obtinere a vizelor si a marit numarul burselor oferite moldovenilor.

Seful statului a mai spus ca este convins ca mult mai multi romani basarabeni ar fi meritat sa se afle joi seara la Palatul Cotroceni pentru a fi decorati.

"Este un adevar ca fara devotamentul dascalilor, implicarea scriitorilor si jurnalistilor nu putem realiza idealul unirii care ne obliga sa privim cu incredere spre un viitor comun. Va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru romanism, Romania si Republica Moldova", a incheiat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a decorat mai multe personalitati din Republica Moldova. Printre acestea se numara Dorin Chirtoaca, Mircea Druc, Nicolae Botgros si Alexandru Mosanu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5463 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ponta vrea alaturi de moldoveni, iar Basescu vrea sa fie impreuna

Alegeti !

 

D-nule presedinte, odata cu intrarea Moldovei in UE, suntem uniti.

Daca vom merge pe varianta Crimeei, referendum, scandal, lupte de strada, sigur suntem inconsecventi in a condamna abuzul facut de Rusi.

 

Mosul asta a compromis Romania.

Politica ar trebui s-o lase in seama celor care se pricep.

Unire !!

Unirea nu se face cu lasi, Ioane, ci cu oameni politici curajosi de tipul lui Maniu si Bratianu. Basescu vrea unirea. Si eu vreau sa vad Romania Mare , dar pentru asta trebuie sa avem curaj sa facem pasii necesari noi insine. Germania sau America sau Italia, sau orice alta tara nu or sa ne faca unirea noua. NOI trebuie sa o facem. Iti place sau nu de Basescu, e ok, dar cand e vorba de a-l sustine in realizarea acestui ideal, TOTI trebuie sa il sustunem Interesul national trebuie sa fie pe primul loc. Eu sper ca in 4-5 ani Romania sa fie UNITA, in care toti cetateni tarii sa traiasca liber

Bestialitatea anti-romaneasca

http://www.youtube.com/watch?v=YcaZeZ3jD6E

 

Fratilor! Singele apa nu se face!

Inca de prin 2004 - 2005 pe diferite site-uri incercam sa atrag la dialog ridicind problema Unirii,

In fapt a Reintregirii Moldovei, asa cum a fost ea in timpul Voievodului Stefan. Nu ascund faptul ca eu insumi sunt moldovean (dar asta poate ca n-are nici o legatura gindid ca orice roman gindeste la fel ca mine) Este daca vreti idealul vietii mele.

Printre zecile de raspunsuri primite, iata un rasp venit parca din neant care m-a rascolit si pe care l-am pastrat pina in ziua de azi. Raspunsul a venit din cite mi-am putut da seama de la un roman de-al nostru din zona Bucovinei de Nord si pe care il postez integral aici. Era in preajma Pastelui lui 2005.
Cantemir pe care l-am regasit pe acest site isi mai aduce aminte.

"Hristos a inviat!!!
Sunteti f. indraznet. si VA multumesc cu acest fapt.Numai ca
romainii din tara nu au instinctul de neam, de tara, la urma
urmei de rude. N-au vindut de atitea ori, asa nar fi facut nici un
popor din lume. Cu regret, dar asa este.

Cu stima Si respect din teritorile ocupate de slavi M.P."

Tot atunci mi-a fost publicata in Flacara Iasului si o poezie dedicata presedintelui Basescu cu ocazia semnarii acordului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana pe care o postez mai jos.

Presedintelui Romaniei

Stimate domnule presedinte!

Semnarea acordului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana imi
ofera poate unicul prilej din viata mea de a va felicita personal pentru
istoricul succes repurtat de intreaga natiune romana de al carei destin
astazi, sinteti mai mult ca oricind legat.
Prin semnatura dumneavoastra Romania isi vede astfel incununate eforturile
si sacrificiile de pina acum in drumul sau ireversibil de aliniere la
marea familie europeana.
Pe aceasta cale indraznesc sa fac un umil apel la inima dumneavoastra de
roman si patriot adevarat,de a tine cont in actiunile viitoare si de:
- vointa unanima a fratilor si surorilor noastre care traiesc in tinutul
romanesc al Hertei,
- suferintele si umilintele la care sint supusi fiii neamului nostru din
nordul Bucovinei gemene, lipsiti fiind de libertatile democratice
consfintite de Romania prin tratatul cu Ucraina,
- refacerea tesuturilor noastre stramosesti cu Basarabia milenara.
Fie ca Lumina reinvierii Mintuitorului nostru Isus Hristos sa reuneasca
iarasi inimile noastre si sa desfaca pentru totdeauna, "lacatele grele"
care ne separa.

"Hristos a inviat!"
Cu deosebit respect,

---
_________________
"Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4).

 

"Pactul... si consecintele sale asupra Romaniei" –

"Pactul Ribentrop - Molotov supravetuieste prin consecintele sale in ceea ce priveste teritoriile cu o populatie romaneasca: Bucovina, Herta, Basarabia de Sud, desi el a fost condamnat si de Congresul deputatilor poporului al URSS, la 24 decembrie 1989 (mentionam ca Sovietul Suprem al URSS nu l-a ratificat, de fapt, niciodata). Bucovina a fost rupta din Moldova istorica in 1775 pentru a fi alipita Imperiului habsburgic, din considerente geostrategice (lega provincia Galitia de Transilvania). Apoi a fost colonizata, in principal cu elemente slave, pentru ai schimba caracterul sau romanesc. La inceputul primului razboi mondial, ucrainienii care erau impartiti intre Imperiul austro-ungar si Rusia au fost inconjurati de Puterile centrale sa lupte de partea lor, in schimbul crearii unui Mare Stat al Ucrainei (el trebuia sa cuprinda si Bucovina, deoarece administrativ a facut parte, intre anii 1786 si 1848, din provincia Galitia). La pacea de la Brest - Litovsk, Austro-Ungaria a propus Ucrainei, prima data recunoscuta ca subiect de drept international, ca in schimbul a un milion de puduri de griu sa cedeze Bucovina.
Prabusirea Imperiului austro-ungar si afirmarea drepturilor popoarelor la autodeterminare a determinat romanii din Bucovina sa proclame unirea lor mult asteptata cu Romania. Hotarirea a avut loc in cadrul Congresului general al Bucovinei, de la Cernauti. Tratatul de pace dintre Puterile Aliate si Asociate si Austria, de la Saint Germain en Laye (10 septembrie 1919) recunostea pe plan international hotarirea romanilor bucovineni (Art. 59). In perioada interbelica, Rusia sovietica si apoi URSS nu au formulat nici o pretentie asupra Bucovinei, pina la ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940.
Stapinirea URSS asupra nordului Bucovinei nu a avut la baza nici o justificare istorica.

Tinutul Herta

Nici in Protocolul aditional din 23 august 1939 si nici in ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940 adresat Romaniei nu se facea nici o referire la tinutul Herta (400 km), care a fost ocupat de Armata Rosie si care , de drept, facea parte din vechiul Regat.

 

Sai lasam pe romanii de peste Prut sa hotarasca ei

Prin aderarea la U.E. se elimina granita. Si pe la Budapesta cam tot asa se striga si nu prea ne convine.
Basescu vorbeste fara sa gandeasca, doar ca sa se afle in treaba.
Nu ne trebuiesc rusii pe cap. O sa ne dea o unire de nu mai vorbim romaneste.

 

Bravo

La datorie...
Dca nu va este rusine de oameni, macar aveti frica de Hristos.

Rani nevindecate!

Intreaga evolutie politica a Romaniei de dupa 26 iunie 1940 este legata de cedare Basarabiei si a Bucovinei de Nord, care a aruncat tara inainte ca ea sa fie antrenata in razboi, printre victime si nu in rindul vinovatilor. URSS a dus in paralel doua negocieri, una oficiala prin intermediul lui K. Vorosilov, cu franco - britanicii, si alta secreta cu prin intermediul lui Molotov, cu Germania. In timp ce negocierile sovieticilor cu anglo - francezii trenau, Stalin la 19 august 1939, a optat: acordul cu Germania hitlerista.

El afixat pentru 23 august 1939 vizita la Moscova a lui von Ribbentrop. In noaptea de 23/24 august 1939 ministri de externe sovietic si german semnau la Moscova pactul sovieto - german care printr-un protocol secret se facu impartirea Poloniei, iar Moscova primea drept recompensa Estonia, Letonia, provincia romaneasca Basarabia si dreptul de dominatie asupra Finlandei. Germanii isi rezervara Lituania pentru propria lor sfera de influenta.

Deci retineti Bukovina nici n-a figurat in acel pact, ca sa nu mai vorbim de tinutul Hertei. Berlinul a recunoscut doar interesul Moscovei pentru Basarabia.

La Bucuresti nimeni nu s-a inselat asupra adevaratelor semnificatii ale pactului. Romania s-a gasit singura in fata Germaniei hitleriste si a Uniunii Sovietice.

Marea Britanie nu a venit in ajutorul Romaniei findca garantia era conditionata de hotarirea acesteia dea lupta, iar ajutorul nici nu fusese formal cerut. In al doilea rind, Londra spera ca inaintarea URSS spre Romania o va aduce in conflikt cu Germania, intr-un moment deosebit de critic pentru Anglia.

Nimeni NICIODATA nu ne va lua dreptul nostru Istoric si Etnic de totdeauna asupra Bucovinei de Nord, Basarabiei si Dobrogii de Sud (Cadrilaterul)

Marul adevaratei discordii cu bulgarii este altul - Cadrilaterul (Dobrogea de Sud).
"I Wien tilldelades den 7 september 1940 Bulgarien södra Dobrudzja, vilket tyskarna tvingade Rumänien att släppa." (La Wiena germanii au fortat Romania sa acorde Sudul Dobrogiei, Bulgariei in data de 7 sept)

Cadrilaterul ca si Bukovina si Basarabia fac parte din patrimoniul national al Romaniei si nimeni nu va avea somn, in veci, pina ce acestea nu vor reveni in vechile hotare romanesti. Cipa cind ne vom socoti cu ei se apropie. Ne -au prins la greu intr-un moment cind toti s-au napustit sa ne sfisie. Asta nici un roman n-ar trebui sa uite.

 

Memoriile lui Churchill

Potrivit memoriilor sale la deschiderea lucrarilor "Conferintei Tolstoi" la 9 okt 1944 orele 22, Churchill privi in jurul mesei si aprecie ca momentul parea potrivit pentru a aborda subiectul. "Sa ne ocupam de problema Balcanilor, incepu el cu o fraza care avea sa fie mult citata dupa aceea. Apoi primul ministru isi scrise propunerea de intelegere pe o foaie de hirtie oarecare. Rusia urma sa aiba o influenta asupra Romaniei in proportie de 90% iar Marea Britanie de 90% asupra Greciei. Ele urmau sa-si imparta pe jumatate dominatia asupra Ungariei si Iugoslaviei iar Rusia va domina Bulgaria in proportie de 75%. Impinse hirtia de partea cealalta a mesei, catre maresalul Stalin; acesta lua un creion albastru, facu o bifå mare pe foaie si o impinse inapoi.

"Dupa aceasta urma o tacere indelungata" - isi aminteste Churchill. In cele din urma primul ministru spuse: Nu s-ar putea socoti ca am fost cam cinici daca s-ar afla ca am luat aceste hotariri fatale pentru milioane de oameni, intr-un mod atit de detasat? Sa ardem hirtia."
"Nu pastrati-o." - replica Stalin

Am fost pusi la mezat in cel mai "democratic" mod. Ce-a urmat se stie. O "democratie" impusa intr-o Romanie ciuntita pina azi.

 

Trecutul care ne urmareste si uneste

"In aceste zile de restriste, ma silesc sa afirm, prin presa si in conversatii si fara polemica sau aluzii la alte puteri si nu oficial, dreptul nostru istoric si etnic de totdeauna asupra Bucovinei si Basarabiei." – VV Tilea ministru plenipotentiar la Londra

Romania s-a orientat in toata perioada interbelica spre puterile occidentale adepte ale status guo-ului European si s-a opus energic tendintelor de revizuire a Tratatelor de Pace promovate de Ungaria , Bulgaria, Uniunea Sovietica, Germania nazista si Italia fascista.

Insotit de un protocol secret care delimita sferele de influenta intre cele doua mari puteri, pactul Ribbentrop – Molotov a zdruncinat pozitia Romaniei lasind-o, ca de atitea ori in cursul istoriei sale, la dispozitia celor doua. Practic a fost anulata intreaga baza juridica a raporturilor romano – sovietice. Din acel moment Romania s-a gasit singura in fata Germaniei hitleriste si a Uniunii Sovietice, prinsa ca intr-un cleste.

Prin articolul 3 din Protocolul aditional, Berlinul recunostea interesul Moscovei doar pentru Basarabia nicidecum al Bucovinei de Nord. Ultimatumul fu urmat de ocupatia militara.

Deteriorarea raporturile sovieto – germane s-a datorat tocmai pentru ca rusii au incalcat prevederile pactului provocind nemultumirea si indignarea Reichului care avea nevoie de cerealele si petrolul romanesc.
Ambasadorul german la Bucuresti ii comunica omologului sau american ca “Hitler nu va uita niciodata actiunea rusilor."

Ministrul de externe roman insista asupra faptului ca, desi capitulase, tara sa nu-si spusese inca ultimul cuvint. Armata va ramine intacta si va continua sa spere in ivirea unei ocazii de a-i ataca pe rusi si a-si recistiga teritoriile. Marea sansa va aparea cind Germania, resemnata deocamdata in privinta actiunii Moscovei, dar si foarte iritata de ea, va face pace cu Occidentul si va avea astfel “mina libera de a se ocupa de Rusia."
Acordul de la Munchen si pactul sovieto – nazist au anulat astfel Tratatul de la Versailles pe care inaintasii nostri l-au platit cu singele lor.

Cu smerenie ne inchinam memoriei inaintasilor vostri, bravi eroi ai neamului nostru care si-au varsat singele murind pentru unitatea si libertatea noastra. Am fost si vom ramine toti de-acelas neam. Caci singele apa nu se face.

 

"in puterea dreptului istoric si a dreptului de neam...

... singure au hotarit ca de azi inainte si pentru totdeauna unirea cu mama sa Romania".
citat din Declaratia de Unire cu Romania de la 27 martie 1918 a inaintasilor basarabeni

In Cimitirul central din Cernauti sunt distruse si profanate mormintele si cavourile ale unor importante figuri ale neamului romanesc, iar la Biblioteca Universitatii cernautene au fost nimicite, in mod barbar, asa-numitele "fonduri secrete" de carte romaneasca. Culmea impertinentei, vechile biserici romanesti au fost reconstruite sau renovate si declarate drept "monumente ale culturii ucrainene".

Una dintre problemele vitale ale existentei romanilor din teritoriile ocupate este cea a limbii. Atat la Cernauti, cat mai cu seama in regiunea Odesa, continua campania de rebotezare a limbii romane in limba moldoveneasca

Potrivit scriitorului Vasile Tarateanu, nici o carte si nici o publicatie periodica de exprecie romaneasca de la Chisinau (cu exceptia "Glasului Moldovei") nu sunt puse in vanzare la Cernauti. Mai mult decat atat, in orasul invataceilor lui Arune Pumnul nu exista nici o librarie de carte romaneasca. Astfel, romanii de acolo se afla intr-un vacuum informational. Nu sunt receptionate posturile de radio si tv romanesti. Formatiile artistice din Tara sau de la Chisinau nu ajung acolo, producandu-se o ruptura dintre aceste pamanturi romanesti. Cei 5000 de bucovineni din Chisinau ar putea mentine podurile de legatura dintre Chisinau si Cernauti dand dovada de mai multa insistenta in stabilirea unor relatii de colaborare culturala si spirituala dintre autoritatile R. Moldova si cele din capitala Nordului Bucovinei.

Fara sprijinul Chisinaului si Bucurestiului, a estimat Tarateanu, romanii din Bucovina nu vor fi in stare sa infrunte in continuare politica dura de deznationalizare promovata de statul ucrainean in special fata de romani, acestia ramanand in minoritate si tot mai singuri in fata suferintei.
Printr-o decizie a ministerului de resort din Ucraina, s-a recomandat (deocamdata!) ca in scolile romanesti pe saptamana toate disciplinele sa fie predate in ucraineana, iar elevii, la recreatie, sa comunice numai in aceasta limba. Desi Tratatul romano-ucrainean prevedea crearea la Cernauti a unei Universitati multiculturale romano-germana, nici astazi dupa atitia ani de la semnarea lui nu se pomeneste de asa ceva.

Autoritatile regionale refuza sa confere limbii romane statut de limba oficiala in orasul Cernauti, precum si in raioanele Hliboca, Noua Sulita, Herta, Storojinet, unde populatia romana autohtona este pe alocuri - majoritara.

"Satana se luptă cu Hristos in lume, iar cimpul de luptă este sufletul omenesc" Dostoevski

 

malmo

ai di la mini nota sinsi ; stii daca te urci la Babele si strigi ,,mama,, ecoul raspunde ,,mama,, ; daca te afli in Scarisoara si pronunti ,,tata,,ecoul te imita cu acelasi cuvant ; numai la Prut ecoul este ciudat : timp de 50 de ani daca o persoana de pe malul drept rostea Vioricaaaa !!! ecoul facea farse si-ti raspundea de pe malul stang , Vasileeeee !!! ; am un sfat pentru pescari : la Prut pe ambele maluri , pestele da la .... m a l i g a ;

 

Presedintele basescu este un politician vizionar si curajos

Domnule presedinte, sunt convins ca se va face Romania Mare. Sper ca in viitor Romania sa devina putere militara si economica regionala.

 

Furata de Sovietici... Stalin si creionul cu virful bont!

Insula serpilor se afla in Marea Neagra, la 45 de kilometri de Sulina. Are aproximativ 17 hectare si nu dispune de apa potabila. Este insula principala a unui grup de cinci insule din Marea Neagra. Acestea au apartinut Romaniei pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, dar in 1948 au fost preluate fortat de URSS, cu incalcarea principiilor dreptului international. Dupa caderea imperiului sovietic insula a revenit Ucrainei.

....................

"In formarea liniilor de demarcare dintre satele romanesti din Bucovina de Sud si cele din Bucovina de Nord, pe care Stalin si Hitler si le-au impartit in dictatul din 1939, Stalin a folosit un creion cu varful bont, cu care a desenat pe harta noua o granita care a trecut de partea Ucrainei o regiune si un numar de sate romanesti. Aceste sate romanesti nu fusesera niciodata ocupate de rusi sau ucrainieni. Ce ne puteti spune despre romanii care s-au trezit peste noapte in Ucraina, datorita unui creion bont?

Nordul Bucovinei a fost anexat de catre URSS la 28 iunie 1940. Zona despre care nici nu s-a pomenit in ultimatumul din 1939 la care va refereati, este teritoriul fostului tinut Herta.

De fapt, la Ucraina au fost trecute nu numai teritoriile din actuala regiune Cernauti, dar si din Sudul Basarabiei (care azi apartin de regiunea Odesa).

Cat despre regiunea Cernauti - aparitia ei este o consecinta directa a Protocolului aditional la Diktatul Ribbentrop-Molotov. Cu toate ca in punctul 3 al Protocolului aditional se specifica doar ca "in privinta Europei Sud-Estice, partea sovietica subliniaza interesul pe care il manifesta pentru Basarabia" si nu erau subliniate intentiile Moscovei de a ocupa o parte a Bucovinei, guvernul sovietic rusesc, in nota ultimativa din 26 iunie 1940 adresata Romaniei, a cerut scoaterea de urgenta a armatei romane si a administratiei civile din teritoriul Basarabiei si al unei parti a Bucovinei.

Insa trupele sovietice au intrat nu numai in Basarabia si Nordul Bucovinei, dar au ocupat si tinutul Herta (care nu era specificat nici in Protocolul aditional la Diktatul Ribbentrop-Molotov, nici in nota ultimativa din 26 iunie 1940).

Tinutul Herta, "un teritoriu curat romanesc, care n-a fost niciodata sub vreo ocupatie straina si care a facut parte din Romania Veche" a avut de impartit soarta tragica a nordului Bucovinei. Teritoriul acestui tinut s-ar intinde pe o suprafata de circa 30.400 ha, avand o populatie de aproximativ 35.000 de romani. Sovieticii au pus stapanire pe el la 29 iunie 1940, pretextand ca s-au "ratacit"... si asa 27 de localitati hertene, care au apartinut anterior judetului Dorohoi din Vechiul Regat, s-au pomenit in componenta URSS."

 

Mai acestia comentatorii.

Observ ca uitati unele etape din istorie.Din asta a noastra romaneasca.Uitati momentul 1877,daca va spune ceva evenimentul si momentul 1918.Sunt doua acte istorice pentru Romania care astazi a dat nastere la cea mai mare migratie in Europa dupa popoarele migratoare.Momentul Yalta a insemnat o vanzare a americanilor si englezilor a teritoriului romanesc numit Moldova pe care-l castigasem in 1877 ,culmea cu ajutorul rusilor.Ca daca eram singuri ne bateau turcaletii de ne suna apa-n cap.
Asa ca s-o lasam mai moale cu fantasmele astea de dupa spritzuri ale tatarului Basescu.

 

Republica Moldova se vrea independenta

Cum ne place sa ne imbatam cu apa rece, sa batem toba ca tot ce asteapta Basarabia este sa faca parte din Romania. Desi prin comparatie cu PSD? ex USL, Basescu este de a dreptul destept, cind vine vorba de Basarabia, se face ca nu stie de cu cit mai popular este unul pe nume Vladimir Putin printre moldovenii neaosi, cu mult mai sus in sondaje decit el insusu, sau Leanca. Greu de inteles, dar Moldova in Uniunea Europeana vrea, dar cu Romania, ba!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor