Basescu, dupa intalnirea cu Barroso: UE sa devina Statele Unite ale Europei

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:40
4427 citiri
Basescu, dupa intalnirea cu Barroso: UE sa devina Statele Unite ale Europei

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa intalnirea de la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, ca e nevoie ca Uniunea Europeana sa se transforme in Statele Unite ale Europei.

Basescu a mai vorbit cu Barroso si despre accesarea fondurilor europene de catre Romania, dar si despre planul UE de recapitalizare a bancilor si iesire din criza economica, cerand, inca o data, sa se ia decizii rapide de catre tarile zonei euro.

"Am discutat un lucru care pentru Romania e fundamental. Nu am vrea o Europa cu cercuri centrifuge, cu tendinte centrifuge, vrem o Europa integrata. Nu avem niciun motiv ca suveranitatea europeana sa n-o exercitam impreuna. Avem nevoie de o UE care sa se indrepte spre Statele Unite ale Europei", a spus seful statului.

El a adaugat ca nu are pretentia ca Romania sa impuna acest concept, dar ca va continua sa vorbeasca despre el.

Sa se ia decizii

"Voi folosi limba romana pentru a-i ajuta pe jurnalisti sa transfere mesajul acasa. Din cauza cunostintelor mele slabe de limba engleza voi folosi romana. Am facut o analiza impreuna legat de modalitatea prin care putem accelera absorbtia fondurilor europene. Multumesc Comisiei pentru ghidul pus la dispozitie si asistenta tehnica ce va fi asigurata in perioada urmatoare.

Un alt subiect a fost ingrijorarea noastra ca o eventuala capitalizare a bancilor din zona euro ar putea sa nu aiba in vedere mentinerea fluxului de capital al bancilor europene pe piata romaneasca. Vreau sa multumesc presedintelui Barroso ca a preluat aceasta ingrijorare.

Am subliniat si nevoia ca maine sa se ia decizii - sigur, nu ne putem substitui statelor din zona euro, stim efortul financiar urias pe care trebuie sa il faca tari ca Germania si Olanda, dar in acelasi timp i-am explicat domnului Barroso implicatiile intarzierii deciziilor pentru Romania. Repet, respectam efortul urias pe care il fac statele contributoare. Cred ca avem nevoie de integrare economica ce sa ne duca spre o Europa unita", a mai spus presedintele.

Barroso: Presedintele sa-si asume utilizarea mai buna a fondurilor

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a cerut Romaniei sa utilizeze mai bine fondurile structurale, spunand ca UE va ajuta prin marirea cu 10% a cofinantarii europene. In plus, Barroso a discutat cu Basescu despre redobandirea increderii in Europa.

"Am avut o discutie intensa, fructuoasa, prietenoasa - am abordat cateva din chestiunile presante. Am discutat despre raspunsul pe care trebuie sa-l oferim Europei (...) Unul din elementele cheie il reprezinta reformele intense si ma refer la fondul de ajutorare.

Una din propuneri se refera la cea mai buna utilizare a fondurilor structurale. De cand am vizitat Romania mi-am pus problema cum se poate mari capacitatea de absorbtie in aceasta tara. Ma astept ca presedintele sa-si asume responsabilitatea acestui proces. Acest lucru se poate face prin cresterea finantarii europene cu 10%", a afirmat presedintele Comisiei Europene.

Barroso a mai adaugat ca a discutat si planurile de redobandire a increderii in Europa si propunerea ca bancile sa acorde sprijin financiar filialelor lor din Romania.

El a vorbit si despre aderarea Romaniei la Schengen, spunand ca tara noastra ar trebui primita, intrucat indeplineste conditiile.

"Vreau sa reiterez sprijinul Comisiei privind aderarea Romaniei la Schengen - Romania indeplineste toate conditiile, e o chestiune de incredere sa acceptam Romania in Schengen - vom continua sa colaboram cu statele membre pentru a indeparta obstacolele", a mai declarat acesta.

Citeste si:
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...
Nicușor Dan, după ce greva STB a fost suspendată în instanță: ”Liderul sindicatului va avea soarta lui Ion Rădoi”
Nicușor Dan, după ce greva STB a fost suspendată în instanță: ”Liderul sindicatului va avea soarta lui Ion Rădoi”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a cerut reluarea imediată a activității STB, după ce joi, 20 ianuarie, greva angajaților a fost suspendată de Tribunalul București. Edilul l-a acuzat pe...