Basescu discuta joi cu secretarul general al NATO, despre relatia Aliantei cu Rusia

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 08:13
1451 citiri
Basescu discuta joi cu secretarul general al NATO, despre relatia Aliantei cu Rusia

Presedintele Traian Basescu va efectua joi o vizita oficiala la sediul NATO de la Bruxelles, ocazie cu care va avea convorbiri cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, despre noul concept strategic al Aliantei, evaluarea situatiei din Afganistan si viitorul relatiei NATO-Rusia.

Intrevederea va prilejui continuarea dialogului purtat la Bucuresti de catre cei doi demnitari, in luna mai a acestui an. De asemenea, vizita presedintelui Traian Basescu la sediul NATO survine pe fondul pregatirii apropiatei reuniuni la nivel inalt a Aliantei Nord-Atlantice de la Lisabona, din luna noiembrie, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Presedintele Traian Basescu a declarat in cursul acestei saptamani, cu ocazia vizitei omologului sau polonez la Bucuresti, ca se va intalni la Bruxelles cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, urmand a discuta cu acesta despre noul concept strategic al Aliantei. Seful statului si-a exprimat speranta ca exista loc pentru imbunatatirea unor nuante din acest document, ca de exemplu statutul Georgiei.

"Am avut o discutie cu domnul presedinte Komorowski saptamana trecuta pe tema documentului circulat de secretarul general NATO, dl. Rasmussen. Concluzia a fost ca eforturile noastre diplomatice depuse in pregatirea documentului strategic s-au regasit in formularile si in elementele de viziune a noii strategii de securitate NATO. De altfel, este deja public cunoscut ca diplomatiile noastre au actionat in tandem pentru a se ajunge la acest document si vom continua sa actionam in tandem - Polonia, Romania si tarile baltice, pana la definitivarea documentului", a declarat seful statului roman dupa o convorbire cu omologul sau polonez, Bronislaw Komorowski.

Basescu a precizat ca, in linii mari, daca noul concept strategic al Aliantei ar ramane in forma prezentata de secretarul general al NATO, documentul satisface exigentele Romaniei si ale Poloniei, insa exista cateva aspecte pe care ambele tari doresc sa le imbunatateasca. De altfel, cei doi sefi de stat au discutat marti pe larg despre documentul inaintat de Rasmussen, cu ocazia vizitei presedintelui polonez la Bucuresti.

"Eu ma intalnesc joi cu secretarul general NATO, la Bruxelles, exact pe tema documentului final si speram sa mai existe loc pentru o imbunatatile a unor nuante. Va dau un exemplu - nu intelegem de ce Georgia e doar un partener, de unde la summitul de la Bucuresti era o tara cu o perspectiva de integrare imediata in NATO. Dorim sa clarificam acest lucru", a subliniat Traian Basescu.

"Este o provocare, dar vom avea prilejul sa ne exprimam parerea comuna asupra securitatii (in NATO-n.r.) si va trebui sa avem si o abordare comuna in ceea ce priveste documentul strategic de la Lisabona. Am discutat despre aceasta materie in mod detaliat si credem ca forma propusa de secretarul general al NATO, dupa discutii dificile, este demna sa fie sustinuta in totalitate si sa fie adoptata la Lisabona (la summitul NATO-n.r.). Se pare ca si pentru viitor putem face foarte mult impreuna cu Romania, ma refer si la apararea antiracheta si sistemul de aparare comun", a precizat, la randul sau, presedintele Bronislaw Komorowski.

Summitul NATO de la Lisabona, din 19-20 noiembrie, trebuie sa adopte noul concept strategic al NATO, doctrina care inlocuieste si actualizeaza un document precedent, vechi de zece ani, inainte de epoca internetului si inainte ca Franta sa se alature structurii transatlantice de comanda a Aliantei.

Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#NATO Basescu, #intrevedere Basescu NATO, #Rusia NATO , #presedinte