Basescu: Este inadmisibil sa nu ne putem asigura singuri hrana (Video)

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 10:57
2597 citiri
Basescu: Este inadmisibil sa nu ne putem asigura singuri hrana (Video)
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca politicul trebuie sa isi asume strategia politica agricola care sa duca la eliminarea importurilor, deoarece este inadmisibil ca Romania sa nu isi poata asigura singura hrana.

"Politicul in Romania trebuie sa isi asume strategia pentru agricultura pentru anul 2020 si sa avem o politica agricola care sa puna in valoare si calitatea, si capabilitatile solului, si priceperea agriculturilor romani si, de ce nu, sa duca pana la eliminarea importurilor, pentru ca este nepermis ca o tara ca Romania sa nu isi poate asigura singura hrana", a spus presedintele cu ocazia Centenarului Societatii Romane a Horticultorilor.

Basescu, pe urmele lui Michelle Obama: Isi cultiva singur rosiile

Seful statului a atras atentia asupra productivitatii reduse a agriculturii romanesti. Potrivit acestuia, in legumicultura, suprafata a crescut cu 16.000 de hectare fata de 1990, insa cantatile recoltate sunt de 10-14 tone de legume pe hectar, "de doua - trei ori mai mici decat in tarile vechi membre ale UE".

"Avem o legumicultura extensiva, dar o productivitate redusa", a aratat Basescu.

De asemenea, importam 131.000 de tone de fructe si exportam 21.000 de tone. Suntem si importatori de vinuri, cu importuri de 54 de milioane de litri si exporturi de 11 milioane de litri.

Presedintele a subliniat si faptul ca s-a redus numarul cercetatorilor din 1990 pana in prezent, de la 570 la 250, precum si al statiunilor de cercetare, de la 45 la 18.

Sperantele, in strategia agricola

"Este una din sperantele pe care eu le am, si anume aceea ca acea faimoasa comisie prezidentiala pentru agricultura, care a finalizat un raport in luna iulie si a lasat raportul in dezbatere publica pana in septembrie, va lua observatiile primite, le va insera si in perioada urmatoare vom avea definitivata si asumata acea strategie pentru agricultura pentru anul 2020, strategie care, acum cand stim bugetul UE, poate fi fundamentata pe resurse existente si nu pe povesti. (...)

Fac un apel public sa introduca observatiile Comisiei Europene, ale agricultorilor romani si sa ii dea o forma finala care sa constituie in strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti pana in 2020", a spus Basescu.

Traian Basescu a semnat luni decretul decorare a Societatii Romane a Horticultorilor cu Ordinul "Meritul Agricol" - in grad de Cavaler, cu prilejul aniversarii unui veac de la infiintare, a anuntat Presedintia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Basescu Romania hrana, #Traian Basescu productie agricola, #productivitate agricultura, #importuri Romania, #strategie agricola , #presedinte