Basescu: Fac parte dintr-o categorie de oameni respectati in Grecia - sunt marinar

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 20:16
1922 citiri
Basescu: Fac parte dintr-o categorie de oameni respectati in Grecia - sunt marinar
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu si-a facut, miercuri, o scurta autocaracterizare in Grecia, explicand ca el face parte dintr-o categorie de oameni care sunt respectatin in aceasta tara, si anume marinarii.

"Sunt un politician care si-a inceput cariera politica in 1991, am fost in cinci cabinete ale Guvernului Romaniei, ministru al Transporturilor, am fost primar general si presedintele Romaniei. Poate mai important este sa stiti cu ce m-am ocupat inainte.

Fac parte dintr-o categorie de oameni respectati in Grecia: sunt marinar de meserie. Am activat pe mare 12 ani, din are opt ani de comanda pe petrolier de mare tonaj, am operat si in porturile grecesti si veneam cu multa placere in Grecia, atunci cand soarta m-a indreptat aici", le-a spus seful statului oamenilor de afaceri greci.

Presedintele a continuat spunand ca are doi copii, doua fete, "una are 32 de ani si este jurist, alta are 29 de ani, este economist si este incepatoare in politica".

Presedintele a facut o scurta prezentare a economiei romanesti, care a cunoscut o crestere sustinuta de 6,5% in medie, in ultimii 8 ani. Seful statului a spus ca esenta acestei dezvoltari economice au fost investtiile straine, dar ca aceasta crestere economica s-a oprit in 2009, "cele mai pesimiste previziuni indicand ca economia romaneasca va inregistra anul acesta o crestere negativa, de -4% din PIB".

Basescu a recunoscut ca, in primul trimestru, economia romaneasca a scazut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului 2008, insa, in mod paradoxal, investitiile straine au crescut cu 30% in primele luni ale lui 2009, iar in aprilie s-a inregistrat o usoara redresare economica.

Basescu a explicat ca pentru diminuarea efectelor crizei s-au adoptat programe guvernamentale de investitii in infrastructura, de izolare termica a blocurilor, sau sustinerea IMM-urilor. De asemenea, presedintele a explicat ca Romania a contractat si un imprumut de la FMI cu scopul de a consolida rezerva BNR si pentru a elibera o parte din garantiile bancilor comerciale pe piata.

Efectele imprumutului sunt deja vizibile

Seful statului a spus ca efectele imprumutului sunt deja vizibile, moneda nationala fiind stabila, iar inflatia redusa la minim.

"In ceea ce priveste investitiile, acum este momentul potrivit pentru investitii in Romania, pentru cei care au lichiditati sau credibilitate in fata bancilor", a pledat seful statului, subliniind faptul ca sistemul bancar romanesc este solid, fapt confirmat de FMI si BNR.

De altfel, Basescu a tinut sa multumeasca bancilor grecesti care detin peste 60% din piata romaneasca, nominalizand Pireus si Alpha Bank.

Presedintele le-a pus in vedere oamenilor de afaceri greci ca pot participa la accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene destinate Romaniei.

"Perspectiva imediata este legata de cresterea capacitatii noastre de absorbtie a fondurilor europene. Puteti participa la accelerarea acestui proces in care, trebuie sa recunosc, administratia romaneasca nu a fost prea eficienta".

Indemn pentru greci: Investiti in Romania

Basescu le-a spus potentialilor investitori ca Romania are la dispozitie, pana in 2013, 54 de miliarde de euro care trebuie cheltuiti pe proiecte in infrastructura, educatie, dezvoltarea capacitatii de epurarea a apei, lucrari hidrotehnice.

"Iata zone in care investitorii sunt bineveniti" a precizat Basescu recomandand totodata si investitiile in agricultura, productie de alimente ecologice, turism si indicand ca zone in care investitiile ar fi foarte necesare judetele Harghita si Covasna.

Basescu a explicat ca Romania are capacitatea de a asigura prin agricultura hrana pentru 80 de milioane de cetateni si, totusi, Romania importa 70% din necesarul de alimente al populatiei. Acelasi exemplu de lipsa de investitii l-a oferit seful statului si in ceea ce priveste exploatarea resurselor de ape minerale din Hargita si Covasna, care "se scurg in sant" pentru ca nu are cine sa le colecteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Traian Basescu, #Grecia, #marinar meserie, #categorie respectabila , #presedinte