Basescu i-a convins pe fermieri sa renunte la proteste

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 23:27
2278 citiri
Basescu i-a convins pe fermieri sa renunte la proteste
Foto: Realitatea TV

Crescatorii de taurine renunta la protestele programate pentru zilele de joi si vineri, acestia acceptand solutia propusa de Presedintie privind acordarea subventiilor pe cap de animal prin intermediul unor imprumuturi de la banci, a declarat pentru NewsIn, presedintele SCTR, Costel Caras.

Presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR), Costel Caras, a explicat ca joi va fi semnat un protocol intre asociatiile crescatorilor de animale, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Fondul de garantare a creditului rural si banci, prin care va fi stabilita o modalitate simpla de acordare a banilor catre fermieri.

"Am cerut sa semnam acest protocol pentru ca bancile sa nu aiba niciun motiv mai tarziu sa nu ne acorde banii. Chiar daca nu am reusit sa obtinem subventiile in mod normal, ci doar prin intermediul bancilor, macar am obtinut o modalitate mai simpla de acordare a banilor. E vorba doar de doua documente pe care fermierii trebuie sa le duca la banca si speram ca nu vor fi probleme", a explicat Caras.

Acesta a adaugat ca fermierii sunt multumiti de ceea ce au obtinut, chiar daca vor primi doar 90% din subventie. "Nu mai puteam cere altceva, mai ales in conditiile in care ni s-a explicat ca, efectiv, nu sunt bani. E totusi un pas inainte, primim niste bani si ne putem face treaba", a adaugat presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania.

Reprezentantii crescatorilor de ovine si bovine au avut o intalnire in aceasta seara cu presedintele Traian Basescu si au discutat despre posibilitatile de acordare a restului subventiei pe cap de animal la ovine/caprine si bovine.

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea de la Cotroceni ca si-a indeplinit angajamentul asumat in discutiile cu crescatorii de animale si ca mai ramane ca mecanismul tehnic sa fie stabilit intre banci, APIA si fermieri.

Seful statului a avut miercuri seara doua runde de discutii cu reprezentantii fermierilor care cer subventii, la cea de-a doua participand si presedintele Fondului de garantare a creditului rural, Veronica Toncea.

Basescu a spus ca, in momentul de fata, sunt trei banci care au semnat conventii de finantare a crescatorilor de animale: CEC, BRD si BCR. "in proces de discutare a conditiilor de acordare a finantarii pentru crescatorii de animale se mai afla Raiffeisen si Banc Post", a mai spus Basescu.

El a precizat ca fermierii vor primi cate 26 de lei pe cap de animal pentru ovine si 334 de lei pe cap de animal pentru bovine, in contul diferentei dintre suma pe care crescatorii de animale trebuiau sa o primeasca ca subventie si suma achitata pana acum de Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura.

Astfel, APIA a platit 200 de lei pentru fiecare vita si 15 lei pentru cornutele mici. "Au mai ramas de platit in interiorul subventiei 371 de lei pe cap de vita si 29 de lei pentru fiecare poaie", a precizat presedintele Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Traian Basescu fermieri, #subventii crescatori animale proteste , #presedinte