Basescu: DNA nu poate actiona sezonier, m-as bucura daca ar iesi si dosarul EADS (Video)

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 11:27
7072 citiri
Basescu: DNA nu poate actiona sezonier, m-as bucura daca ar iesi si dosarul EADS (Video)
Foto: Adevarul Live

Presedintele Traian Basescu a comentat, marti, primele retineri din dosarul Microsoft, afirmand ca DNA "nu poate actiona sezonier" si ca s-ar bucura daca "ar iesi" la suprafata si dosarul EADS.

"Cred ca DNA nu poate actiona sezonier. Oricine poate judeca ca se putea amana chemarea cuiva cu o saptamana. DNA este o institutie care nu se uita la scena politica. Ei merg ca buldozerul inainte.

(...) Nu poti sa ceri institutiilor din justitie sa-si plieze programele in functie de evolutia vietii politice sau de alegeri. Abia acesta este semnul ca justitia este independenta, este libera de presiuni. DNA sa-si faca treaba, m-as bucura daca ar iesi si EADS", a spus seful statului, la Adevarul LIVE.

Dosarul Microsoft: Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan au fost retinuti UPDATE

Despre cei retinuti, Traian Basescu a afirmat ca nu spune ca sunt vinovati: "Doamne fereste, pana nu ii condamna instanta...".

"Mersul inainte al lucrurilor nu trebuie sa aiba nimic de-a face ca e apropiat presedintelui, ca nu e apropiat presedintelui... Nu eu am facut dosare, nu am muncit la dosare, dar a fost un efort de izolare a Justitiei de presiunea politica.

Justitia, dupa 10 ani de mandat al presedintelui Basescu, functioneaza fara sa se uite la culoarea politica. DNA a devenit apolitic odata cu numirea lui Daniel Morar. Am convingerea ca isi va mentine acest spirit daca nu se vor face interventii brutale", a mai spus presedintele.

Totodata, despre dosarul EADS, seful statului a precizat ca acesta este "un dosar care radiografiaza in continuare zona politica si el este necesar, pentru ca populatia nu va fi convinsa ca are nevoie de o noua clasa politica, daca nu vede".

Primii retinuti in Dosarul Microsoft: Cati bani ar fi luat "Niro", Cocos, "Pinalti" si fostul ministru Sandu

"Am avut dosarul Microsoft pe masa, pentru ca au trebuit date avize pentru 5 fosti ministri. Am avizat, dar a trebuit sa ma si uit in el, pentru ca nu am primit alt dosar decat cel primit de la Parlament.

Mi-am adus aminte ca erau niste firme pe care le mai vazusem si cand era vorba despre informari cu privire la EADS. Am constatat ca 5 firme si 4 oameni din ceea ce aveam ca informari la EADS se regasesc si in Microsoft. Ma refer strict la partea civila, la firme private si oameni de afaceri.

Cu usurinta te duci la gandul ca practicile din Microsoft s-ar putea sa se fi repetat si la EADS", a mai afirmat Traian Basescu, adaugand ca Microsoft este "un dosar romanesc", dar si ca niciodata nu a primit vreo informatie de la SIE legata de acest dosar.

Acesta a mentionat ca in topurile oamenilor de afaceri in functie de averea detinuta nu se afla nici Dinu Pescariu si nici Dorin Cocos.

Totodata, presedintele a subliniat ca "naravurile coruptiei" s-au transferat la generatia tanara de politicieni, acestia invatandu-se cu "naravurile proaste".

Oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, si Nicolae Dumitru, patronul grupului "Niro" din care face parte si complexul comercial "Dragonul Rosu", precum si Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor in Guvernul Boc, au fost retinuti, luni seara, de procurorii DNA, in dosarul Microsoft.

De asemenea, in cazul primarului municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, mandatul sau de retinere a fost emis la ora 06:00 marti dimineata, el fiind acuzat de trafic de influenta si spalare de bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Basescu retineri DNA, #Basescu dosar EADS, #Basescu dosar Microsoft, #retineri dosar Microsoft, #DNA dosar Microsoft , #presedinte