Basescu: Federatia Rusa a devenit partener al teroristilor din estul Ucrainei

Luni, 21 Iulie 2014, ora 19:26
10778 citiri
Basescu: Federatia Rusa a devenit partener al teroristilor din estul Ucrainei
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Federatia Rusa a devenit partener al teroristilor din estul Ucrainei, in contextul prabusirii avionului Malaysia Airlines, joi, in Ucraina, despre care se crede ca ar fi fost doborat de o racheta trasa de separatistii prorusi din apropierea orasului Donetk.

Seful statului a vorbit despre implementarea unei a treia etape de sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Rusiei, afirmand ca siguranta cetanilor europeni este cea mai importanta valoare a UE, mai importanta decat legaturile economice.

De asemenea, Traian Basescu a precizat ca in estul Ucrainei se desfasoara un razboi hibrid, prin interpusi, avand elemente caracteristice terorismului.

Nu in ultimul rand, presedintele considera ca Uniunea Europeana putea sa faca mai multe pentru oprirea violentelor din estul Ucrainei, argumentand ca cea mai mare valoare pentru un politician european este fiecare dintre cetatenii UE si ca acest lucru este mai important decat argumentele economice ale amanarii de sanctiuni pentru Rusia.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Asa cum am promis sambata, as vrea sa fac o declaratie care sper sa fie cat mai concisa, legata de Ucraina, privita prin prisma deciziilor din Consiliul European, din 16 iulie.

- O sa incep cu aceste decizii privind largirea spectrului de actiuni pentru Federatia Rusa.

- Consiliul European convine sa extinda masurile restrictive.

- Se trece de la stadiul listei de persoane la stadiul entitatilor. Tradus, inseamna companii. Care pot fi ori banci, ori companii energetice. Expresia "entitati" se refera in primul rand la societati comerciale.

- Maine se va desfasura Consiliul Afaceri Externe, sa gaseasca forma juridica de a se trece la aplicarea de sanctiuni impotriva unor entitati.

- Consiliul European solicita exameninarea posibilitatii de a viza persoane sau entitati care furnizeaza sprijin material sau financiar factorilor de decizie rusi. Sunt vizati oligarhii care sprijina actiunile de sustinere pentru teroristii din Ucraina de Est.

- Consiliul European solicita BEI suspendarea semnarii de noi operatiuni financiare.

- In sedinta Consiliului European s-a trecut la a se da sarcina catre Consiliul UE, unde participa ministri, care pun in aplicare deciziile Consiliului European. La sfarsitul lunii iulie se intra in etapa a treia de sanctiuni impotriva Federatiei Ruse.

- Pentru a va da un raspuns cu privire la pozitia Romaniei, as vrea sa fac intai o analiza a situatiei din Ucraina. Evenimentele le cunoasteti de la televizor.

- As analiza in primul rand situatia din estul Ucrainei. In opinia noastra, in estul Ucrainei se desfasoara un razboi hibrid. Greu de gasit termenul asta in terminologia de razboi. Este un razboi prin interpusi, care foloseste ceceni, transnistreni, pentru a-i sprijini pe separatisti.

- Avem de-a face si cu un razboi de gherila urbana.

- Exista si un razboi de insurgenta chiar al cetatenilor ucraineni de etnie rusa.

- Exista si actiuni teroriste frecvente - luarile de ostatici, reprezentantii OSCE care au fost luati ostatici, utilizarea scuturilor umane.

- Toate acestea sunt caracteristice terorismului. Tot aici se desfasoara si un razboi informational, care poate fi parte a unui razboi clasic.

Responsabilii pentru conflictul din estul Ucrainei

- Cine este responsabil in analiza noastra pentru ceea ce se intampla acolo? Primii responsabili sunt teroristii care si acum ocupa Donetk-ul si Luhansk-ul. Responsabilitatea apartine Federatiei Ruse, pentru ca a devenit un partener al acestor teroristi, prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. E concluzia la care am ajuns.

- In opinia noastra, Federatia Rusa este partenerul acestor teroristi in actiunile pe care le intreprind.

- In ce priveste avionul prabusit, responsabilitatea apartine in mod direct gruparii teroriste din estul Ucrainei, care a executat lovitura asupra aeronavei malaeziene.

- Federatia Rusa, care a pus la dispozitie echipament, este parte a actului terorist.

- Am luat nota de afirmatia presedintelui Putin, sa nu politizam evenimentul.

Basescu: Care este cea mai mare valoare a UE? Nu cumva cetateanul european?

- Problema este care este responsabilitatea UE. Putea sa faca UE mai mult decat a facut pana acum? Iar raspunsul meu este, categoric, da. Sanctiuni impuse mai devreme.

- Intotdeauna au fost argumente, de genul: O tara are investitii mari, o alta tara are de livrat echipamente, alta tara este dependenta de gaze, altele pur si simplu au spus ca este bine sa fii bine si cu UE si cu Fed. Rusa in acelasi timp.

- Argumentele economice sunt extrem de importante, dar in UE vorbim despre valori. Orice politician european va va vorbi despre valori. Si as vrea sa stiu care este cea mai mare valoare a UE. Nu cumva cea mai mare valoare este cetateanul european? Siguranta cetateanului european?

- Avem si valori economice, bunastarea cetatenilor se asigura din relatii comerciale, dar s-a ajuns la un punct la care am avut de optat intre siguranta cetatenilor si interesele economice. Este timpul ca Europa sa puna pe primul plan siguranta cetatenilor ei.

- Au murit 192 de cetateni europeni, iar eu nu consider ca viata lor este mai pretioasa decat a amaratilor de ucraineni care mor in est. Dar acum suntem in fata unei realitati: Nu l-am descurajat la timp pe Putin.

- Daca in Consiliu puneam valoarea omului deasupra la orice, n-am fi putut sa luam masuri de descurajare in timp util?

- Azi e Ucraina, se ajunge la frontiera balticelor, a Poloniei, a Romaniei. Nu ajungem la riscul sa fie mai importante contractele economice decat solidaritatea cu statele din flancul estic?

- Europa trebuie sa revina la valorile ei reale, plecand de la valoarea cea mai importanta: siguranta oamenilor, chiar daca avem pierderi economice consistente. Nu vor fi mai mari decat ale Fed. Ruse.

Avion cu 298 de oameni la bord, doborat cu rachete in Ucraina: Rusia si Ucraina isi paseaza reciproc responsabilitatea

Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, s-a prabusit in estul Ucrainei, pe 17 iulie, in zona de conflict unde au loc lupte intre separatistii prorusi si armata ucraineana.

Serviciile secrete americane au confirmat ca in avion au fost trase rachete de la sol, insa nu este clara natura acestora, in timp ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat un act de terorism, de care ar fi responsabili separatistii prorusi. La randul sau, Vladimir Putin a sustinut ca responsabilitatea pentru tragedia aviatica este a autoritatilor de la Kiev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Basescu Rusia teroristi Ucraina, #Basescu declaratii avion prabusit, #Basescu sanctiuni Rusia, #Rusia avion prabusit Ucraina , #presedinte