Basescu: I-am scris lui Pivniceru, in octombrie, ca resping propunerile din cauza lipsei de transparenta (Video)

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 20:05
2253 citiri
Basescu: I-am scris lui Pivniceru, in octombrie, ca resping propunerile din cauza lipsei de transparenta (Video)
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi seara, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni, ca i-a trimis o scrisoare fostului ministru al Justitiei Mona Pivniceru, la 1 octombrie 2012, cand aceasta era in fruntea ministerului.

Sefului statului a precizat ca i-a transmis fostului ministru ca nu va numi procurorii sefi propusi de aceasta, din cauza ca procedura nu a fost una transparenta si nu presupunea asumarea raspunderii de catre ministrul de atunci al Justitiei.

"V-as aduce aminte ca, pe data de 1 octombrie, i-am transmis doamnei Pivniceru o scrisoare care avea doua elemente importante. In prima parte a scrisorii, ii spuneam ca nu-i voi numi procurorii, datorita faptului ca nu a urmat o procedura transparenta.

Si-a creat conditiile sa spuna ca asta a iesit din concurs, dar nu a stiut nimeni cum au iesit din concurs. O avertizam ca nu voi desemna procurori pe cei desemnati dintr-o astfel de procedura. Mi-am dorit asumarea raspunderii din partea ministrului Justitiei care face propunerile.

In partea a doua, ii exprimam optiunea mea pentru asumarea propunerilor de catre ministru, in conformitate cu Legea 303 (din 2004 - n.red.). I-am cerut ministrului Justitiei sa numeasca la CSM propuneri asumate", a spus presedintele Basescu.

Traian Basescu: Cine face desemnarile si numirile sa-si asume raspunderea

Acesta a precizat ca Mona Pivniceru a stiut atunci ca propunerile procurorilor vor fi respinse, indiferent care ar fi fost avizul CSM, deoarece propunerile sale "nu indeplineau un criteriu fundamental, acela al asumarii de catre ministrul Justitiei".

Basescu: Am cerut desemnare prin asumare

Intrebat ulterior in legatura cu scrisoarea trimisa fostului ministru al Justitiei, seful statului a spus ca i-a cerut acesteia "desemnare prin asumare".

"Urmaresc un proces care sa diminueze la maxim riscul de esec in desemnare", a explicat Traian Basescu.

"Sunt impotriva ascunderii celui responsabil sa propuna sub aparenta unui concurs si acest lucru l-am precizat clar in scrisoarea din 1 octombrie", a adaugat presedintele.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Traian Basescu scrisoare Mona Pivniceru, #Basescu Pivniceru scrisoare procurori, #Basescu Pivniceru asumare propunere procurori, #Basescu asumare procurori desemnare , #presedinte