Basescu nu poate sa-i retraga acum decoratia lui Tokes: Ponta nu are dreptul sa o ceara

Vineri, 23 August 2013, ora 17:18
5240 citiri
Basescu nu poate sa-i retraga acum decoratia lui Tokes: Ponta nu are dreptul sa o ceara
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu nu ii poate retrage decoratia acordata europarlamentarului Laszlo Tokes, asa cum a cerut prim-ministrul Victor Ponta, deoarece premierul nu este membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", iar masura ar insemna totodata incalcarea legii, transmite Administratia Prezidentiala.

"Presedintele Traian Basescu ia nota de initiativa prim-ministrului Victor Ponta, dar constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii; singura solutie de retragere a Ordinului National 'Steaua Romaniei' - in grad de Cavaler acordat domnului Tokes Laszlo este cea prevazuta in HG 1511/2005, si anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin sa sesizeze in acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei'", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Totodata, se mentioneaza faptul ca Victor Ponta nu este membru al Ordinului National "Steaua Romaniei", deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declansarea procedurii de retragere a acestei decoratii.

Ponta ii cere in scris lui Basescu retragerea decoratiei lui Tokes

Precizarile au fost facute dupa ce premierul i-a solicitat in scris, vineri, lui Traian Basescu, declansarea procedurilor legale in vederea retragerii Ordinului National "Steaua Romaniei" - in grad de Cavaler lui Laszlo Tokes.

Administratia Prezidentiala mai arata ca, "in temeiul Articolului 5 din Hotararea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobare Regulamentului pentru organizarea si functionarea consiliilor de onoare ale ordinelor nationale 'Steaua Romaniei', 'Serviciul Credincios' si 'Pentru Merit', 'cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini si fapte pe care le considera dezonorante comise de alti cavaleri ai respectivului ordin si care aduc prejudicii morale si ating demnitatea si onoarea Ordinului'".

De asemenea, calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii:

 • condamnarea prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa privativa de libertate;
 • pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului
 • .

  In acest sens, mai transmite Administratia Prezidentiala, dupa primirea sesizarii din partea unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligatia sa convoace Consiliul de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei".

  "Hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', motivata, se comunica, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decoratiei sau de respingere a sesizarii, dupa caz, iar Cancelaria Ordinelor, in baza hotararii Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', dupa caz, inainteaza presedintelui Romaniei, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decoratiei", explica Administratia Prezidentiala procedurile legale de urmat in acest caz.

  Totodata, se mai arata ca Ordinul National "Steaua Romaniei" are 1.311 membri si, pana in prezent, niciunul dintre membri nu a facut, conform legii, solicitarea de retragere a decoratiei acordata lui Laszlo Tokes, iar solicitarea nu trebuie adresata presedintelui Romaniei, ci Cancelariei Ordinelor, conform legii.

  In incheiere, Administratia Prezidentiala subliniaza ca Traian Basescu "considera necesar ca, ori de cate ori exista atitudini publice la un nivel institutional atat de inalt, aceastea sa fie in deplin acord cu legea".

  Laszlo Tokes a fost decorat de Traian Basescu prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009, cu prilejul implinirii a 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989.

  F.N.

  Citește și:
  Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
  Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
  Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....
  PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
  PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
  Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat luni, 26 septembrie, că premierul Nicolae Ciucă este, în prezent, principala opţiune a partidului pentru alegerile prezidențiale din...