Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: I-am cerut lui Sarkozy sa opreasca expulzarile, nu am primit un raspuns clar

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 19:23
2341 citiri
Basescu: I-am cerut lui Sarkozy sa opreasca expulzarile, nu am primit un raspuns clar
Foto: AFP

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca i-a cerut omologului sau francez, Nicolas Sarkozy, la Consiliul European de pe 16 septembrie, sa "incerce sa stopeze" expulzarea rromilor de origine romana, dar nu a primit "un raspuns clar".

"Da, i-am cerut presedintelui Sarkozy sa incerce sa stopeze procedurile de expulzare", a declarat Traian Basescu la o intalnire cu reprezentantii presei straine la Bucuresti, informeaza AFP.

"Raspunsul nu a fost clar, dar o sa mai discutam cand o sa ne intalnim. Avem programata o intalnire in saptamanile care vin", a precizat seful statului roman, subliniind ca nu a fost fixata inca o data pentru aceasta intrevedere.

Traian Basescu a mai afirmat in fata jurnalistilor straini ca "repatrierile rromilor nu sunt decat o solutie de moment", nicidecum una pe termen lung.

Rugat sa comenteze tonalitatea in care s-au purtat discutiile cu presedintele Frantei, mai ales ca in presa au aparut mai multe fotografii care ii aratau pe amandoi gesticuland destul de elocvent, Traian Basescu a tinut sa insiste asupra prieteniei care il leaga de Nicolas Sarkozy.

"Am avut o discutie extrem de amicala. Probabil ca amandoi obisnuim sa gesticulam mult atunci cand vorbim", a explicat seful statului roman, adaugand: "am cazut amandoi de acord ca trebuie sa gasim solutii la problemele rromilor nomazi".

"Romania va apara intotdeauna drepturile rromilor de a circula liber in Europa. Sunt cetateni europeni si atata vreme cat nu exista probe ca ar incalca legea, ei trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi ca toti ceilalti", a mai afirmat presedintele Romaniei.

Acesta a furnizat si cateva cifre oficiale, precizand ca in Romania traiesc in prezent circa 1,5 milioane de rromi, dintre care un milion au fost integrati in societate, ceilalti aproximativ 500.000 inca nu. Printre acestia sunt si rromii nomazi, care obisnuiesc sa se deplaseze inclusiv de-a lungul teritoriului Romaniei.

Seful statului roman a insistat si asupra faptului ca Romania incearca sa imbunatateasca permanent accesul rromilor la educatie, reamintind ca exista locuri special rezervate pentru membrii acestei minoritati la licee sau chiar in universitati.

De asemenea, presedintele Romaniei a sustinut ca trebuie pus la punct un mecanism european care sa ajute autoritatile locale de pe intreg teritoriul UE sa infiinteze tabere pentru rromi si sa favorizeze accesul acestora la educatie si la locuri de munca.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Basescu Sarkozy rromi, #Basescu expluzari rromi, #Basescu intalnire Sarkozy , #presedinte