Basescu: Exista procurori care blocheaza dosare - am informatia, nu am probe

Luni, 07 Martie 2011, ora 14:25
3883 citiri
Basescu: Exista procurori care blocheaza dosare - am informatia, nu am probe
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu le-a reamintit tuturor participantilor la bilantul Parchetului General pe 2010 de importanta raportului pe justitie al CE din vara si a atras atentia asupra necesitatii ca marile dosare de coruptie se fie solutionate cat mai rapid.

"Toti colegii din UE ne cer o solutie a magistratilor. Romania nu are norme de condamnari, dar are obligatia sa aiba o justitie in care judecatorii sa judece cu celeritate cazurile de mare coruptie. Atrag atentia ca unele dosare se blocheaza din faza initiala, inca de la procurori. Am informatia, nu am probe, ca atare nu invinuiesc pe nimeni, dar atentionez asupra fenomenului. Dosarele de evaziune, crima organizata trebuie sa mearga cu prioritate", a declarat, luni, seful statului.

Din clanurile de crima organizata nu trebuie sa ramana piatra pe piatra

In opinia sa, cele trei mari prioritati ale justitiei in 2011 sunt lupta impotrva coruptiei la nivel inalt si local, diminuarea evaziunii fiscale si eliminarea clanurilor de crima organizata.

"La bilantul politiei, ceream ca in acest domeniu sa nu stea piatra pe piatra. In fiecare judet iti dai seama ca sunt 2-3-4 clanuri, chiar 5 in judetele mai mari. DIICOT a inceput sa aiba rezultate exceptionale pe aceasta tema, dar trebuie sa ne propunem ca in 2-3 ani sa nu mai auzim de astfel de organizatii ad-hoc intr-un judet sau altul", a mai spus seful statului, amintind amuzat chiar de "cumatrul" Bercea Mondialu, un "cap din asta, care le rezolva el pe toate, care are influenta de nu i se intampla nimic, desi are zeci de dosare".

Presedintele a intrebat cum este posibil sa existe astfel de oameni care isi pot permite sa isi afiseze bogatia fara ca institutiile statului sa il intrebe de unde banii.

"Am o mica harta cu judetele albe, unde nu se intampla nimic. Rugamintea ar fi sa eliminam orice judet care se arata a fi alb, curat, in timp ce presa arata ca acolo sunt domni cu mare influenta si cu foarte multi bani nejustificati", a mai subliniat seful statului.

In incheiere, acesta le-a transmis procurorilor ca ei reprezinta singura "solutie ca Romania se se aseze pe un alt sistem de valori".

"Inversarea valorilor a fost posibila si pentru ca justitia nu a functionat", a spus Traian Basescu, subliniind faptul ca marea responsabilitate pentru acest lucru revine politicienilor, dar oamenii legii sunt cei care sunt in masura sa "reaseze valorile in societatea romaneasca", cerandu-le acest lucru.

La bilantul Parchetului General pe 2010 au mai participat procurorul general Laura Codruta Kovesi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, directorul SRI, George Maior, vicepresedintele ICCJ, Rodica Aida Popa, presedintele CSM Horatius Dumbrava, si seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, procurorul-sef al DIICOT, Codrut Olaru, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, procurorul-sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, Marius Iacob, precum si judecatori, procurori si mai multi membri ai CSM.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Basescu procurori, #Basescu raport Justitie, #Basescu bilant procurori , #presedinte