Basescu i-a scris lui Ciorbea: Bacalaureatul de primavara e neconstitutional

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 14:13
4746 citiri
Basescu i-a scris lui Ciorbea: Bacalaureatul de primavara e neconstitutional
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu i-a scris Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, contestand OUG privind a treia sesiune de Bacalaureat.

"Va solicit sa analizati posibilitatea de a va exercita competenta de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta", transmite seful statului, intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Prin OUG de modificare a Legii educatiei, publicata luni in Monitorul Oficial, au fost adoptate "o serie de modificari legislative cu un puternic impact negativ atat in sfera invatamantului preuniversitar, cat si in planul invatamantului universitar", transmite presedintele.

Basescu: Ordonanta de modificare a Legii educatiei face din Educatie un chiosc de diplome

Printre acestea, Traian Basescu enumera:

  • "posibilitatea organizarii, in cazuri temeinic justificate, a unei sesiuni de bacalaureat speciale
  • trecerea terenurilor si a cladirilor in care isi desfasoara activitatea elevii, palatele si cluburile acestora, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat, din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitatii administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului

  • organizarea programelor de studii universitare de doctorat si la forma de invatamant cu frecventa redusa
  • reglementarea initiativei infiintarii unei institutii de invatamant superior particular si de catre persoane fizice sau grup de persoane fizice
  • trasarea regimului juridic al institutiilor de invatamant superior ca persoane juridice de drept public sau, dupa caz, persoane juridice de drept privat si de utilitate publica
  • organizarea concursului de ocupare a functiilor de director si de director adjunct de catre inspectoratul scolar
  • participarea in calitate de membri, in consiliile de administratie a unitatilor de invatamant de stat a primarilor si presedintilor consiliilor judetene
  • crearea unei noi categorii de functii didactice in cadrul unitatilor de invatamant superior."

Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati

Seful statului mai arata ca, potrivit Constitutiei, ordonantele de urgenta pot fi adoptate "'numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata', neputand 'afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie'".

De asemenea, presedintele subliniaza ca trebuie indeplinite doua cerinte, pentru emiterea unei ordonante de urgenta: urgenta si sfera obiectului de reglementare.

Traian Basescu noteaza ca Curtea Constitutionala a stabilit, in anul 2008, ca "ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate daca 'afecteaza', respectiv produc consecinte negative asupra regimului institutiilor fundamentale ale statului, in schimb, pot fi adoptate daca, prin reglementarile pe care le contin, au consecinte pozitive in domeniile in care intervin".

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Revenind la OUG privind modificarea Legii educatiei, seful statului precizeaza ca, prin adoptarea sa de catre Guvern, "a fost incalcat regimul constitutional privitor la emiterea ordonantelor de urgenta, fiind nesocotite, in acelasi timp, dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata".

"In indeplinirea misiunii sale constitutionale si legale Avocatul Poporului, autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica, isi desfasoara activitatea in scopul apararii drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice", mai noteaza Traian Basescu.

Ciorbea ii da replica lui Basescu: Nu-si aminteste cand ii spuneam ca este foarte docil ca subaltern

Luni a fost publicata in Monitorul Oficial o OUG privind modificarea Legii educatiei, astfel incat candidatii care nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat sau care nu l-au promovat sa poata participa la o sesiune speciala, organizata in perioada februarie-martie a fiecarui an. De asemenea, acestia ar putea beneficia de meditatii platite de stat, intre lunile octombrie - ianuarie.

Ministerul Educatiei Nationale a transmis ca aproximativ 209.000 de candidati nu au promovat Bacalaureatul intre anii 2010 si 2013, care ar urma sa sustina in sesiunea speciala doar probele pe care nu le-au promovat.

F.N.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....