Ziare.com

Basescu felicita R. Moldova pentru eliminarea vizelor UE - apel la orientare pro-europeana

Joi, 27 Februarie 2014, ora 19:20

   

Basescu felicita R. Moldova pentru eliminarea vizelor UE - apel la orientare pro-europeana
Presedintele Traian Basescu a salutat votul de joi al Parlamentului European in favoarea eliminarii regimului de vize in spatiul Uniunii Europene (UE) pentru cetatenii Republicii Moldova, aratand ca, astfel, eforturile pro-europene ale Chisinaului isi arata roadele.

Presedintele Traian Basescu spune ca procesul se va incheia cand guvernele vor ratifica acordul in Consiliul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al administratiei de la Cotroceni, citat de Agerpres.

"Domnul presedinte Traian Basescu doreste sa felicite Guvernul Republicii Moldova pentru consecventa cu care a urmarit indeplinirea tuturor conditiilor legate de procesul de liberalizare a regimului de circulatie", se arata in comunicat.

Moment istoric pentru R. Moldova: Fara vize in Europa

"In acest context, domnul presedinte Traian Basescu considera oportun sa adreseze un apel la intreaga clasa politica pro-europeana din Republica Moldova pentru consolidarea orientarii tarii catre integrarea in Uniunea Europeana, ca singura optiune verificata de asigurare pe termen lung a dezvoltarii economice si sociale la nivel national", spune comunicatul Presedintiei.

Si Elena Basescu, fiica presedintelui si europarlamentar PDL, a comentat votul printr-o interventie in Parlamentul European, spunand ca astfel romanii de dincolo de Prut "sunt readusi in marea familie europeana", dupa o lunga perioada in care granitele erau pazite de sarma ghimpata.

"Cetatenii Republicii Moldova au fost privati de libertatea de a se exprima, de a se asocia si de a circula in perioada sovietica. Fostul imperiu sovietic a instalat la toata frontiera de vest un gard de sarma ghimpata, iar colegii mei din tarile Baltice cu siguranta ca isi amintesc de acest lucru", a declarat Elena Basescu, care a adaugat ca decizia de azi a PE reprezinta un act simbolic.

Moldovenii, fara vize in UE: Regimul nu presupune dreptul de angajare

"Astazi raspundem prin acest vot, dandu-le posibilitatea cetatenilor Republicii Moldova sa circule liber in Uniunea Europeana. Prin acest pas ii readucem pe romanii de dincolo de Prut in marea familie europeana",

Parlamentul European a votat joi in favoarea liberalizarii regimului vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Cetatenii vor putea calatori efectiv fara vize cel mai probabil incepand cu mijlocul anului 2014.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 873 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred ,

ca trebuie felicitata UE pentru scoaterea vizelor pentru Republica Moldova, nu invers!!! Urmeaza sa vedem ponderea jocului intereselor...ca sa vedem cine cistiga!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor