Basescu: Europenii sa poata cumpara terenuri in Romania in conditii similare celor din UE

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 18:47

   

Basescu: Europenii sa poata cumpara terenuri in Romania in conditii similare celor din UE
Presedintele Traian Basescu a facut, marti, completari la cererea de reexaminare asupra legii privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan.

Astfel, presedintele a transmis, marti, o completare la cererea de reexaminare asupra Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, formulata in data de 7 ianuarie 2014, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

In documentul transmis presedintelui Senatului, Crin Antonescu, Traian Basescu ii solicita acestuia sa aiba in vedere, cu ocazia luarii in discutie a cererii initiale de reexaminare asupra legii, inca un motiv de reexaminare.

Presedintele Romaniei vrea, astfel, ca cetatenii celorlalte tari UE care intentioneaza sa cumpere teren in Romania sa le poata achizitiona cu aceleasi restrictii si facilitati de care beneficiaza romanii care doresc sa cumpere terenuri in alt stat al Uniunii Europene.

"Referitor la adoptarea legislatiei privind reglementarea conditiilor de vanzare-cumparare a terenurilor agricole extravilane, consider oportun ca aceasta sa prevada ca cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sa poata achizitiona aceste terenuri, in Romania, cu restrictiile si facilitatile similare de care cetatenii romani ori persoanele juridice de nationalitate romana beneficiaza in cazul in care acestia decid dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole extravilane in statele membre ale Uniunii Europene, potrivit legislatiei interne aplicabile in statul respectiv", transmite seful statului.

Basescu respinge legea care restrictioneaza cumpararea de terenuri agricole

Acesta subliniaza ca instituirea unei asemenea reglementari nu este de natura sa creeze o restrictie in privinta achizitionarii de terenuri agricole in Romania de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de catre persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmareste sa ofere conditii legale similare in cadrul sistemul legislativ european.

"Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit, cu luarea in considerare a acestui motiv suplimentar, reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare", incheie Traian Basescu.

Pe 7 ianuarie, presedintele a trimis spre reexaminare legea privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan.

Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul Agriculturii in scopul restrictionarii cumpararii terenurilor de catre persoanele fizice, in contextul liberalizarii pietei terenurilor agricole din Romania de la 1 ianuarie 2014.

Legea prevede infiintarea unei autoritati aflate in subordinea premierului Victor Ponta, care va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole.

F.N.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1569 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
anonymus
rank 1
Foarte frumos si populist...
.. dar ce te faci daca legile "interne" din celelalte tari UE sunt diferite? Cum dai la pace, pe care o alegi, pe care o ignori?
conti
rank 5
Nu ignori si nu alegi
Aplici aceleasi conditii cu tara de origine a celui care doreste sa cumpere.Se stipuleaza in lege.
anonymus
rank 1
Nu este practic
.. sa legi legile romanesti de legile (care se schimba, altereaza meeu) altor 100+ state. Pentru ca daca o faci asa, daca vrea sa cumpere un brazilian? Deci nu poti lega legea doare de ue.
Apoi ce faci, angajezi 100 persoane doar ca sa tina sub observatie legislatia agricola mondiala? Si nu exclud sa existe situatie in care reciprocitatea legislativa sa nu se poata aplica.
badea_cartan
rank 5
"sa poata cumpara"???!!!
Da' cine sunteti voi, ca sa lasati veneticii sa ne cumpere tara???!!!

Faceti voi "legi", dati voi ordine???!!!

"Aderati" voi, vrand nevrand, Romania la smen_ghenu' vostru, tocmai ca s-o jupuiti mai bine???!!!

Romanii NU au votat nici pentru "aderarea la u.e.", nici pentru "tratatul de la Lisabona", nici pentru "intrarea-n smen_ghen"! Asa ca, spalati putina, cat mai aveti timp!

Desteapta-te, Romane!

Inaspriti la maximum legislatia privind obtinerea cetateniei Romane!

LA MULTI ANI, Mihai Eminescu!
ciubotaru
rank 3
basescule citi romanii a bani sa cumpere teren in europa
tu esti batut in cap in romania costul uni hectar e de o mie doua de euro in germania e de e douzeci de mii de euro ,ati vindut toata romania la bucata ,ne vindeti pamintul stramosesc noi ce facem plecam pribegi sclavi la straini?
conti
rank 5
Foarte corect
Reciprocitate.
dumitropol
rank 2
de aceasta data Basescu a fost corect!
A recunoscut ca ideea nu-i apartine. Poate extinde reciprocitatea in toate domeniile! Noi o cerem de mult!
dorelu
rank 1
bravo !
reciprocitate absoluta si urgenta ! ar mai trebui interzis oricarui stat din eu cumpararea de terenuri intravilane si extravilane in alt stat eu ! doar persoanele fizice sa aiba acest drept !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor