Basescu: Dezbaterea pe Legea Sanatatii a fost marcata de minciuni si manipulare

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:34
2847 citiri
Basescu: Dezbaterea pe Legea Sanatatii a fost marcata de minciuni si manipulare

Presedintele Traian Basescu a decis, vineri, sa ceara retragerea proiectului Legii Sanatatii din dezbaterea publica, acuzand ca aceasta a fost marcata de minciuna, manipulare, dezinformare si politizare.

Intr-o declaratie de presa sustinuta de la Palatul Cotroceni, seful statului a spus ca una dintre cele mai mari minciuni promovate continuu a fost privatizarea sau afectarea in vreun fel a SMURD-ului.

Basescu renunta la actualul proiect de Lege a Sanatatii

"O alta poveste puternic sustinuta este ca se vor infrupta privatii din banii de sanatate, sau baietii destepti. Trebuie sa stiti ca acum se intampla acest lucru. Se scrie zilnic sau periodic despre preturile la medicamente, despre prescriptiile exagerate, despre datorii. Anchetele sunt o realitate, ilegalitatile, furturile la achizitia de aparatura medicala", a afirmat presedintele.

De asemenea, el s-a referit inca o data la "situatia dramatica din mediul rural" din punct de vedere al sanatatii, remarcand ca "si acolo sunt tot romani", iar ei trebuie sa beneficieze de acelasi ajutor medical ca si cei din orasele "unde sunt televiziuni".

"Privatizarea spitalelor e o alta minciuna, e vorba de transformarea lor in societati comerciale sau fundatii pentru a putea avea acces la credite si sa isi achizitioneze singure cele necesare", a mai adaugat seful statului.

Pe de alta parte, acesta a respins si acuzatiile potrivit carora noua lege i-ar fi avantajat pe romanii cu bani. "As vrea sa fim responsabili in ceea ce spunem, in momentul de fata se intampla la fel, nu oricine are bani sa mearga la un profesor care sa il opereze(...)Coruptia din acest punct de vedere in sistemul de stat functioneaza din plin, in niciun caz romanii nu sunt egali din punct de vedere ale sanselor, in sistemul actual!", a explicat presedintele.

De asemenea, el a tinut sa sublinieze inca o data ca, in ciuda celor spuse in ultimele zile, noua lege prevedea un pachet de servicii de baza oferit tuturor.

"O alta minciuna este legata de ideea ca aceeasi bani vor fi folositi de firme private. Proiectul de lege vizeaza largirea bazei de impozitare, pentru a aduce bani la buget. O alta sursa, pentru spitalele mari mai ales, va exista si atragerea de credite bancare in vederea echiparii spitalelor. Legea nu vizeaza mentinerea aceleiasi sume de bani pentru eventualii asiguratori privati, ci cresterea resurselor de finantare", a mai spus presedintele.

In plus, seful statului a respins si acuzatiile de genul: "daca fuge cu banii firma de asigurari sau daca da faliment".

"Nu cred ca cineva ar concepe sa puna la dispozitie bani publici fara ca firmele sa fie reasigurate sau sa formeze un depozit", a replicat presedintele.

Traian Basescu a recunoscut insa ca nici el nu este linistit, stiind unele "apucaturi" ale societatii. "Nici eu nu sunt linistit stiind unele apucaturi, dar nu atat ale marilor companii private, ci apucaturi romanesti, neaose. Dar de frica acestui fenomen al coruptiei nu trebuie sa nu incercam sa mergem mai departe, sa nu punem sub control utilizarea banilor, dovedindu-se pana acum ca statul nu poate controla suficient resursa financiara", a mai sustinut Traian Basescu.

Basescu: Sunt interese gigantice in neadoptarea noii legi a Sanatatii

In aceste conditii, el a subliniat ca desi "pacientii sunt nemultumiti de calitatea serviciilor medicale, medicii sunt nemultumiti de conditiile de lucru si de venituri, administratia e nemultumita ca an de an trebuie sa creasca contributiile la bugetul asigurarilor de sanatate", se pare totusi ca nimeni nu vrea schimbarea.

De aceea seful statului i-a cerut premierului sa retraga proiectul din dezbaterea publica, precizand ca nu doreste ca specialistii care au lucrat la el sa fie batjocoriti public, sau sa devina "dupa mine, urmatorii inamici publici".

"O dezbatere civilizata ar fi putut imbunatati sistemul de sanatate", s-a aratat convins Traian Basescu.

Citeste si:
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat marți, 26 octombrie, că și-a dat demisia din grupul parlamentar al liberalilor, continuându-și activitatea ca parlamentar neafiliat. Orban a...
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Sursa: Ziare.com