Basescu ii ameninta pe ministri si cere o Romanie cu maximum 8 judete

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 16:37
9571 citiri
Basescu ii ameninta pe ministri si cere o Romanie cu maximum 8 judete

Presedintele Traian Basescu a participat miercuri, in calitate de invitat, la sedinta de Guvern, prilej cu care a propus reorganizarea administrativa a tarii in maximum 8 judete. In plus, el i-a avertizat pe ministri ca cei care nu au folosit banii europeni in conformitate cu angajamentele luate la inceputul anului vor avea mari probleme.

Seful statului a precizat inca de la inceput ca a aceptat invitatia premierului de a se intalni cu membrii Guvernului pentru a-si prezenta punctul de vedere cu privire la trei subiecte: evolutia Romaniei si reorganizarea administrativa, absorbtia de fonduri europene si functionarea justitiei in perspectiva urmatorului Mecanism de Cooperare si Verificare.

"Vreau sa imi stiti punctul de vedere si pe urma sa decideti. In privinta reorganizarii administrative, a existat un proces de consultare si asteptam gasirea unei solutii, Guvernul va decide(...)

Referitor la utilizarea banilor europeni, implicit realizarea obiectivelor de investitii pe semestrul 1, avem o intelegere cu FMI si UE, astfel incat banii sa fie alocati in trimestrele 1 si 2 si daca e nevoie sa gasim alte surse de finantare pentru continuarea investitiilor. M-ar interesa in ce stadiu sunt", a declarat Traian Basescu, adaugand ca un alt subiect va fi privatizarea regiilor.

"Daca cineva isi imagineaza ca ramane o simpla declaratie politica se insala", a mai spus seful statului.

Cel mult 8 judete

Presedintele a explicat pe larg motivele pentru care a lansat in dezbatere publica ideea reorganizarii administrative a tarii in maximum 8 judete.

"Suntem pe o organizare din 1968, s-a dat atata atentie acestei legi incat si acum sunt neamendate articole in care se scrie despre Republica Socialista Romania, dupa 21 de ani de parlamentarism", a criticat seful statului.

In opinia sa, nu se poate vorbi despre o dezvoltare rationala a Romaniei cu unitati administrative atat de mici cum sunt judetele actuale si, mai ales, nu se poate vorbi despre o utilizare eficienta a banilor publici.

Traian Basescu a precizat ca un alt motiv pentru care considera ca Romania ar trebui reorganizata in 8 judete mari, sau 7 judete si separat Bucurestiul plus zona metropolitana, ar fi "reducerea masiva a birocratiei si a institutiilor deconcentrate ale statului".

"Avem 41 de inspectorate judetene de politie in loc de 7-8, 41 de directii agricole, 41 de directii sanitare, 41 de directii de finante publice bine incarcate, tot din 41 in 41 numaram sutele de birocrati care fac amara viata populatiei si primarilor.

Nu as vrea sa folosesc un termen foarte dur, dar vreau sa fie pe intelesul tuturor. Va spune un om care poate observa, dar are si curaj sa spuna. Este vorba despre coruptia de la nivel judetean: s-au creat familii vesnice, interpartinice, care se rotesc, iar clientii raman aceiasi", a declarat presedintele, precizand ca proba pentru cele afirmate va fi prezentata in zilele urmatoare, cand vom vedea ce s-a intamplat cu banii europeni in unele consilii judetene, perspectiva fiind sa avem o suspendare temporara a primirii banilor europeni.

Scandalul Dragnea risca sa blocheze banii UE pentru infrastructura

"Stiu sensibilitatea partidelor politice, tuturor li se pare ca a avea presedinte de consiliu judetean inseamana a stapani judetul si din punct de vedere al influentei si al intereselor. Voi sustine orice propunere care ar veni pe o reorganizare a judetelor in maximum 8, plus actualele regiuni de dezvoltare economica.

Asta va implica o foarte puternica descentralizare(...) E proba de foc a clasei politice: vrea in mod real o descentralizare?', a mai declarat presedintele, adaugand ca respinge din start orice idee de a construi "o caciula intermediara, niste superjudete", care sa mentina actuala birocratie, doar pentru a pune la dispozitie functii in plus.

Nu aveti nicio justificare sa spuneti de ce nu ati cheltuit banii europeni

Al doilea subiect abordat de presedinte in prezenta presei a fost rata scazuta a absorbtiei fondurilor europene.

"Este masura capacitatii dumneavoastra!", i-a avertizat presedintele pe ministri.

"Anul acesta nu puteti spune ca nu ati putut face investitii pentru ca... Ati avut banii din ianuarie! Modul cum se realizeaza investitiile ar trebui sa fie principalul reper de a considera ca puteti face parte dintr-un guvern. Banii necheltuiti sunt bani care nu au creat locuri de munca. Am iesit noi din recesiune, dar suntem in criza.

Niciun ministru nu va avea vreun blocaj in utilizarea sumei alocate. Nu discutam de ministri noi, sunteti un cabinet rodat, nu aveti nicio justificare sa spuneti ca nu ati cheltuit banii. Dupa 31 iunie, tragem linia si vedem cum s-au realizat investitiile. Sper sa nu fie situatia, dar sa va ganditi daca mai faceti parte din Cabinet", a mai spus presedintele, dupa care presa a fost evacuata din sala de sedinte a Guvernului.

Presedintele Traian Basescu a participat, miercuri, la sedinta de Guvern, la invitatia premierului Emil Boc. Conform comunicatului remis presei, seful statului a fost invitat sa participe la analiza stadiul indeplinirii angajamentelor internationale ale Romaniei in cadrul acordurilor cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala precum si la discutii pe alte teme de actualitate interna.

In privinta reorganizarii administrative, ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat miercuri pentru Adevarul ca la Guvern sunt in lucru trei variante ale legii privind reorganizarea administrativa, care prevad impartirea pe 8, 10 sau 12 regiuni, care se vor numi in continuare judete. Igas a adaugat ca forma finala a proiectului depinde de discutiile cu partenerii de guvernare de la UDMR.

Conform presei, liderii maghiari se opun variantelor PDL si doresc formarea unei regiuni care sa includa cele trei judete Covasna, Harghita si Mures.

Citeste si:
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...