Basescu: Dupa 2013, agricultura poate hrani toata Romania, restul exportam

Joi, 18 August 2011, ora 17:26
3170 citiri
Basescu: Dupa 2013, agricultura poate hrani toata Romania, restul exportam

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Sulina, in timpul unei intalniri cu studentii romani din diaspora, ca, din urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene, care incepe din 2013, agricultura de la noi va fi capabila sa hraneasca intreaga populatie a Romaniei, dar si sa exporte restul.

"Ma uitam, exporturi masive de grau in Egipt, in Irak, am avut o productie excelenta. Romania are potential sa asigure hrana a 80 de milioane de cetateni - noi suntem 20 de milioane. Pe de o parte, agricultura trebuie sa asigure hrana proprie populatii si in acelasi timp, sa avem in vedere si exportul de produse generate de industria alimentara. Paine n-o sa exportam niciodata, vom exporta grau, mamaliga gata facuta iar nu, dar o sa exportam porumb.

Avem a doua suprafata agricola ecologica dupa Franta - 4 milioane de hectare - am putea sa exportam produse din lapte, din carne, catre asta se indreapta politica noastra - daca veti vedea alocarea de resurse si bani europeni veti constata asta. Anul acesta, un an in care Guvernul a reusit sa plateasca la timp toate subventiile. Lucrurile vor merge.

Basescu, despre al treilea mandat: Imi pare rau ca il fac si pe al doilea

Basescu vrea sa ne extindem in R. Moldova - dar nu cu Vintu

Se dezvolta si industria alimentara care proceseaza produsele agricole. In urmatorul exercitiu financiar al UE (din 2013 -n.red), vom avea capacitatea sa producem pentru 22 de milioane, restul vom exporta. Cu conditia sa reducem dependenta de conditiile climatica. In sud, sistemul de irigatie, legat de Dunare. Noi pompam apa la deal - e mult mai costisitor. Trebuie sa aducem de la munte", a spus Traian Basescu.

Basescu: Proiectul Rosia Montana trebuie facut - e o avere acolo

Seful statului spune ca Romania are potential, dar ca exista si alimentele provenite din UE, iar romanii nu cumpara doar produse autohtone, spre deosebire de alte popoare, dandu-i exemplu pe norvegieni.

"Romania are potential si asta e politica - sa asigure necesarul de alimente si sa exporte restul. Ceea ce nu inseamna ca piata romaneasca se inchide. Eu am fost la un curs la academia navala norvegiana - in sere se produceau castraveti si rosii. Cum apareau pe piata castraveti norvegieni, desi erau dublu la pret, toti norvegienii cumparau castraveti norvegieni. Asta e explicatie de ce la referendumul pentru intrarea in UE, norvegienii au spus NU", a explicat Traian Basescu.

Basescu vrea Statele Unite ale Europei si cedare de suveranitate

Flota Romaniei s-a vandut, s-a taiat

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...