Basescu ii cere lui Iohannis sa reia referendumul din 2009

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 13:51
5288 citiri
Basescu ii cere lui Iohannis sa reia referendumul din 2009
Foto: Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu i-a cerut actualului sef al statului, Klaus Iohannis, sa introduca la referendumul pe care l-a anuntat pe tema Justitiei si intrebarea de la scrutinul similar din 2009, privind reducerea numarului de senatori si deputati.

Basescu intreaba, intr-o postare pe Facebook, "oare va juca domnul presedinte Iohannis?".

Acesta aminteste, in mesajul sau, despre referendumul din anul 2009.

"In 2009, eu am declansat un referendum pentru ca Parlamentul sa devina unicameral si sa aiba 300 parlamentari. Un parlament unicameral implica si modificarea Constitutiei, nu numai a Legii Electorale.

Desi a fost validat de Curtea Constitutionala, referendumul nu a fost pus in aplicare de Parlament, incalcandu-se grav Art. 2 alin.1 din Constitutia Romaniei care spune clar, citez, 'Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum'", a scris pe Facebook Traian Basescu.

In continuare, fostul presedinte face apelul catre Iohannis si explica de ce un rezultat similar cu cel din 2009 ar putea fi mai usor pus in aplicare, pentru ca nu ar mai fi necesara modificarea Constitutiei.

"Azi, presedintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care il va declansa si intrebarea: 'Sunteti de acord ca Parlamentul Romaniei sa fie format din 100 senatori si 200 deputati?'.

Aceasta intrebare, daca referendumul va fi validat, face imposibila nerespectarea rezultatului referendumului pentru ca nu mai este necesara modificarea Constitutiei, ci doar a Legii Electorale.

In plus, intrebarea are avantajul ca va fi un catalizator pentru prezenta la vot a romanilor si nici nu repeta intrebarea din 2009", a mai scris fostul presedinte.

Luni, plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor a dat aviz favorabil propunerii presedintelui Klaus Iohannis de organizare a unui referendum pe tema continuarii luptei anticoruptie.

Parlamentarii au votat in unanimitate propunerea seful de stat. In scurt timp, avizul dat de Legislativ va ajunge la Palatul Cotroceni, urmand ca Iohannis sa stabileasca intrebarea si data la care va avea loc referendumul.

Reamintim ca, la referendumul din 22 noiembrie 2009, au participat peste 50 la suta dintre romanii cu drept de vot, iar 88,84 la suta dintre voturile valabil exprimate au fost pentru reducerea numarului de parlamentari la 300.

F.N.

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...