Basescu: Fara UDMR, puteam gresi de multe ori

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 10:37
2405 citiri
Basescu: Fara UDMR, puteam gresi de multe ori

Prezent sambata la Congresul UDMR de la Cluj, presedintele Traian Basescu a multumit acestei formatiuni pentru "echilibrul introdus in politica", pentru ca, "fara UDMR in Parlament, puteam gresi de multe ori".

Seful statului si-a exprimat regretul ca nu le poate vorbi celor de la UDMR in maghiara si le-a multumit pentru invitatie: "Regret faptul ca nu pot vorbi in ambele limbi, dar am convingerea ca domnul viceprimar a asigurat o translatie corecta".

"Multumesc UDMR pentru echilibrul introdus in politica. Fara UDMR in Parlament, puteam gresi de multe ori in politica. Va asigur ca pentru mine UDMR este o formatiune politica ce trebuie respectata, o formatiune politica ce si-a adus o contributie extraordinara la modernizarea Romaniei", a declarat Traian Basescu la cel de-al noualea congres al UDMR.

Minoritatile fac o natiune frumoasa

Laudele presedintelui la adresa UDMR nu s-au oprit aici: "Am un mesaj de multumire pentru UDMR pentru echilibrul pe care l-a introdus in viata politica si pentru contributia exceptionala pe care a avut-o la intelegerea problematicii minoritatilor in general si a minoritatii maghiare in special.

Contributia UDMR a fost aceea care s-a constituit intr-un ghid pentru celelalte partide parlamentare privind cum trebuie abordata problematica minoritatilor".

Basescu a apreciat ca minoritatile adauga valoare unei natiuni, fac o tara mai frumoasa tocmai pentru ca sunt un punct de legatura cu alte tari. In acest context, nu a pierdut ocazia sa spuna ca "minoritatea maghiara este o comunitate care a stiut sa ceara si dreptul la identitate".

Presedintele a reiterat ca trebuie pastrat specificul educational si cultural al minoritatilor nationale si a subliniat ca Legea autonomiei culturale trebuie sa treaca prin Parlament cat mai repede.

"Trebuie sa tinem cont unul de celalalt in problemele politice. Orice abordare care excede Constitutia nu va putea fi acceptata de catre institutiile statului. Romania va putea fi mai puternica, mai eficienta, daca noi reusim fara convulsii si fara discutii sterile sa adancim acest proces de autonomie locala. Am convingerea ca tara ar merge mult mai bine daca fiecare comunitate ar fi un motoras de guvernare", a explicat Basescu.

Nu in ultimul rand, seful statului le-a vorbit liderilor maghiari despre necesitatea ca limba romana sa fie invatata de copiii din Covasna si Harghita: "Copiii etnicilor maghiari din mediul rural in Harghita si Covasna au sanse diminuate. Procesului de invatare a limbii romane de catre acesti copiii trebuie sa i se acorde o atentie deosebita, deoarece in familiile maghiare din Harghita si Covasna se vorbeste numai limba maghiara"

Romania nu e un stat modern

Basescu si-a exprimat din nou sprijinul pentru ideea de descentralizare, apreciind ca "Romania nu este inca un stat modern, iar deciziiile pentru comunitati se iau departe de acestea".

"De prea multe ori suntem nevoiti sa costatam ca Romania are o administratie nemoderniazata, am atins standardele minimale intrarii in UE, dar trebuie sa avem curaj s-o spunem: statul roman nu este inca un stat modern. Deciziiile pentru comunitati se iau departe de acestea.

Sustin fara rezerve procesul de descentralizare. Exista institutii in teritoriu care nu au legatura cu comunitatea. Procesul de descentralizare este vital pentru cresterea autonomiei administratiei locale si sper ca pana la inceputul anului sa inceapa descentralizarea", a declarat Basescu.

Ultima declaratie a lui Traian Basescu este o invitatie pentru UDMR sa se implice mai mult in viata politica si sa reprezinte atat etnicii maghiari, dar si pe romani: "UDMR este o formatiune politica ce trebuie respectata, o formatiune care ne-a invatat respectul pentru minortati, pe care as dori-o implicata nu numai in reperezentarea minoritatii maghiare, dar si in reprezentarea intereselor oricarui roman".

Pe langa Traian Basescu, la Cluj se afla si premierul Emil Boc, dar si presedintele liberalilor, Crin Antonescu.

In cadrul congresulului de sambata se aniverseaza si 20 de ani de existenta a UDMR, iar la lucrari va fi prezentata lista candidatilor la europarlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu UDMR, #Basescu Congres UDMR , #presedinte