Basescu: Europenii sa poata cumpara terenuri in Romania in conditii similare celor din UE

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 18:47
1684 citiri
Basescu: Europenii sa poata cumpara terenuri in Romania in conditii similare celor din UE

Presedintele Traian Basescu a facut, marti, completari la cererea de reexaminare asupra legii privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan.

Astfel, presedintele a transmis, marti, o completare la cererea de reexaminare asupra Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, formulata in data de 7 ianuarie 2014, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

In documentul transmis presedintelui Senatului, Crin Antonescu, Traian Basescu ii solicita acestuia sa aiba in vedere, cu ocazia luarii in discutie a cererii initiale de reexaminare asupra legii, inca un motiv de reexaminare.

Presedintele Romaniei vrea, astfel, ca cetatenii celorlalte tari UE care intentioneaza sa cumpere teren in Romania sa le poata achizitiona cu aceleasi restrictii si facilitati de care beneficiaza romanii care doresc sa cumpere terenuri in alt stat al Uniunii Europene.

"Referitor la adoptarea legislatiei privind reglementarea conditiilor de vanzare-cumparare a terenurilor agricole extravilane, consider oportun ca aceasta sa prevada ca cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sa poata achizitiona aceste terenuri, in Romania, cu restrictiile si facilitatile similare de care cetatenii romani ori persoanele juridice de nationalitate romana beneficiaza in cazul in care acestia decid dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole extravilane in statele membre ale Uniunii Europene, potrivit legislatiei interne aplicabile in statul respectiv", transmite seful statului.

Basescu respinge legea care restrictioneaza cumpararea de terenuri agricole

Acesta subliniaza ca instituirea unei asemenea reglementari nu este de natura sa creeze o restrictie in privinta achizitionarii de terenuri agricole in Romania de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de catre persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmareste sa ofere conditii legale similare in cadrul sistemul legislativ european.

"Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit, cu luarea in considerare a acestui motiv suplimentar, reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare", incheie Traian Basescu.

Pe 7 ianuarie, presedintele a trimis spre reexaminare legea privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan.

Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul Agriculturii in scopul restrictionarii cumpararii terenurilor de catre persoanele fizice, in contextul liberalizarii pietei terenurilor agricole din Romania de la 1 ianuarie 2014.

Legea prevede infiintarea unei autoritati aflate in subordinea premierului Victor Ponta, care va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole.

F.N.

Citeste si:
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...
Gafa lui Marcel Ciolacu la recepția sălii polivalente din Bistrița: ”Am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat” VIDEO
Gafa lui Marcel Ciolacu la recepția sălii polivalente din Bistrița: ”Am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat” VIDEO
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, în discursul ținut la recepția Complexului Sportiv Polivalent, că a venit la ”inaugurarea unei case mortuare”. ”Astăzi am venit...