Basescu: Germania nu e singura care ar fi votat impotriva Romaniei, e posibil sa fi fost majoritate

Luni, 04 Martie 2013, ora 18:56
70811 citiri
Basescu: Germania nu e singura care ar fi votat impotriva Romaniei, e posibil sa fi fost majoritate
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a vorbit luni seara despre scandalul declansat din cauza refuzului Germaniei de a aceepta aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, sustinand ca Guvernul Ponta nu va castiga nimic cu "tipatul", ci trebuie sa vada cum rezolva problemele pe care ni le reproseaza statele UE.

Astfel, seful statului si-a inceput discursul prin a saluta faptul ca premierul Victor Ponta si-a schimbat, luni, pozitia fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Traian Basescu a subliniat ca nu doar Germania ar fi votat impotriva tarii noastre la Consiliul JAI din 7-8 martie, ci cel putin sapte state, posibil chiar majoritatea dintre ele.

Traian Basescu considera ca sunt doua elemente fundamentale pentru integrarea in Uniunea Europeana - intrarea in Spatiul Schengen si adoptarea monedei euro -, dintre care obiectiv major si de importanta nationala este aderarea la Schengen.

Presedintele a aratat, pe o harta pe care o avea in sala de conferinte, unde trebuie sa se mute frontiera Uniunii Europene, respectiv la granitele cu Moldova, Ucraina si Serbia.

Nu in ultimul rand, seful statului a afirmat ca spera ca Romania sa obtina o alta data de aderare la spatiul Schengen - luna septembrie sau decembrie.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratia presedintelui Traian Basescu:

- In urma dezbaterii publice de zilele acestea, sunt necesare unele clarificari.

- Incep prin a saluta pozitia exprimata astazi de prim-ministru, cu privire la mandatul pe care il are reprezentantul Guvernului pentru sedinta JAI din 7-8 martie, cred ca este o revenire la normalitate.

Doua elemente fundamentale pentru integrarea in UE: Schengen si adoptarea euro

- As dedica aceasta intalnire cu presa unor realitati europene, pentru ca se pare ca traim in lumi paralele. Nu intelegem care sunt misiunile noastre principale, ca stat membru al UE. Sunt multe alte elemente, dar doua elemente sunt fundamentale pentru integrarea Romaniei in UE: intrarea in spatiul Schengen si adoptarea monedei euro.

- Nu sunt nici facultative, nici intamplatoare, nici la bunavointa unui guvern, ci sunt obligatii ale Romaniei.

- As vrea sa clarific faptul ca Romania a avut consecvent in ultimii opt ani, dar in mod deosebit de la intrarea in UE, o politica de integrare.

- De multe ori a existat tentatia izolarii zonei non-euro, a Europei cu doua viteze.

- Romania a avut pozitii severe, sustinute de Germania, atunci cand s-a pus problema pactului euro.

- A fost tema uniunii bancare, care de asemenea a fost initial conceputa pentru statele din zona euro. Romania a fost atunci extrem de vehementa.

- Este una sa fii in afara si alta este sa fii in interiorul conclavului in care se iau decizii referitoare la euro.

- Romania a fost extrem de activa, pentru ca statele din zona euro sa permita si statelor din zona non-euro sa ratifice Tratatul Fiscal.

- As spune ca a fost consecvent o politica prin care am incercat sa ne integram, uneori cu unele costuri, dar intotdeauna cu perspectiva de a fi pregatiti pentru momentul in care vom indeplini conditiile sa intram in eurozona.

- Pozitia pe care o exprim fara rezerve: Romania are ca obiectiv major intrarea in zona Schengen. Nu ma refer ca aceasta este o prioritate numai din punct de vedere economic.

- Este adevarat ca, odata intrati in zona Schengen, avem alt culoar prin care pasagerii romani trec prin aeroport.

- Pentru noi, este esentiala intrarea in zona Schengen si din punct de vedere al procesului de integrare, si din punct de vedere economic.

- Poate cel mai important aspect este cel politic.

Traian Basescu s-a indreptat catre harta (seful statului are o harta in sala de conferinte - n.red.)

- Obiectivul este ca frontiera spatiului Schengen sa se mute aici (la granita cu Moldova - n.red.).

- Daca frontiera se muta, inseamna ca esti din punct de vedere politic intr-o organizatie foarte puternica, iar cu acest lucru nu ne putem juca.

Schengen, obiectiv national. Este mai important decat intrarea in zona euro

- Este esential sa mutam frontiera UE pe frontiera noastra de rasarit, de nord si de sud-vest.

- Obiectivul intrarii in zona Schengen ramane un obiectiv fundamental pentru Romania si din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea coruptilor nostri nu mi se pare fundamentala.

- Este mai important sa fim in spatiul Schengen decat in zona euro. Cel mai important lucru pentru Romania este sa devina frontiera reala a UE.

- Romania trebuie sa-si propuna ca obiectiv major intrarea in zona Schengen, cu costurile intre ghilimele legate de corupti sau de potentiali corupti.

- Vreau sa intelegeti ca noi am intrat in UE la 1 ianuarie 2007, dar inca nu ne-am integrat in cele doua uriase facilitati ale Uniunii, spatiul Schengen si zona euro.

- Sa ramanem agatati de zona dura a UE, acesta a fost efortul, de aceea am avut ca politica sa nu pierdem participarea la niciunul dintre cele trei tratate care vizau zona euro.

- Este esential pentru noi sa intram in Schengen pentru ca frontiera UE se muta pe teritorii romanesti.

- Pe ministrul german de Interne il cunosc, este un suporter al Romaniei, insa oricine citea ultimul raport al MCV ar fi facut un pas inapoi.

- Se incearca acreditarea ideii ca motivul pentru care Germania ar fi impotriva sunt rromii, pericolul migratiei - se teme Germania de cateva zeci de imigranti...

- Romania si Bulgaria au o singura problema, definita cu un singur cuvant: Coruptie!

- Germania nu este singura care ar fi votat impotriva Romaniei. Sunt cel putin sapte state care ar fi votat impotriva, sapte state pe care le stiu eu, dar este posibil sa fi fost majoritate impotriva.

Nimeni nu-si arunca buzduganul peste frontiere

- Prudenta aratata astazi de prim-ministru este de bun-augur si sper sa se mentina in aceasta linie.

- Nu am vazut nicio problema rezolvata tipand. Nimeni nu-si arunca buzduganul peste frontiere. Se mai intampla cu Londra, dar si ea mai pierde cate jumatate de buzdugan, cand face asa ceva.

- Corect este sa ne uitam in ograda noastra, sa vedem de ce sunt suparati unii parteneri europeni.

- Sistemul administativ si judiciar impartial este indispensabil pentru o buna functionare a politicilor UE. Schengen este parte a politicii UE.

- Deci chiar Guvernul nostru a acceptat in luna septembrie aceasta mentiune cand a venit vorba despre MCV.

- Fara administratie si justitie impartiale nu poti sa asiguri buna functionare a politicii Uniunii Europene.

Sa obtinem o alta data de aderare, in septembrie sau in decembrie

- Trebuie sa intelegem lucrurile astea, pentru ca altfel ne vom razboi degeaba.

- Punctul meu de vedere este ca trebuie sa obtinem o alta data, poate fi septembrie, poate fi decembrie. Este important pentru ca daca nu obtinem o alta data in Consiliul JAI, trebuie sa urcam din nou in Consiliul European si sa introducem la un moment dat in concluzii cerinta Consiliului European catre Consiliul JAI sa rediscute problema Romaniei si Bulgariei.

- In urmatorul consiliu, sa se ia note ca Romania a facut progrese, pentru ca ele sunt mentionate in raportul MCV - la DNA, la ANI, la CSM, la ICCJ.

- In urmatorul JAI trebuie sa fie constatarea progreselor si asumarea faptului ca mai sunt lucruri de facut, mai ales in zona politica. Este clar ca in zona politica avem probleme.

- Vreau sa notati ca aceasta explicatie nu este un atac la nimeni.

- Am o experienta pe care o pot da si vreau sa o dau pentru a ne atinge acest obiectiv. Mutarea frontierei UE pe frontierea de nord si de est a Romaniei este un obiectiv de importanta nationala.

Intrebari jurnalisti:

(In ce masura va asumati esecul aderarii la spatiul Schengen?)

- Nici nu am tinut ministri penali in Guvern, nici n-am facut presiuni pe Justitie, nici n-am dat lovituri prin CSM, deci n-am ce sa-mi asum. Eu ce imi asum este ca mi-am facut datoria.

- Cautati responsabilii in alta parte.

- Cand a fost de asumat, mi-am asumat, cand am luat masurile de salvare a Romaniei, mi-am asumat.

(Ati discutat cu cancelarul german Angela Merkel?)

- Va asigur ca am discutat intens cu cancelaria de la Berlin in aceste zile

- Nu am nicio responsabilitate (in legatura cu schimbarea pozitiei premierului Victor Ponta - n. red.)

- Am salutat pozitia premierului de astazi si o salut in continuare.

- Daca suntem mai harnici, sa luam raportul MCV punct cu punct si sa vedem unde suntem in neregula, unde numim corupti.

- Cu siguranta, daca informam statele membre, ne-am putea asuma septembrie, daca nu, decembrie.

- Nu aduc in discutie publica discutiile cu alti sefi de stat sau de Guvern. In momentul in care v-as spune, m-ati intrebat "Ce ati discutat?".

- Trebuie sa facem din Schengen un obiectiv national.

- Ma bucura declaratia prim-ministrului de azi, care este de natura sa corecteze multe dintre inconvenientele ultimelor zile.

(Ce sanse avem sa intram in Schengen in septembrie sau in decembrie?)

- Daca vrem, putem. Daca vrem, putem. Trebuie sa vrem! Bine, va multumesc, va doresc o zi buna!

Aderarea la Schengen, razboiul declaratiilor

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri seara ca, daca Uniunea Europeana ne amana iar pe subiectul intrarii in spatiul Schengen, Romania nu mai e interesata de aderare.

In schimb, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a spus ulterior ca, daca Romania si Bulgaria vor insista asupra unei discutii pe acest subiect, la Consiliul JAI din 7-8 martie, Germania se va opune aderarii celor doua tari la Schengen.

Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactiile Guvernului si Opozitiei (Video)

Presedintia irlandeza a UE a anuntat recent ca subiectul ar putea fi pus pe agenda, iar guvernul roman a precizat ca va decide marti mandatul cu care oficialii nostri vor merge la consiliu.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#Traian Basescu declaratii aderare Schengen, #Traian Basescu Romania aderare Schengen, #Basescu Corlatean aderare Schengen, #Germania aderare Romania Schengen , #presedinte
Comentarii