Basescu, enervat ca intr-o ordonanta este scris "au murit doar 27 de oameni" la Revolutie (Video)

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 22:54
3469 citiri
Basescu, enervat ca intr-o ordonanta este scris "au murit doar 27 de oameni" la Revolutie (Video)

Presedintele Traian Basescu s-a suparat marti seara, la intalnirea cu reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie, PICCJ si Ministerului Justitiei pe tema dosarelor revolutiei, pentru ca, dupa aproape 20 de ani, Parchetul nu are solutii nici pentru evenimentele din decembrie 1989 si nici pentru mineriade.

Presedintele Traian Basescu a spus, in timpul medierii intre Asociatia 21 Decembrie si Guvernul Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema dosarelor revolutiei, ca in urma deciziilor Parchetului exista "o mineriada fara niciun vinovat" si ar putea fi, in curand, o revolutie in care "oamenii s-au impuscat singuri".

"Avem un singur mare adevar. O revolutie in care nu avem niciun vinovat si avem o mineriada in care nu avem vinovati. Doar oameni care ne rad in nas.(...)Eu cred ca problema pe fond este daca Parchetul nu ne va anunta cu zambetul pe buze ca nu sunt vinovati si oamenii care au murit la revolutie s-au impuscat singuri", le-a spus presedintele Basescu participantilor la discutii.

Basescu a spus ca este inadmisibil ca, dupa 20 de ani, Parchetul nu are solutii nici pentru mineriade si nici pentru revolutie.

Totodata, seful statului s-a declarat marcat de continutul unui paragraf dintr-o ordonanta de neincepere a urmaririi penale din dosarul Revolutiei, semnata de procurorul general Laura Codruta Kovesi, in care se spune ca "au murit doar 27 de oameni".

"E absolut ridicol daca intr-un act juridic exista: 'au murit doar 27 de oameni'.(..) Faptul ca aud 'doar 27 de morti' intr-un document al justitiei este un lucru care te cutremura in mod indiscutabil. Faptul ca mai auzi ca, da, au fost 1.600 de morti, dar vom vedea ce spune legea, ca noi nu avem treaba cu adevarul istoric, noi il avem pe cel juridic, ca si cum mortul nu este proba unei crime", a spus presedintele, la finalul discutiei cu revolutionarii.

Avocatul Asociatiei 21 Decembrie 1989, Antonie Popescu, a citit, in cadrul intalnirii, dintr-o ordonanta care instituia NUP intr-unul din dosarele cuprins in dosarul Revolutiei in care aparea formularea 'au murit doar 27 de oameni' si pe care aparea numele procurorului general Laura Codruta Kovesi.

Procurorul general al Romaniei a tinut sa clarifice, la finalul intalnirii, ca nu este semnatura ei pe acea ordonanta, ci doar formularea "in atentia procurorului general". "Este un document oficial, stampilat, dar nu este semnatura mea. O sa verific", a spus Kovesi.

Basescu catre Kovesi: Nu ma confundati cu ziaristi carora le faceti declaratii

Presedintele Traian Basescu i-a cerut procurorului general sa explice in ce stadiu se afla dosarele Revolutiei din '89 si i-a cerut, pe un ton dur, in momentul in care Laura Codruta Kovesi a incercat sa se scuze, sa nu-i mai vorbeasca sefului statului ca unui ziarist.

"Vreau sa comunicati nu numai mie, dar si opiniei publice, ce se intampla cu aceste dosare. Dati o speranta ca se va continua ancheta si se va ajunge la sfarsit", i-a cerut presedintele procurorului general, in cadrul intalnirii de la palatul Controceni cu reprezentantii revolutionarilor.

Laura Codruta Kovesi a incercat sa explice ca dosarele Revolutiei nu au fost rezolvate timp de 18 ani si nu se poate intoarce timpul inapoi, insa justitia va da dovada de celeritate.

"Am spus ca vom solutiona cu celeritate, pentru ca 18 ani nu am avut solutii. Eu nu pot sa va promit o solutie si nici nu pot sa indrept ceea ce 18 ani nu s-a facut. O sa dam o solutie", a spus Kovesi.

"Cred ca ati inteles foarte bine ceea ce v-am spus. Am o rugaminte: nu ma confundati cu un ziarist caruia ii faceti o declaratie. Vorbiti cu seful statului care va spune asa: au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul. Aveti solutie sau nu?

Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie. Ce vreti sa spuneti, ca va impun o solutie? Va impune realitatea sa spuneti daca s-au impuscat singuri oamenii sau au fost impuscati de cineva. Nu ma confundati cu ziaristi carora le faceti declaratii sa fie prinse pe telex", a intrerupt seful statului discursul lui Kovesi.

Presedintele Traian Basescu a mediat marti seara, incepand cu ora 19:00, intalnirea intre Asociatia "21 Decembrie 1989", Guvernul Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema dosarelor Revolutiei.

O delegatie, din care va face parte si Dan Voinea, a mers marti seara la Cotroceni, pentru discutii despre dosarele Revolutiei cu procurorul general, ministrul Justitiei, vicepresedintele CSM si cu agentul Romaniei la CEDO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #mediere Cotroceni, #revolutie mineriade vinovati , #presedinte