Basescu, dispus sa demisioneze: Vezi ce le scrie liderilor USL

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 20:12
12871 citiri
Basescu, dispus sa demisioneze: Vezi ce le scrie liderilor USL

Presedintele Traian Basescu a trimis, vineri, cate o scrisoare celor trei presedinti ai USL in care le solicita sa aiba in vedere la congresele care vor avea loc sambata intentia sa de a renunta la doi ani de mandat, in schimbul respectarii rezultatelor referendumului din 2009.

In scrisoarea adresata lui Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, Traian Basescu le cere acestora sa aiba in vedere posibilitatea ca partidele lor sa participe la revizuirea Constitutiei in sensul dorit de romani, aratandu-se dispus sa demisioneze astfel incat in luna noiembrie sa aiba loc simultan alegeri parlamentare si prezidentiale.

Propunerea nu este noua, ea a mai fost lansata de Traian Basescu in declaratii publice precum si in timpul consultarilor de la Cotroceni cu partidele politice, dar de fiecare data propunerea sa a fost respinsa.

Scrisoarea presedintelui vine in ajunul celor 4 congrese extraordinare ale PSD, PNL, PC si USL care vor avea loc sambata la Romexpo si in cadrul carora partidele din Opozitie vor parafa candidatura comuna la alegerile locale si parlamentare, interdictia de a colabora cu PDL si Traian Basescu, precum si decizia ca Victor Ponta sa fie viitorul premier al USL, iar Crin Antonescu viitorul prezidentiabil.

Iata textul complet al scrisorii presedintelui:

"Stimate domnule Presedinte,

Imi este cunoscut faptul ca in cursul zilei de 7 aprilie 2012 se desfasoara Congresul Extraordinar al partidului pe care il conduceti.

Consecvent ideii de respectare a votului electoratului si principiilor Constitutiei imi permit sa va reamintesc faptul ca prin Referendumul din noiembrie 2009 electoratul a votat pentru Parlament Unicameral si maxim 300 de membri ai Parlamentului. Acest subiect cu propuneri adecvate l-am ridicat si in cadrul consultarilor care au avut loc la Palatul Cotroceni in data de 6 februarie 2012.

Din pacate, propunerea mea cu privire la revizuirea Constitutiei pentru implementarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009 a ramas pana astazi fara un raspuns oficial din partea partidului dumneavoastra.

Avand in vedere credinta mea ca organele colective de conducere ale partidelor sunt cele care trebuie antrenate in deciziile importante pentru tara, va adresez rugamintea respectoasa de a supune Congresului Extraordinar al partidului pe care il conduceti urmatoarele propuneri avand ca obiectiv respectarea votului romanilor:

1. Participarea parlamentarilor partidului dumneavoastra la procesul de revizuire a Constitutiei pentru punerea acesteia in acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009 (parlament unicameral, 300 parlamentari);

2. Revizuirea ar trebui sa includa si reducerea mandatului Presedintelui Romaniei la 4 ani astfel incat alegerile parlamentare si prezidentiale sa se desfasoare simultan;

3. Lucrarile pentru adoptarea legii de revizuire a Constitutiei ar trebui sa se desfasoare astfel incat legea de revizuire a Constitutiei sa fie supusa referendumului cu ocazia alegerilor locale.

In cazul in care veti accepta revizuirea Constitutiei asa cum ea a fost ceruta prin referendumul din noiembrie 2009, dar si propunerea mea de reducere a mandatului presedintelui la 4 ani, va garantez ca in timp util voi demisiona din functia de presedinte al Romaniei, astfel incat alegerile legislative din noiembrie 2012 sa se desfasoare simultan cu alegerile prezidentiale.

Consider ca o astfel de abordare este in masura a da oamenilor politici ocazia sa respecte inscrisul constitutional de la art. 2 din Constitutia Romaniei care precizeaza dreptul de exercitare a suveranitatii nationale a poporului roman prin referendum.

In acelasi timp, apreciez ca revenirea la mandatul de 4 ani pentru Presedintele Romaniei este necesara in perspectiva consolidarii deplinei democratii. "

PDL vrea referendum pentru Constitutie odata cu alegerile locale

Comisia Juridica a demarat dezbaterile pe revizuirea Constitutiei

Doi ani de mandat la schimb cu respectarea rezultatelor referendumului

Seful statului a declarat de mai multe ori in ultimul an ca este dispus sa renunte la o parte din mandatul sau in schimbul revizuirii Constitutiei in sensul dorit de romani. De exemplu, atunci cand a trimis proiectul de revizuire la Parlament, el le-a propus liderilor partidelor politice acest lucru, spunand ca poate fi un "subiect de negociere".

De asemenea, intr-o emisiune de televiziune din vara anului trecut, Traian Basescu a declarat: "Daca ei revizuiesc Constitutia si suprapun mandatele, renunt la atat cat e nevoie. Sa fie alegerile in noiembrie 2012!(...) Renunt si la mai mult de un an, numai sa se revizuiasca Constitutia si sa se suprapuna mandatele".

Seful statului a izbucnit in ras atunci cand a fost intrebat daca, nu cumva, asa cum il acuza Opozitia, este doar un truc pentru a mai candida apoi inca o data, sub pretextul ca cel de-al doilea mandat nu a fost complet.

"Hai ca nu sunt Iliescu! Le consider doua!", a replicat presedintele.

In urma cu circa o luna, la televiziunea publica, presedintele a revenit cu aceasta propunere, spunand ca este dispus sa renunte la o parte din mandatul sau in cazul in care toate fortele politice cad de acord sa se revizuiasca Constitutia si, pe langa aplicarea rezultatelor referendumului din 2009 si a altor modificari necesare pentru restabilirea unor raporturi intre institutiile statului, sa figureze si reducerea mandatului prezidential de la 5 la 4 ani.

Basescu, despre posibilitatea de a-si scurta mandatul in schimbul revizuirii Constitutiei

Fostul presedinte Ion Iliescu a gasit "rationala" propunerea actualului sef al statului.

"In 1990-1992, noi am ales o adunare constituanta si un presedinte pentru acea perioada. Dupa ce a fost adoptata Constitutia, alegerile din 1992 au urmat prevederile acesteia. In timp, s-a ajuns la amplificarea numarului de alegeri. In privinta acestui aspect, este un element rational sa se revina la suprapunerea celor doua tipuri de alegeri, pentru a diminua perioadele electorale dese. Este rational.

Dar, pentru a fi pliate alegerile legislative cu cele prezidentiale, Traian Basescu trebuie sa renunte la doi ani din mandatul sau, nu la unul singur. Daca nu vrea el, poate va vrea obstea. Si se organizeaza alegeri prezidentiale anticipate in acelasi timp cu legislativele", a comentat atunci Ion Iliescu.

#Basescu demisie, #Basescu scrisoare USL reducere mandat , #presedinte